Следвайте ни

Кметът: Без компромиси за храната на децата, вдигаме парите, ако се наложи

viber icon

Директорите на детските  заведения  в Пловдив и  родителите  могат да бъдат спокойни, че  ще направим всичко възможно, за да бъде осигурена качествена храна в съответствие с новите изисквания. Това  гарантира кметът Здравко Димитров по повод на притесненията, че  делегираните им бюджети в детските градини няма да стигнат, за да се плаща  за увеличения грамаж  и завишените критерии за доставките на продукти. Димитров подчерта, че няма да допусне  компромиси с качеството.  

Кметът напомни, че децата са приоритет в управленските  политики от първия ден на  неговия мандат. В Пловдив има 55 детски градини и 17 ясли, отделно във всеки район са разкрити млечни кухни.  Директорите на заведенията   възлагат обществени поръчки за снабдяване  на  фирми и осъществяват контрол  дали те спазват  утвърдените норми.    

„С нов​ия рецептурник положително ще се подобри качеството на храните и ние  веднага започнахме да правим анализ  на разходите, като очакваме  те да  се увеличат. Следим внимателно процеса, но по-високото качество струва и повече пар​и. Имаме готовност да повишим дневния оклад в заведенията,  ако се налага и след като разполагаме с предварителни данни“,  коментира  зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.  Днес трудно може да се каже с колко процента ще се вдигнат разходите. 

Стефан Стоянов  обясни, че от общинския бюджет  за  закуска, обяд и следобедна закуска  на дете   се плащат по 3 лева на ден. От 2012 г. окладът не е променян, въпреки че през това време има поне  30 процента инфлация. Освен това се вдига грамажът на порциите за всяка възрастова група. 

Таксите  в детските градини също от години н​е са мърдали. Родителите плащат 50 лева на месец, а само храната  за 20 дни в забавачката струва на градския бюджет 60 лева при сегашната ставка. Разходите за персонала, издръжката като ток, вода, гориво и ремонти се поемат от Общината и държавата. 

От  район „Централен“, където има 10 градини, 4 ясли и 3 млечни кухни,  още в петък са изпратили  до Голямата община   първоначалните данни, след като доставчиците  са подали искане за допълнителни средства. 

„Разговаряли сме с доставчиците. Няма абсолютно никакъв проблем  за спазване на новия рецептурник.  Засега няма проблем със средства. На този етап заведенията имат възможност да поемат разходите, а някои от тях имат икономии. Но в бъдеще ще се наложи  дел​егираните бюджети да се увеличат. Само един пример - в старото меню  е включена скумрия, в новото - риба тон, която струва  по-скъпо“,  даде пример  кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Парите на детските заведения се залагат в бюджета на Община Пловдив, откъдето се прехвърлят в сметките на районните кметства. Те пък ги превеждат всеки месец на градините и яслите. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?