Следвайте ни

Код "Вход свободен" в Стария град за Нощта на музеите тази вечер СНИМКИ

viber icon

С уникалната технология на разширената виртуална реалност в Малката базилика показват за пръв път басейна за кръщаване

 

Уникална добавена виртуална реалност ще покаже по един непознат до момента начин Малката раннохристиянска базилика в европейската Нощ на музеите. Пловдивските културни институции се включват в XVII издание на инициативата с динамична програма, свободен вход и удължено работно време. „Идеята е да се стигне до голям кръг от хора с акцент - младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която, освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви“, казва заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Добавената реалност ще покаже Баптистерия в пълния му блясък

Малката базилика

С най-много отворени обекти ще е ОИ „Старинен Пловдив”. Това са Епископската базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, Хиндлиян и Балабановата къща. Времето за свободен достъп е от 18:00 до 21:00 ч. За първи път в Малката базилика ще бъде представен басейнът за кръщаване, известен като баптистерия. Това ще стане с уникалната технология на разширена виртуална реалност. Посредством VR очила посетителите ще имат възможност да получат визуализирана 3D реконструкцията на баптистерия във вид, в който е изглеждал при изграждането му. Проектът е реализиран с помощта КЦМ 2000 ГРУП и предприемача Николай Томов.

Природонаучният помоли гостите в Нощта на музеите да не стресират животните

Археологическият музей 

Той очаква гости с вход свободен от 10 до 18 часа. Публиката ще види постоянната експозиция на музея и временните изложби - „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура” и „Армията на Бога“.

Историческият музей 

Историческият се включва в инициативата с два обекта - експозиция „Съединение на България” на пл. „Съединение” 1 и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив, които ще приемат посетители от 17.00 до 23:00 часа. Входът ще бъде свободен. Подготвени са инициативи, посветени на темата „Река Марица и пловдивските хълмове”. Природонаучният музей се включва в инициативата с гостуващата изложба „Когато Антарктика показва сърцето си на учените”. От екипа на музея отправят молба гостите да пазят животните в аквариумите и терариумите, защото от много хора изпадат в стрес.

Галериите

Градската художествена галерия участва в Нощта на музеите с три изложби. Те ще са в Залата за временни експозиции на ул. „Александър Първи” 15, в галерия „2019” и в Иконната галерия.

Най-интересна е концептуалната изложба „PERSONA” в галерия „2019” на ул. „Гладстон”. Тя е дело на арх. Петър Белев и неговата майка Силвия Митовска, която е известен майстор на керамиката. Изложбата е готвена няколко години. В нея Белев и Митовска показват огромни маски на човешки лица, които са изработени от различни материали. Едно от лицата е направено дори от конопени въжета. Друго е от епоксидна смола, цимент и метална арматура, покрита с текстилен материал.

Дипломните работи на студентите от специалност "Графичен дизайн и фотография” към Музикалната академия влизат в изложбата „Ами ти”. В нея 18 абсолвенти показват своите дизайнерски проекти, които са защитили пред академичната комисия само часове по-рано.

Иконната галерия в Стария град пък ще покаже ценни образци на иконописното ни наследство от XVI-XIX век. Пловдивчани и гостите на града могат да я разгледат със свободен достъп от 18 до 22 часа.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?