Следвайте ни

Кметът на район "Централен": Кабелите - само под земята

viber icon

"Наложи се да проведем няколко акции, за да накараме фирмите да махнат въздушните кабели и да ги преместят под земята. Добре е, че те започнаха да изпълняват закона", коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Още преди няколко години парламентът прие допълнение в Закона за устройство на територията, с което задължи всички оператори да свалят мрежата от жиците и да ги прекарат под земята. Целта е безопасност за хората. Промяната в закона беше посрещната, от една страна, с одобрение, от друга - със съпротива, защото преместването на кабелите е свързано с допълнителни разходи на фирмите.  В "Капана", когато местната власт разпореди рязане на жиците, имаше и недоволство сред гражданите. Офиси, магазини и домове на живеещите и работещи в квартала останаха без интернет и телевизия дни наред. 

"Операторите вече са разбрали че няма друг начин, освен да си изпълняват закона", отбеляза Георги Стаменов. Той допълни, че преди да издадат разрешително за полагане на кабели под тротоарите, в кметството задължително изискват паричен депозит. "Длъжни са да спазят срока, да извършат качествено възстановяването на настилката и да изчистят публичните пространства, на които са работили", подчерта Стаменов. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?