Кое е първичното: Централният площад или партийният дом?

Aрхеологията сама по себе си не решава проблема на един градски център

Конкурсите са на дневен ред в програмата на общината. Два от тях засягат центъра на  Пловдив. По-точно площада и сградата на бившия партиен дом. Нови и различни идеи, по- разнообразни концепции - конкурсите са предпоставка за вариативност. До тук добре.  Защо обаче в Пловдив нещата продължават да се случват случайно и на парче, питат се  много от професионалистите в бранша. Не е ясно кое след кое се прави, по-малкият проект  изпреварва по-големия.
Примерно прави се конкурс за една сграда - бившия Партиен дом. След това се  формулира една по-грандиозна задача - да направим конкурс за целия площад. И се  сещаме, че в същност тази, първата сграда е част от този площад! Да си зададем въпроса -  кое трябва да се измисли първо - цялата рамка или детайлите в нея?  “Дълбоко в себе си съм убедена, че нещата би трябвало да се случват от общото към частното.


По-верния път е когато се направи концепцията за едно пространство, а след това се  преминава към отделните елементи в него”, казва арх. Антоанета Топалова, проектант с  дългогодишен опит в градоустройството. Другият подход, когато нещата се случват  самостоятелно, едно по едно, също е възможен. Проблемът обаче е, че той не създава  хармония, анализира ситуацията арх. Топалова.


Преди седмица се проведе обществено обсъждане по проекта “Площад “Централен” -  античност, модерност, визия”, организиран от Съюза на архитектите в България -  дружество Пловдив. “Тогава моето предложение беше да се подходи по-цялостно към площада.  Първо да се изяснят неговите функционални характеристики, ролята му в градската среда,  отношението с околните, а не само с конкретни обекти”, обяснява арх. Топалова.  “Археологията в зоната е явление, тя е уникална. Тя е само средство и елемент за  реализиране на определени функции, но не е определяща за целия площад. Т.е.  археологията сама по себе си  не решава проблема на един градски център”.  


Другият интересен момент в пъзела с централен площад е бъдещето на бившия партиен  дом. За сградата преди време се проведе обществена поръчка, която впоследствие беше  преустановена. В момента се подготвя ново задание и предстои архитектурен конкурс.  Получава се леко разминаване в текста на заданието, забелязват проектанти. На пръв  поглед намерението на общината е “подновяване на фасадата за постигане на нов  естетически облик”, но и “...архитектурно единство с ансамбъла на централния площад”. В  новото задание четем “обемно-планировъчното решение да бъде съобразено със  спецификата на прилежащата градска среда и архитектурно-историческия ансамбъл на  централния площад”. Заданието е формулирано правилно и професионално, смятат архитекти.


Въпросът е, че то излиза малко над чисто  прагматичната задача да решиш енергийната ефективност на една сграда. И да я  “поизтупаш” естетически. “Когато се прави програма за вписването на тази сграда в  характера на площада, първо този площад трябва да се анализира цялостно. С две думи  първичен трябва да е конкурсът за площада и от него да излезе заданието за партийния  дом”, категорична е арх. Топалова.  В ситуацията има още един интересен момент. Наскоро общината Пловдив обяви  резултатите от своя обществена поръчка за ПУП-ПРЗ на Централна градска част, вече е  избран и победител. Площадът обаче също влиза в обхвата на тази територия. Въпросът е  кое трябваше да се случи първо - конкурсът за площада или ПУП-а за тази зона? И как  концепцията на въпросния ПУП-ПРЗ ще се обвърже с международния конкурс за площад  Централен?

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Nekanen gost

Nekanen gost

16.10.2013 | 10:41

Киро, не се излагай да коментираш архитектура, остави това на специалистите.

Отговори
0 0
Киро

Киро

16.10.2013 | 10:36

Не виждам какво има да се дискутира за бившия партиен дом - той трябва да се събори. По-грозен от него е само мол Марково тепе.

Отговори
0 0
пловдивчанин

пловдивчанин

16.10.2013 | 09:42

В това преустройство трябва да влезе и въстановяване на първоначалния вид на Военния дом .\nИ да не се пришива към копчето балтон.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?