Следвайте ни

Кои са най-потърпевши от безработицата в кризата

viber icon

Пандемията е причина за загубата на четири пъти повече работни места в света, отколкото във финансовата криза от 2008 и 2009 г., твърдят от Международната организация по труда към ООН.

Миналата година 8,8% от отработените часове са се "изпарили", което се равнява на 255 000 000 работни места на пълен работен ден, казва Гай Райдър, генерален мениджър на МОТ.

"Това е най-сериозната криза за света на труда от Голямата депресия през 30-те години на миналия век. В резултат на това има огромна загуба на доходи от еквивалент на работа на повече от 3000 милиарда евро 4.4% от световния БВП. Това е драматична цифра", коментира Райдър.

Според данни на Международната организация на труда най-засегнатите категории са младите хора и жените. Докато най-пострадалите сектори са хотелиерството, ресторантьорството, търговията на дребно и производството като цяло.

Световната икономика няма да бъде в състояние изцяло да възстанови щетите върху заетостта от миналата година през 2021 г. Дори според най-оптимистичните сценарии работните часове ще бъдат намалени спрямо предкризисните нива, посочват от институцията в доклад, публикуван в понеделник. Според основния сценарий на организацията глобалната икономика ще приключи тази година с 90 милиона по-малко работни места на пълна заетост спрямо предкризисните нива.

“Признаците на възстановяване, които виждаме, са оптимистични, но те са нестабилни и високо несигурни”, заяви още Гай Райдър. “Трябва да помним, че няма страна или група, която може да се възстанови сама”, добавя той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?