Следвайте ни

Книжарница с мисия „Надежда“ отвори на ново място след карантината

viber icon

След извънредното положение книжарница с мисия „Надежда“ се премести на нова локация. Книжарницата към сдружение „Паралелен свят“ вече е на блок 15 в ж.к. „Тракия“. На сдружението му се наложи да освободи обекта си на Главната заради високия наем, който особено натежа по време на карантинния период. 

Хубавото в случая е, че сега книжарницата е в една и съща сграда с работилницата, в която децата и младежите с интелектуални затруднения и аутизъм изработват картичките, предлагани в нея.

Вълнението е голямо, все едно за първи път отваряме врати. Новото място е по-малко и уютно и се оказа, че ни е напълно по мярка“, споделя за „Марица“ Кремена Стоянова – председател на сдружение „Паралелен свят“.

Те се нанасят след основен ремонт, а работилницата също е отворена за посещение. Всеки, който има интерес, може да ги посети на място, да си избере конкретен дизайн на картички за определен повод, да се запознае с младежите.

„Не само намалихме разходите си наполовина, но вече имаме и директен контакт с хората. Личното отношение е от изключителна важност. Предстои ни скоро да отворим и шивашко ателие за изработка на торбички. Пандемията се оказа за нас време, в което да изчистим идеите и концепцията си“, допълва Кремена. 

Въпреки че извънредното положение приключи, младежите все още работят на смени в предприятието, за да не се събират всички на едно място. Вече имат покани и от други предприятия, за да се запознаят с различен вид занаяти.

Най-новата придобивка на сдружението е служебен автомобил, брандиран с логото на „Паралелен свят“. 

Неправителствената организация се появи на бял свят през 2010 година като сдружение за подпомагане на деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. Основният проблем, с който се борят е, че държавата не дава възможност на децата да работят след като навършат пълнолетие. Към днешна дата в сдружението членуват над 80 родителя на младежи с интелектуални затруднения, а амбицията стана по-голяма – да отворят пространство за обучение и да се наемат трудови наставници, които да им помагат за бъдещата им реализация. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?