49

КНСБ иска 20% скок на заплатите

С доста рехаво присъствие и големи искания започна протестът на КНСБ пред Дома на културата „Борис Христов”. Между 30 и 35 души, активисти на синдиката, блокираха движението на ул. „Гладстон”. Потокът по тази улица спря и бе насочен по бул. "Руски". Това предизвика огромни задръствания на всяко кръстовище до "6 септември".

Исканията им са за 20% увеличение на всички заплати в Пловдивския регион и минимална заплата от 850 лева за страната. През цялото време мощни колони надуваха песните на Милена.

Участниците в протеста носиха надписи като "Цените растат, а доходите - не!" и "Минимална работна заплата - 850 лв".

Пловдив е 18-ият град от серията протести на синдиката. Другата седмица служителите ще излязат в Хасково и Велико Търново. Днешният протест съвпадна с Международния ден на достойния труд.

„При инфлация от около 18% това е напълно справедливо искане. Очакваме догодина средната работна заплата за страната да нарасне и вече Европейската комисия обяви, че тя трябва да е два пъти по-малка от средната. Така тя трябва да е 850 лева”, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Той обясни, че трябва да се запазят енергийните помощи за българите и за фирмите, независимо какво правителство е на власт.

„Ако по някаква причина фирмите трябва да плащат на пазарни цени, то има опасност още тази зима 100 хиляди души да останат без работа”, припомни Димитров.

Преди старта на протеста в Дома на културата имаше синдикално събрание, което избра за нов 5-годишен мандат досегашния председател в Пловдив Боян Бойкински.

„Искаме си своето и нищо повече! Пловдив е на път да се превърне в голям индустриален град, но доходите тук не съответстват на растежа му”, каза Бойкински.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Солидарност

Солидарност

07.10.2022 | 14:16

Почна се!!!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?