49

Кметът Здравко Димитров: Ще нарушим закона, но няма да оставим улиците тъмни

Община Пловдив е поискала разсрочено плащане на сметката за улично осветление за декември. На среща с ЕВН е обсъждана тази мярка, надяваме се на разбиране от тяхна страна, посочи кметът Здравко Димитров. Фактурата за последния месец на 2021 г. е 620 000 лева, което е три пъти повече от досегашните. Те са варирали между 180 и 200 хил. лева. 

Общините, подобно на бизнеса, до момента са получили компенсации за скъпия ток единствено за месеците октомври и ноември, като те покриват между 20-30 процента от размера на увеличението. За декември компенсации не са дошли.  

Проблемът е, че разходите за уличното осветление се покриват изцяло от местните данъци. 

"Дължимата сума към EVN ще бъде изцяло изплатена, когато се приеме новият бюджет на Общината. В противен случай просто няма да издържим, тъй като Общината има още много плащания и то за социални нужди. Става дума за осигуряване на храни за социално слаби, детски домове и други неотложни задължения, касаещи гражданите", обясни Здравко Димитров.

И добави, че ако EVN не се съгласят на разсрочено плащане, Общината ще бъде принудена да наруши закона за доброто на пловдивчани.

"Законът разрешава общините да разходват 1/12-а на месец от бюджета за миналата година. Това означава, че ако го спазваме, няма да можем да се разплащаме за горива, храна, консумативи, строителни материали и т. н., защото всички сметки са много по-големи от тези, които планирахме и погасявахме през 2021 г.", заяви още кметът. Той подготвя доклад до местния парламент за допълните разходи по пера, където не можем да ги отлагаме.

"За разлика от малките населени места Пловдив не може да си позволи да наложи режим на уличното осветление. Представяте ли си тъмните улици по целия град? Едно произшествие да се случи и отговорността веднага пада върху Общината и лично върху кмета на Пловдив", обясни градоначалникът.

Той допълни, че Общината може да се справи със сумата от 550 хил. лв., която магистратите отсъдиха да бъде заплатена на фирма „Запрянови-03“ за извършените строителни дейности в Зоологическата градина.

"Има такъв ресурс, но ще се изчака законоустановеният 14-дневен срок за обжалване. Има и достатъчно пари за завършване на обекта. Ако обаче се обжалва, влизаме отново в омагьосана спирала", обясни Здравко Димитров.

До броени дни ще има яснота за параметрите на градския бюджет, след което проектът ще бъде публично оповестен на сайта на Общината. Той ще бъде в размер на близо 400 млн. лева.

Акцент в приоритетите остават социалните нужди, заради което част от капиталовите разходи ще бъдат пожертвани в името на тази цел, добави градоначалникът.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Не руши авторитета на институциите Зико!

Не руши авторитета на институциите Зико!

25.01.2022 | 16:35

Зико,маминия всеки ден нарушаваше закона за далаверите си,но никога публично не го е заявявал.Ти си кмет на втория град.Абсурдно е публично да заявяваш,че ще нарушиш закона.Ти си висша институция.Не го забравяй. После как да искаме народа да спазва закона.Няма кмет на голям български град,направил подобно изявление.

Отговори
3 1
ЗИКО НАЦЯЛО СИ ЗАГУБИ АКЪЛА.КМЕТ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ ТАКА

ЗИКО НАЦЯЛО СИ ЗАГУБИ АКЪЛА.КМЕТ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ ТАКА

25.01.2022 | 15:49

НЕ СЕ ПРАВИ НА ГЕРОЙ.КАК КМЕТ НА ПЛОВДИВ ПУБЛИЧНО МОЖЕ ДА ИЗРЕЧЕ ТАКАВА ГЛУПОСТ.ЩЯЛ ДА НАРУШИ ЗАКОНА.!?ЛУД ЧОВЕК.ПОСЛЕ ИСКАЙ ОТ НАС НИЕ ДА СПАЗВАМЕ ЗАКОНА.

Отговори
3 3
Мутрински времена

Мутрински времена

25.01.2022 | 15:03

Най - пазарно им е краденето. Нали сте "капиталисти". После по съдилищата - с нашите данъци .Мутри - вън !

Отговори
4 1
Алфа

Алфа

25.01.2022 | 12:24

ОСТАВКА ,корумпиран бокл..к !!

Отговори
5 4
Така се прави!

Така се прави!

25.01.2022 | 12:06

Браво Здраво!

Отговори
7 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?