Следвайте ни

Асен Костов - новата звезда на политическия небосклон

Водачът на протестите за спасяването на парка до хотел "Санкт Петербург" влезе в битката за кмет на "Северен"

viber icon

Асен Костов навлезе с гръм и трясък на политическата сцена в Пловдив. Името му нашумя тази пролет, след като кършиякалията стана лице на протестите за спасяването на парка до хотел "Санкт Петербург". Каузата на Асен и съмишлениците му от квартала заинтересува дори премиера Борисов, който лично дойде в Пловдив, за да разбере какво се случва със спорния терен. И обеща съдействие.  

Градинката засега е спасена, но бъдещето <210> е все така неизвестно. "Ще се борим докрай за парка. Знаем обаче, че живеем в правова държава, и съдът е този, който ще прецени как теренът е станал частен. След това на ход са институциите. Този път ще ги накараме да работят", зарича се Асен Костов. Разбрал е обаче, че в България гражданското общество все още е в прощъпалника си. И за да се случи нещо добро за града, е необходим политически натиск. Затова се е съгласил да се кандидатира за кмет на район "Северен", където живее. Там се намира и паркът, чието спасяване се е превърнало в негова лична кауза. А когато каузата е силна, партокрацията е безсилна, твърди Асен Костов. Той е кандидат от гражданската квота в листата на "Демократична България". В нея са и още шестима души от инициативния комитет, който вече половин година води битка за парка. 

Случаят с този терен е типичен пример за бездействието на партийните кадри, които са окупирали институциите. Затова е време да им покажем червен картон, твърди Асен Костов. И връща лентата назад. "Днес директорът на Общинското предприятие "Паркове и градини" е кандидат за кмет на "Северен" и не знам с какви очи се изправя пред хората и обещава, че ще работи в полза на гражданите. Същият човек четири месеца не успя да организира почистването на парка или поне една коситба с оправданието, че собственикът не е входирал молба или съгласие в Общината. А това не е вярно. На среща през юни, инициирана от областния управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев обеща, че Общината ще поддържа парка. На срещата присъства и представител на собственика, който се съгласи грижата на зелените площи да бъде извършена от компетентното общинско предприятие.

Цяло лято обаче теренът в квартал „Северен“ бе оставен на произвола и през август паркът буквално заприлича на джунгла. След поредния граждански протест самият шеф на ОП „Паркове и градини“ Стоян Алексиев организира среща с представители на собственика, след като месеци наред като ръководител на общинското дружество твърдеше, че няма официален документ, който да му разреши да прати работниците в парка. Ето това е безсилието на партокрацията, срещу която се боря", казва Асен Костов.  

Завчера косенето най-после започна, което е добре. Защо обаче трябваше да чакаме толкова дълго и не става ли дума за евтин предизборен трик, пита кандидатът за кмет на "Северен" от "Демократична България".

През пролетта, когато конфликтът за парка зад хотел „Санкт Петербург“ достигна връхна точка, от местната администрация се ангажираха поне да се погрижат за зелената площ. Общината има два инструмента, с които да го направи - да задължи собственика да се грижи за имота си като добър стопанин или да извърши съответните действия за своя сметка, а после да си възстанови парите от собственика по законовия ред.

„Заедно спасихме парка от бетон и желязо. Заедно променихме плана и той вече е със статут на зелена площ. Битката обаче не е завършила, защото собственикът си има нотариален акт. Ние обаче показахме, че можем. Обещанията са излишни. Заедно сме силни и можем да постигнем много”, твърди Костов.

Костов е от новото поколение политици - граждански активисти, които израстват от защитата на обществения интерес към общинската политика. Подобни примери на нови лица, освежаващи политическия живот, вече има в София, където на избори известни протестъри често надвиват кандидатите на големи политически сили.

Дали гражданската енергия ще бъде достатъчна силна, за да изпрати Асен Костов на балотаж в „Северен“ и в местния парламент, ще стане ясно на 27 октомври.

Кметски дуел под открито небе 

Водачът на Инициативния комитет по спасяването на парка зад хотел „Санкт Петербург“ и кандидат на Демократична България за кмет на „Северен“ Асен Костов публично покани кандидата на ГЕРБ Стоян Алексиев на дебат в парка.

Словесният дуел е насрочен тази неделя в градината, за която Костов и съмишлениците му се борят от няколко месеца. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?