Следвайте ни

Когато инвалидността се проявява първо в главата

viber icon

Писмо, в което апелира за повече човечност към хората със специални потребности, изпрати читател на "Марица". Публикуваме го без редакторска намеса и с надеждата повече хора да се замислят над думите на пловдивчанина:

"В социалните мрежи и в различни телевизионни предавания сме се нагледали на какви ли не безумия при паркирането на автомобили. В градинки, по тротоари, на пешеходни пътеки, на места за инвалиди и т.н.

Днес, посещавайки един от пловдивските търговски центрове, станах неволен свидетел на две безумия, които се надявам да се случват все по-рядко. Нали все пак имаме претенцията, че сме цивилизовани диваци.

Първото безумие, което е провокацията към този пост, всъщност е и желанието ми да бъде коригирано възможно най-бързо! Логично за мен е местата за паркиране на хора с трайни увреждания да са най-близко до вход/изхода на всеки обект, както и да са най-удобни за спиране. Във въпросния мол до вратата, която беше пригодена и с инвалидна рампа, има две паркоместа, отбелязани в синьо за хора със специални нужди, а в другия край на паркинга, в най-отдалечената му точка, бяха другите две места. Искрено се надявам тази недомислица да бъде поправена възможно най-скоро! Необходими са малко боя, няколко крепежни елемента, с които да се захване пътен знак Д21, както и голяма доза желание и човечност!

Идва ред на второто безумие, което за съжаление е въпрос не толкова на недоглеждане, колкото на възпитание и то в най-ранна детска възраст. Докато вътрешно се възмущавах на нелогично маркираните инвалидни паркоместа в края на паркинга, на най-близкото до входа спря автомобил, на който му липсваше стикер за преференциално паркиране.

От него слезе млада дама, която с бодра крачка влезе в сградата. Чудесната ѝ фигура с нищо не подсказа да има каквито и да било здравословни проблеми, осигуряващи ѝ специално място за паркиране. Надявам се и никога да не ѝ се налага да паркира осъзнато на подобни! Дано обаче четейки тези редове, тя или такива като нея си дадат сметка, че докато някой отнема правото на някой със специални нужди, инвалидите в главата ще са повече от тези в опорно-двигателната система! 

Нека бъдем човеци!"

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

До възмутените.

До възмутените.

01.08.2021 | 16:56

Има правила и в колата трябва да има видим стикер. Няма как да се разбере ,че е човек с някакво трайно заболяване или трайно увреждане. Това не я оправдава.

Отговори
6 4
Ана

Ана

02.08.2021 | 15:01

Стикер е имало,защо не са снимали таблото отпред,и преди да познавате човека не пишете коментари!Вестник Марица пишете само глупости

Отговори
0 1
Ана

Ана

02.08.2021 | 15:02

Вие видяхте ли че няма стикер

Отговори
1 0
Фотограф и глупостите на Ана

Фотограф и глупостите на Ана

02.08.2021 | 16:36

Таблото е отлично снимано :) Ана, може би ви трябва офталмолог, освен ТЕЛК решение, което явно не носите :)

Отговори
0 0
Магналабс

Магналабс

01.08.2021 | 16:26

“Уважаема редакция, Благодарим за Вашата наблюдателност и гражданска инициативност. С огромно съжаление сме длъжни да Ви информираме, че въпросната млада дама е наш служител. Тя е с особени потребности поради онкологична операция и като такава притежава становище на ТЕЛК и талон за паркиране на инвалидно място. Ние категорично заставаме зад действията на нашия служител заради изброените по-горе обстоятелства. За съжаление в съвременния свят и млади хора биват покосявани от онкологични заболявания. Ето защо ви благодарим за вашата бдителност, но в. Марица трябва да проверя информацията си преди да публикува. В противен случай остава впечатлението за обслужване интереси на конкуренцията чрез опетняване името на служител на компанията. Магналабс ЕООД

Отговори
4 4
Магналабс

Магналабс

01.08.2021 | 17:03

Не сме упълномощили никого да говори от наше име!

Отговори
2 4
Кажи честно

Кажи честно

02.08.2021 | 09:30

И къде е стикера на предното стъкло, удостоверяващ думите ви?! Чужди интереси?! Засрамете се!

Отговори
2 0
Петков

Петков

01.08.2021 | 15:45

На г-н възмутения читател мога да му кажа, че хората с трайни увреждания не винаги са в инвалидна количка. Дори напротив. Има хиляди инвалиди, които ги гледаш че са прави и си ходят нормално. Някои имат проблеми със зрението, други със слуха, трети са със сериозна форма на диабет или прекаран инсулт. Да, гледаш ги прави и здрави, ама не са. А мозъчните "инвалиди" са съвсем друго нещо.

Отговори
10 6
Кажи честно

Кажи честно

02.08.2021 | 09:31

Има стикери за това! Иначе, всеки може да каже, че е инвалид и се обезсмислят тези паркоместа!

Отговори
3 0
КИванов

КИванов

01.08.2021 | 14:07

Ако полицията,охранителна,пътна,общинска,а и общинска охрана съществуват,няма да има такива изпълнения.Според мен охраната на търговските обекти трябва да е задължена да ги уведоми.Ако не ги е уведомила и охраната с глоба,не по-малка от 50 лева.Ако не дойдат-.и на тях 50 лв.Не може само от гражданите глоби,който не работи,няма да яде. Също е и с инвалидните места между блоковете,спира на инвалидно място и нищо.Елементарни взаимоотношения,уредени със закон,но това е.На тъпака му обясни с глоба,той не разбира от дума.

Отговори
10 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?