Следвайте ни

КОД: Толкова голям заем се тегли само при стратегически план за ползите за трафика

viber icon

Позиция на пловдивската организация на КОД след общественото обсъждане на намерението Община Пловдив да вземе нов дълг:

Голям заем от над 113 млн. лв., какъвто Община Пловдив планира за инфраструктурни обекти, се тегли само при наличието на ясен стратегически план за ползите за трафика – как точно движението ще се разтовари при изграждането на една или друга пътна връзка. А нищо такова не видяхме на проведеното снощи обществено обсъждане.

Предложените обекти, за които се търси финансиране, са безспорно необходими, но при толкова голям заем е нужна информация за общата картина на нещата, а не решения на парче. Администрацията не беше подготвена да обясни как точно новият мост над Марица или пробивът под Водната палата ще разтоварят трафика. Не чухме смислено обяснение и защо по плановете на предишния екип на Община Пловдив новият мост над Марица трябваше да струва около 15 млн. лв., а в проекта за заем този обект фигурира с цена от 30 млн. лв. Или как ще бъде решен проблемът с високите подпочвени води за евентуалния пробив под Водната палата.

За основната част от обектите цените са индикативни. Ясно е, че за точни количествено-стойностни сметки трябва да има проект, но само една бюджетна структура борави с индикативни оферти на принципа „няколко милиона нагоре – няколко милиона надолу“. Една частна фирма планира така своите инвестиции, че от индикативната оферта до реалната цена да има разлика не повече от 10%. Това очакваме и от Община Пловдив, защото иначе може да се окаже, че планираните 9 млн. лв. за пробива под Водната палата може да станат 29 млн. лв., примерно, заради високите подпочвени води.

Градът за хората предполага добри възможности за ползването на градския транспорт. Предвид сериозния ръст на строителството, водещ до увеличаване броя на автомобилите в града, този подход е ефективна стратегия за намаляване на трафика. Такава визия обаче не беше застъпена в предложенията. Когато безобразното състояние на съществуващата инфраструктура в зоната между бул. „Марица-север“ и „Рогошко шосе“, например, е принудила стотици служители от години да ходят на работа с автомобили поради невъзможност линия 27 да премине по т. нар. улица, общината би трябвало да постави като приоритет решаването на този проблем.

Постоянните наднормени нива на шума в града ни, причинени предимно от автомобилния трафик, продължават да бъдат неглижирани. Създаването на нови транспортни връзки ще доведе до повече шум, а мерки срещу неговото ограничаване не са заложени на ниво проектни предложения, нито са остойностени.

По всичко личи, че когато един кмет тегли заем, а вноските ще се погасяват от следващия мандат нататък, се мисли не в детайли, и изглежда, че целта е сега да се вземат парите, а после пловдивчани да се оправят.

Затова в партия КОД настояваме за стратегически  план за развитието на града с детайлен анализ за ползите от всички планирани обекти, преди да се вземе решението за нов дълг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

FARAON

FARAON

13.05.2021 | 19:41

ЗВ ЕРО ВЕ! КО ЛХОЗНИТЕ П РА СЕТА, ВЕЧЕ СА НА ДОМАШЕН БОЯ РИШНИК! АНТИ ФРИЗ И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ. Я РАЗ ТОВАРВАЙТЕ ДЖОБОВЕТЕ!!!

Отговори
0 0
FARAON

FARAON

13.05.2021 | 19:37

ВИЕ СТЕ ТАМ БЛИЗО ДО ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ ОЯЛИ СТЕ СЕ. ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИТЕ ДАНЪК БОЯРИШНИК :)

Отговори
0 0
Бъбу

Бъбу

13.05.2021 | 10:03

Абсолютно съм съгласен с мнението на код, и също се питам защо не се вижда тенденция за развитие на обществения транспорт, нали имаше идея общината отново да създава общинска фирма. Срамота за града ни, най изостанал по от ошение на градски транспорт, докато Варна обмислят строеж на метро, в Пловдив щъкат някакви смешни автобустчета.

Отговори
6 2
Бейби

Бейби

13.05.2021 | 12:37

Партия КОД??? 10.000 гласа в България на парламентарните избори преди месец. Кого представлявате? Напънала се планината и родила Пепа.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?