Следвайте ни

Кметът се прехранва с 1388 лева на месец

Иван Тотев отказа да вдигне заплатата си противно на заръката на премиера Борисов

viber icon

Главният мениджър на Пловдив Иван Тотев  е получил за миналата година едва 16 664 лева от заплати. Излиза, че градоначалникът на втория по големина град се разписва срещу 1388 лева на месец.  Така той вкарва в семейния бюджет съвсем малко повече пари от съпругата си, която е учителка.   

 


Според щатното разписание на Община Пловдив заплатата на кмета е 1450 лева. Тя не е променяна нито веднъж за двата му мандата от 2011 г. насам, въпреки че по закон през всичките тези години  кметовете на общините имаха право да завишават възнагражденията си според постановления на Министерския съвет.  А също така да взимат бонуси на всеки три месеца, ако във фонд работна заплата има икономии. От администрацията казват, че кметът се е отказвал и от премии. 

 


Тотев  нарочно си е замразил заплатата, защото иначе трябваше да увеличи парите на всички останали  служители в  общинската и районните администрации, а също така на заместниците, районните кметове,  на председателя на Общинския съвет и омбудсмана, чиито възнаграждения са процент от неговата заплата. Според разпоредбите шефът на местния парламент взима 90% от възнаграждението на кмета, което за Пловдив прави 1305 лева. Общинските съветници пък имат доход около 50% от този на председателя. 

 

В началото на тази година, когато  правителството  разреши на кметовете да си начисляват министерски заплати до  4600 лева, Тотев намекна, че може  да си позволи лек ръст на възнаграждението си, ако Общинския съвет разреши. Финансистите дори побързаха  да му изчислят  месечно 1918 лева. Градоначалникът обаче е отказал.

 

На останалия персонал  във всички бюджетни звена заплатите бяха завишени от началото на тази година до 10-15 процента, пак с разрешение на Министерския съвет. На районните кметове се покачиха до 1900 лева, основно за тези, които имат по-дълъг стаж. 

 

Заплатите на редови юристи и инженери в администрацията са между 700 и 800 лева.  В общината признават, че заради ниските възнаграждения все по-трудно намират специалисти, а за по-добри - да не говорим. 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Тримона

02.08.2019 | 14:25

А бе Иване, бива ли да си толкова прост бе, майна? Как така ще караш с 1388 лева, че ти сам се подиграваш със себе си! 8 години без да си вдигнеш заплата, нито с лев, а законът ти дава това право, и 8 години да не взимаш премии! Къде се е случвало това нещо?? Никъде и никога в България! Само ти като пълен абдал. Мислиш, че тоя матрял ще оцени всичко това и ще ти каже барем едно "Браво!" ?? Ай сиктир бе, тоя "матрял", ако заслужаваше нещо друго освен глад и бой нямаше да е "матрял" и нямаше да върви, като стадо овци след малоумни, фъфлещи и самовлюбени клиенти на психиатрията и да крещи срещу всеки нормален човек! Тука в нета духовните мутри, вербални гардове на просташкия провинциализъм нападат, като бесни псета всеки, който прояви капка разум и на терена на форумите остават само повърните срещу тебе, побеждава гнусотията на простотията, а нормалните хора не смеят да те защитят да не се излее тая помия и върху тях. Двайсет безмозъчни простака натирват хиляди нормални и толерантни пловдивчани в ъгъла и каквото и да направиш селската злоба ще надделее.

Отговори
1 0

Славчо от "НФСБ за Валери Симеонов"

01.08.2019 | 16:13

Не бойте се Патриоти! Аз, стана ли кмет ще си вдигна заплатата на 15 бона! Пловдивчани ме обичат и няма да откажат на любимия си кмет на втория по големина град в България да взема най-голямата заплата в Пловдив. Ей го ректора на ПУ с 13 000 заплата, та аз им семейство да храня, не е ли така? За сметка на това ще направя ревизия на заплатите на Тотев, щото не е възможно човек да живее с такава заплата, аз лично сега, като депутат едва успявам да избутам месеца с 4 пъти по-висока. Знаете ли колко ми е тежко, а той лицемера живеел с 1388, а пък жена му и учителка, Боже докога ще го търпите тоя? Изберете истинския кмет, кмета с голямата заплата! Благодаря ви майни, предварително за разбирането!

Отговори
1 0

суджуци и апартаменти

31.07.2019 | 15:20

Горките, как да не резнеш някой суджук и някой апартамент на преференциални цени!

Отговори
1 3

айде, Гешев

31.07.2019 | 12:40

Горкия, с какво ли си купува гуми и бензин за новия джип? А се налага често да прескача до Гърция да наглежда семейния имот....

Отговори
10 3

мама

31.07.2019 | 11:18

Той е умрял от глад завалийката!Как си зарежда джипката?Загубих си съня заради Ванко!

Отговори
11 3

@

31.07.2019 | 11:10

Не стига че е алчен и крадлив bonehead, ами е и стиснат.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?