Кои обекти "замрази" кризата в Пловдив

Никой не води регистър на това проблемно строителство

Откъде дойде феноменът - замразени или недовършени сгради. Вероятно от последния строителен бум преди 2008 г., твърдят анализатори. 

Ако попитате предприемачите, няма такъв, който да е започнал строежа и да не иска да го завърши. Няма и кой да го задължи да го направи. На практика всеки строител може да спре обекта си. И да го продължи след години. Затова просто трябва да актуализира необходимите документи. И няма кой да го санкционира за просрочието. 

Едно обаче е ясно - то не засяга само големите строителни компании. Потърпевши нерядко са малки и средни фирми, които закъсват обикновено когато икономиката е нестабилна.

”Преди 2008-а със строителство се захващаше всеки - коментира местен имотен експерт - от кварталния търговец до майстора по поставянето на плочки.” Резултатът е стотици “ужилени” от продажбите на зелено. Но вече сме 2016 година, пазарът постепенно се изчисти от случайните играчи. Въпреки това анализатори съветват, поне в жилищния сектор, купувачът винаги да проверява добре портфолиото и историята на инвеститора. В противен случай не му остава нищо друго, освен да разчита на добрата му воля да завърши обекта си. Или на уменията на своя адвокат. Затова юристите съветват: “Ново строителство да се купува не с предварителен договор, а с нотариален акт за отстъпено право на строеж, докато имотът бъде завършен в достатъчна степен, за да бъде прехвърлен на купувача”.

Кои са най-фрапиращите спрели строежи в Пловдив?

Заради дългове на инвеститора: ЧСИ търси купувач за мегакомплекса на „Пещерско шосе”

В началото на ноември 2009-та започна полагането на фундаментите на 15-етажна сграда с обществени и жилищни функции на бул. "Пещерско шосе". Точно на мястото на някогашния РУМ "Направи си сам", където трябваше да се появи модерен полифункционален комплекс. Плановете на инвеститора Марио Апостолов, управител на фирма "Кристи билд" са повече от амбициозни - в комплекса са планирани над 250 паркоместа, супермаркет "Билла", банкови офиси, ресторанти, спортно-възстановителен и фитнес център, дори СПА център. "Идеята ни е да превърнем това възлово за града място в зона за активен градски живот", коментираше тогава инвеститорът Марио Апостолов,

Той дори обяви, че финансирането се осигурява със банков кредит от гръцката Юробанк (Пощенска банка), договорът е подписан през 2008 г. А за да се облекчи инвестиционният процес, строителството е разделено на два етапа с обща продължителност две години.

Най-важното предимство на обекта е топ локацията - на 5 минути с автомобил от центъра на града и околовръстното шосе и само на една минута пеша от Мол "Пловдив" и парк "Отдих и култура". Затова и Апостолов е оптимист в началото - "това е и основната причина да започнем строителството въпреки кризата, която очаквам да отшуми до 1-2 години, когато ще прережем и лентата".

Да, ама не - две години по-късно, през 2011 г., в незавършения строеж работи единствено магазинът на БИЛЛА, в партера, но скоро след това и той затвори.

През 2013-та година злополучният обект влезе във вестникарските заглавия с новината, че за него е обявен най-големият търг в Пловдив от частен съдебен изпълнител. Мегакомплексът на „Пещерско шосе” се продава за внушителните -14 670 000 лв. До този момент не е известно да има нов собственик на имота. Проектантите от „Проарх”, казват че към него има интерес, но до момента не са получавали конкретна поръчка за промяна на старите проекти.

Най-тузарският жилищен комплекс: „Слънчогледи” потъна в празните обещания на инвеститора

Близо 100 семейства и до днес чакат, затънали в кредити към банки, да се нанесат в своите купени на зелено жилища в комплекс „Слънчогледи”. Незавършеният строеж се вижда вляво от Пещерско шосе, малко преди да влезете в квартал Прослав.

Зад него стоеше фирмата „Ферал и Ко” на предприемача Васил Стоянов. Тя трябвало да довърши до ключ апартаментите и собствениците им да се нанесат в тях още през пролетта на 2009 г. Това обаче не се случи и година по-късно сметките на строителите бяха запорирани.

Проектът стартира доста амбициозно още през 2003 г. Тогава масивният строеж беше рекламиран доста шумно като новия баровски квартал на Пловдив. И включваше 12 жилищни секции, плюс двуетажна детска градина, модерен ресторант, кафене, козметичен център, зъболекарски кабинети, фитнес и SPA център в подземната част и три етажа с VIP студиа. И общо 217 жилища.

Много семейства обаче, подмамени от предимствата на престижната локация, буквално потънаха, „възползвайки” се от нея. Ударът беше особено тежък за някои, които бяха теглили заем и в същото време живееха на квартира. Така, освен тежките дългове към банките, които трябваше да връщат поне 20-30 години, измамените плащаха и наем.

Инвеститорът „Ферал и Ко” има репутацията на стабилна фирма в строителния бранш. Бизнесът на Васил Стоянов е свързан с производството на метални конструкции. „Слънчогледи” обаче е първият му проект в сегмента жилищни имоти, за него той имаше съдружие с варненски предприемач.

Според прокуратурата, случаят с недовършения „Слънчогледи" не е измама, тъй като липсва умисъл в неизпълнението на договорните отношения. Закупените апартаменти са незавършени по независещи от инвеститора причини.
Това обяснение обаче едва ли е утеха за потърпевшите в сагата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?