46

Кметството в район "Централен" - ковачница на кадри

От кабинетите в сградата на ул. "Христо Г. Данов" започна израстването на кмета на "Тракия" Костадин Димитров, зам.-кмета на Пловдив Георги Титюков и шефа на НИНКН арх. Петър Петров 

Ковачница на кадри - така образно наричат кметството на район "Централен", защото на това поприще трупали опит десетки служители, проправяйки път в професионалния живот. 

От пистата в кметството на „Централен” нагоре излетя бившият зам.-кмет Костадин Димитров, който успешно кара трети кметски мандат в „Тракия”. Георги Титюков трайно се придвижи в служебната йерархия от младши експерт и кмет на района до зам.-кмет в Община Пловдив. Арх. Петър Петров се изстреля от длъжността главен архитект в „Централен” на шефския пост в НИНКН.

Арх. Петър Петров

Някогашният кмет на района арх. Чавдар Тенев оглави КАБ, а бившият зам.-кмет Веселин Козарев пое ръководството на ОП „Градини и паркове”. Зам.-кметът Борислав Стаматов стана омбудсман на Пловдив. Арх. Юлиана Петрова се издигна до главен архитект на Пловдив, след което  отново се върна пак в „Централен”. В кметството е работила и арх. Невена Балчева, която допреди една година беше зам.-кмет в Общината.

Арх. Чавдар Тенев

„Администрацията на района е голяма школа, особено за юристи. Придобили знания и опит в кметството, много от тях работят в съда, прокуратурата, НОИ”, разказва кметът на „Централен” Георги Стаменов.

В район "Централен", както и в цялата Община, не стигат кадри, особено инженери. Работата е отговорна, а заплащането е под средното за страната - 1100-1200 лева. В частния сектор предлагат най-малко два пъти повече. 

Държавните служители постъпват на работа след издържан конкурс. Откакто Петър Петров е напуснал поста главен архитект, конкурс за титуляр не е обявен. Длъжността се изпълнява от дългогодишен служител - арх. Раница Методиева. 

Средната брутна работна заплата на служителите в районната администрация е 1200 лева. Най-висока заплата на служител е 1711 лева, на младши експерт - 1000. 

Възнагражденията на районните кметове бяха увеличени с решение на Общинския съвет на 2500 лева.

Ликовете на Лазар Скюто и Александър Дяков гледат от стената

Портрети на районните кметове, управлявали район „ Централен” в годините  на демокрацията, са окачени на втория етаж, където се помещават и кабинетите на кметския екип - на Лазар Лазаров, Димитър Хаджипетров, Чавдар Тенев, Александър Дяков, Райна Петрова, Георги Титюков.

Лазар Лазаров, известен с прякора Скюто заради едноименната му фирма за сателитни  антени, конвертори, приемници и прочее, управляваше района направо в окото на бурята - когато дойде ред да се премахне капалъ чаршията на Пешеходния мост и ул. „Кап. Райчо”. Димитър Хаджипетров, потомък на стар пловдивски род и брат на бившия областен управител Гьока Хаджипетров, беше демонстрирал „кражба” на антични мозайки от Голямата базилика, като нарами едно от тежките парчета, с апел Общината да се захване най-после с реставрацията на археологическите  находки.

Александър Дяков, починал преди години, освен кметуването е бил общински съветник и изпълнителен директор на държавния тогава Международен панаир.  Райна Петрова изгоря като факла покрай обществените поръчки с доставка на храни в детски градини.  Днес малцина знаят с какво се занимава. Подобна галерия от много години се поддържа в заседателната зала на Община Пловдив и в кметството на район "Тракия".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

08.11.2022 | 10:50

САМО АЛЕКСАНДЪР ДЯКОВ ЗАСЛУЖАВА ВНИМАНИЕ И УВАЖЕНИЕ....ДРУГОТО Е БЛАСТРА ПОЛИТИЧЕСКА...

Отговори
5 2
така ли ?

така ли ?

08.11.2022 | 10:48

ПРЕСТАНЕТЕ ДА РЕВЕТЕ ЛЕНТЯИ ПЛОВДИВСКИ.......................

Отговори
6 2
така ли ?

така ли ?

08.11.2022 | 10:48

КАТО СЕ СЕТЯ ЗА ОНЯ Б.О.КЛУК ТЮТЮКОВ!!!!!!!!!!! МЕРСИ! ЗАТВОРЕТЕ КОВАЧНИЦАТА ...А ЗАБРАВИХ И ОНАЯ С.Е.КС КУКЛАТА НА КОНЦИ ДЕНИЦА ЧИНГАРОВА..... ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМ ЧЕ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ЗАТВОРИТЕ КМЕТСТВОТО.

Отговори
6 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?