Следвайте ни

Кметът на "Централен": Да дарят спорния имот на града

viber icon

"Навремето българският благородник Димитър Кудоглу е дарил напълно безкористно много имоти на Пловдив. Надявам се, че и сред нашите съвременници има хора с големи сърца. Собственикът на имота на ул. "Весела" също може да го предостави за публично ползване, без да го застроява". Така  кметът на "Централен" Георги Стаменов коментира поредната сложна ситуация, при която частният интерес противоречи на обществения. От една страна, частната собственост е неприкосновена по Конституцията, от друга страна, всеки гражданин има право да има нормална среда, а не затвор между бетонни мастодонти.

Георги Стаменов обясни, че на този етап в районната администрация не е постъпвало искане от фирма "Инджовстрой" нито за разчистване на имота, нито за строеж. Според действащите правила, ако собственикът подаде заявление за санитарна сеч в негов имот, специалистите от администрацията и "Градини и паркове" са длъжни да направят оглед на място и ако няма специфична растителност, защитена от закона, се издава разрешение за почистване на терена. В повечето случаи такъв род заявления са придружени с вече издадените строителни разрешения. "При това положение няма законова възможност да реагираме против и да откажем санитарна сеч", каза Стаменов. 

Ако застрояването е предвидено в одобрения и действащ подробен устройствен план /ПУП/,  районното кметство и респективно Община Пловдив също нямат правно основание да откажат на собственика на имота разрешение за строеж. При евентуален отказ обикновено следва обжалване в съда, който за такива казуси обикновено се произнася в полза на собственика. 

Подробните устройствени планове се изготвят от Община Пловдив. Районните кметове имат единствен ангажимент - да ги обявят публично на заинтересованите страни. В много от случаите обитателите на жилищните блокове нямат информация за ПУП, с който се разрешава строеж на една педя разстояние от техните тераси. "Вината" е в Закона за устройство на територията. Според него плановете и проектите задължително трябва да се обявяват на собствениците на земята в съседство с бъдещия строеж, а живеещите в блоковете обикновено нямат вещни права върху земята. 

В Пловдив отдавна се води дискусия за широка публичност на устройствените планове, за да може всички граждани да знаят какъв е статутът на земята в техния квартал и какви са инвестиционните намерения на частните собственици. Както "Марица" вече писа, Община Варна качва в интернет всички протоколи на Експертния съвет за устройство на територията /ЕСУТ/, на които се одобряват планове и проекти. 

В Община Пловдив тази практика не е въведена и до днес. 

 

 

Коментари (1)

Бесен

Бесен

17.05.2019 | 04:38

Спите ли спокойно, бе изроди алчни? Не се ли нагушихте вече достатъчно? Проклети да сте до девето коляно! Тук не става дума за парк, а за тясно междублоково пространство!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?