1939

Кметът на район "Централен": И държавата да помага за опазването на старинните сгради

Сградите, които имат статут на паметници на културата, няма да се рушат и да застрашават живата на пешеходците, ако се приеме държавна политика за тяхната реставрация. Това е мнението на кмета на район „Централен” Георги Стаменов по повод на десетки къщи, от чиито фасади се свлича мазилка. Само през последните два месеца специално сформираната комисия е издала над 30 предписания за укрепване на козирки, орнаменти, мазилка, балкони.

При реставрация на ценна старинна сграда в Италия държавата финансира 50 процента от стойността на проектиране и строителните работи, останалото се плаща от собственика на имота, дава пример Стаменов. Със сигурност ще има ефект, ако се въведат бонуси за отопление, защото в къщата със статут на историческа ценност нямаш право отвън да сложиш топлоизолация и климатик. Може да се помисли за субсидиране на такива сгради и в това отношение има различни световни практики, които са добре познати и на експертите в НИНКН, счита кметът на „Централен”.

На срещите, водени в МРРБ и Националното сдружение на общините, Георги Стаменов е посочил още един вариант - в процедурите по саниране на жилища, които държавата подготвя в момента, да се заложи и реставрация на сгради с културна стойност.

„Всички виждаме колко зле изглежда бившият тютюнев склад на ъгъла на бул. „Христо Ботев” и „Авксентий Велешки” срещу Сточна гара. Като обявиха, че му дават статут на културен паметник, какво се подобри и по какъв начин се улеснява възстановяването на тази  сграда, чието състояние е констатирано като опасно преди години? И кой ще носи отговорност, ако се срути? Крайно време е да се вземе решение държавата също да носи отговорност, а не само да поставя условия на собствениците”, коментира Георги Стаменов.

В района всяка седмица се издават заповеди и предписания към собствениците, чиито имоти не се поддържат в добър вид. Кметството обаче може да налага санкции само по чл. 195 и 196 от Закона за устройство на територията, които са между 1000 и 5000 лева. Повечето собственици не се стряскат от тази мярка, защото реставрацията изисква много повече средства плюс дългата сага с проектиране и съгласуване с НИНКН и МК. По-големите глоби са в правомощията на Инспектората към Министерството на културата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Арх

Арх

05.12.2022 | 09:59

Само статут на паметник не е достатъчен. А и той лесно се заобикаля, ако наемеш подходящия човек, може и да го отпишат. Или да го съборят “случайно”. После да го построят отново, по-голям, по-лъскав и с пластмасови украшения. Като разните Верони, къщата на Шнитер до градината, друга една на Отец Паисий, да оставиш една стена и да щръкнеш няколко етажа отгоре, да забаламосаш публиката с компютърни картинки и после да срутиш като бившата администрация на Булгартабак. Наказанията са нищожни, задължения нямаш, опасност да ти отнемат сградата, ако не се грижиш за нея, както някъде другаде по света също. И няма и предвидени стимули.

Отговори
4 0
Киро

Киро

05.12.2022 | 09:49

НИНКН ги интересува лапачката, заплатите и рушветите, тях не ги интересуват проблемите на частниците

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?