Следвайте ни

След Ветко: Басейнова дирекция обслужвала с предимство още влиятелни бизнесмени

viber icon

Хората от 4 села в община Септември чакат с години разрешение за водоползване, докато фирмите на Николай Проданов се обслужват по бързата писта, твърдят в сигнал до прокуратурата  местните управници

„Марица“ позна - незаконният сондаж на Захарна фабрика е причината за обвинението срещу шефката на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив. Както медията ни прогнозира непосредствено след ареста на Цветелина Кънева, разследването срещу нея е за слаб контрол и допускане на незаконни сондажи, един от които е в пловдивския комбинат, свързан с Ветко и Маринела Арабаджиеви. Версията бе подкрепена по-късно и от министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов потвърди на брифинг пред медиите вчера, че Кънева е задържана по обвинение в безстопанственост. В рамките на 72-часовия й арест прокуратурата ще прецени дали тя да бъде задържана за постоянно. Още по време на екшъна с ареста миналия ден обаче запознати разкриха пред „Марица“, че контролните функции на Кънева не са единствената причина тя да се сдобие с обвинение. Нещо повече - информаторите ни увериха, че

шефката на Басейнова гори основно заради разрешителни за водоползване.

Думите им отчасти бяха подкрепени от окръжния прокурор по време на брифинга. Попов посочи, че по сигнал за Варварските минерални бани е образувана преписка и тя е присъединена към досъдебното производство за действията на Кънева. Впоследствие двете досъдебни производства са обединени, заяви окръжният прокурор.

„Марица“ провери и установи, че кметове на 4 села в община Септември - Варвара, Ветрен дол, Семчиново и Симеоновец, са депозирали отворено писмо до компетентните институции за проблеми с разрешителното за водоползване от находището за минерална вода във Варвара.

В документа се твърди, че жителите на района са пряко заинтересовани от разработването на находището, дори са имали намерение да протестират пред Басейнова дирекция на 14 февруари т.г., тъй като нямат яснота защо оттам не им издават исканите разрешителни. Впоследствие уточниха, че

мирният протест не се е състоял, защото политически провокатори търсят възможност да го яхнат.

Решават да съберат подписка, с която да предизвикат задълбочена проверка от страна на компетентните институции на дейността на Басейнова дирекция спрямо процедираните от община Септември искания за разрешителни за водоползване.

„Принудени сме да предприемем тези действия, защото, докато се пречи на местното население, в същото време сме свидетели как частните интереси на “Елтрейд” ООД и “Варварски минерални бани” ЕООД, и двете фирми представлявани от Николай Проданов от гр. София, са обслужвани от Басейнова Дирекция - Пловдив скоропостижно”, пишат кметовете Димитър Деянов (с. Варвара), Димитър Христосков (с. Ветрен дол), Богданка Атанасова (с. Симеоновец) и Пламен Темелков (с. Семчиново).

Те визират случай с ВЕЦ на Проданов в руслото на река Чепинска, за който е издадено разрешение от Басейнова дирекция. По думите им

централата е изградена в горска територия извън руслото на реката,

но без учредено вещно право от собственика на имота - в случая държавата.

„За всички тези обстоятелства многократно са сигнализирани ДНСК, МЗХ, МРРБ и други институции, които странно защо отказват да видят очевидното”, пишат кметовете.

В сигнала си те твърдят, че Проданов парадира с влияние по високите етажи на властта, с финансови възможности и недосегаемост. „Най-фрапиращият случай от последните дни е опитът на директора на Басейнова дирекция да измени дори коритото на реката в кадастралната карта, така че да минава “естествено” през неговия ВЕЦ, построен в горска територия, извън всякакви административни норми”, се казва в писмото.

По думите на кметовете, докато се опитват да узаконят обектите на Проданов, от Басейнова дирекция саботират проектите, които са в полза на местното население.

Те посочват, че

близо година е отнело на Басейнова дирекция да им предаде находището за минерална вода

след решение на министъра. Това решение е било обжалвано от фирмите на Проданов, но съдът е преценил, че жалбите са неоснователни. „След като с кански мъки ни бе предадено находището за минерална вода, започна сагата с издаване на разрешително от Басейнова дирекция за неговото разработване. Така вече почти година директорът на Басейнова дирекция размотава процедурата по същия начин, по който отказваше да предаде находището през 2018 г.“, твърдят кметовете.

На въпрос има ли сигнали в прокуратурата за това, че за разрешителни от Басейнова се чакат в продължение на месеци, Попов отговори: „Няма официални сигнали. Всички са доволни. Освен тези, които чакат. Едните ползват вода, без да плащат стотинка, други продължават да изпълняват длъжността директор“.

КОЙ Е НИКОЛАЙ ПРОДАНОВ?

Бизнесменът Николай Проданов е управител на фирма „Елтрейд“, която се занимава с производство на касови апарати. Според запознати компанията му върти оборот от над 20 милиона лева годишно.

През 2018-а, след скандал по повод на новите изисквания за касовите апарати, които трябваше да влязат в сила в края на същата годината, той застана твърдо зад данъчните, като посочи, че те би трябвало да имат повече възможности за контрол.

 

 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

чичо митко

26.02.2020 | 14:51

Много инвеститори са пропищели от избирателното отношение при издаването на разрешителни в пловдивската басейнова дирекция, откакто този директор е на власт - съзнателно бавене, прилагане на различни критерии и всякакви други чиновнически номерца. По подобен начин се издават и изискуемите за всяка фирма становища - за изземане на инертни материали, вецове и всякакви други - съгласно инвеститора и с плавно заобикаляне на закона. Да не говорим, че като взимат водни проби, изкарват какъвто резултат са си решили предварително и баламосват лаиците. Иначе се тупат в гърдите колко са загрижени за природата - тези загрижените са от най-опасните!!!!

Отговори
0 1

Лошото е

26.02.2020 | 11:33

че институциите у нас по принцип работят основно за определени хора и в ущърб на населението...

Отговори
3 0

Що така

26.02.2020 | 11:29

Може да е било наредено на Директорката да си затваря очите. Ако е така , тя трябва да има смелост да го каже, иначе ще " изяде спарчето" в някоя килия

Отговори
3 0

Абе

26.02.2020 | 10:33

Каскетите се издъниха. Оковаха кондуктора щото пътниците не си купили билети.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?