Следвайте ни

Кметът Здравко Димитров: Отваряме ветрилото на властта, всички сме отговорни за града

viber icon

Отваряме ветрилото, обяви кметът Здравко Димитров. Той напомни, че в предизборната кампания и в началото на мандата декларира, че иска прозрачно управление.

Всички ние,  на които пловдивчани са гласували доверие на изборите, носим  отговорност за  града,  защото проблемите не са оцветени политически.  Всички искаме чист въздух, по-зелен и по-чист Пловдив. Искам да поздравя г-жа Каназирева за това, че винаги, когато има проблем, тя  и нейният екип от „Съюз за Пловдив” показват как той  може да бъде решен, отбеляза Димитров.  

 Кметът увери, че особено внимание трябва да бъде насочено към

обновяването на техниката

и даде пример с ОП „Градини и паркове”, където част от машините са от времето на соца. Не искам нищо лошо да кажа за чистачките, но като минат с метлите, вдига се прах и се замърсява въздухът.

Граждани да подават сигнали, ако видят, че някой замърсява обществените пространства или уврежда дървета и храсти, прикани градоначалникът. И даде пример с прословутия терен до КАТ - пред мезонетите на Шекермахала: в събота е изчистен, а в понеделник, само за два дни, отново са натрупани планини от отпадъци. Според данните от проверките пространството между мезонетите и улицата се използва за градско сметище от граждани и  фирми.

Нарушителите са предимно от махалите. Те карат отпадъците с каруци и бусове, а след като контролните органи им съставят акт и се издаде наказателно постановление, те не си плащат глобите.  Дори и да им изпратят съдебен изпълнител, се оказва, че няма какво да се вземе от нарушителите.

Кметът обаче е категоричен, че който замърсява  града или вандалства в зелените площи, трябва да бъде наказан.

До този момент

в Община Пловдив не е обсъждан въпросът за повишаване на такса смет

за 2021 г. Кметът Здравко Димитров напомни, когато през миналата година са решили да увеличат таксата с 3 стотинки на ден, се надигнаха протести, включително и сред общинските съветници.

Темата е болезнена. Не сме свикнали да плащаме данъци и забравяме, че бюджетът на общините се формира и от данъчни приходи, които след това се реинвестират за нуждите на гражданите. Правим анализ  и след това ще решим, каза кметът.

Здравко Димитров счита, че река Марица трябва да бъде основно почистена, защото в коритото са пораснали дървета и храсти, които трябва да се изкоренят.  Последната сеч в реката беше извършена в мандата на кмета Славчо Атанасов от фирмата на бившия зам.-министър Димитър Пейчев.  

Ако искаме реката да бъде почистена, както трябва, а не само да се отрежат дърветата, са необходими 5-6 млн. лева, пресметна Димитров.  Според него

трябва да помогне държавата.

Ако има европейски програми, които да финансират подобна дейност, бихме участвали, допълни кметът. Той увери, че по въпроса с Марица се работи.

За реката целогодишно се грижи бригада на "Градини и паркове" с шестима работници. Те разполагат с лодка и оборудване, но не не могат да се занимават с такава дейност като изкореняване на дърветата. В реката растителността бързо избуява. Според специалистите от предприятието, благодарение на усилията на звеното всяка година се икономисват по един милион лева. Толкова са приблизителните разходи, които "Градини и паркове" трябваше да платят, ако наемат частни фирми за санитарна сеч. 

Колосални средства са необходими за реализацията на проект за социализацията на Марица, който предвижда реката да се вкара в едно русло в границите на Пловдив и в речното корито да се разкрият зони за атракции, велосипеди и разходки. Това са милиони левове, които няма как да отделим сега, каза Здравко Димитров.  Проектът беше спрян от МОСВ по настояване на природозащитниците, които се опасяват, че с тоталната сеч ще се увредят местата, където гнездят птиците. 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Еoл

Еoл

16.10.2020 | 19:20

Ветрило, което ще те издуха от властта!

Отговори
3 0
Maya

Maya

16.10.2020 | 13:32

Започнете да работите у дома с Google. Това е най-финансово възнаграждаващото, което съм правил. Във вторник взех великолепно BMW, след като спечелих $ 36259 този последния месец. Всъщност започнах преди пет месеца / преди и на практика веднага донесох поне $ 96 на час. посетете този сайт точно тук. ===>>>> Jobnews3.com/

Отговори
1 4
Егаси и ветрилата.ПАЗИ БОЖЕ

Егаси и ветрилата.ПАЗИ БОЖЕ

16.10.2020 | 12:39

КАК ЩЕ ОТВАРЯШ ВЕТРИЛОТО ЗИКИЧ????КАТО НА ИЗБОРИТЕ ЛИ????ВЕТРИЛОТО С ДАНКА ИЗМАМКА,НЕНАСИТНОТО ПРА..СЕ ГЕРГЕЛАН,ТЮТЮЦИТЕ И БИДОНИТЕ,БАНДИТИТЕ НА ТЪРЕВ И КЬДЕ БЕЗ ЛЮБИМИТЕ ТИ ЦИГАНИ.ТОГАВА ТОВА ВЕТРИЛО ОТ ДОКАЗАНИ МО..ШЕНИЦИ ГО ОТВОРИ ЗА ДА СТАНЕШ КМЕТ.ИНАЧЕ САМО С ГЕРБ БЕШЕ ПОД КРИВАТА КРУША .СЕГА ЩЕ ОТВАРЯШ ВЕТРИЛОТО НА ВЛАСТТА ЗА СЛУЖБИЦИ ЗА ТЕЗИ МЕР.ЗАВЦИ КИ?КАКТО ВЧЕРА НАЗНАЧИ НА КЛЮЧОВИ ПОСТОВЕ ЛАПАЧИТЕ НА ЗДРАВКА ОТ ПИЛОНА.АМИ КАКТО СИ ТРЪГНАЛ ПРАВИ 10 ТИ ЗАМ. КМЕТ ВАНКО1.БАРДАКА ТИ ДА СТАНЕ ПЪЛЕН.

Отговори
6 0
Дии

Дии

16.10.2020 | 12:07

Тия 6 човека дето чистят реката кога работят че не съм ги виждал нещо? 6 човека и 4 резачки могат да чистят реката от Пазарджик до Първомай, другото си е мързел и крадене на пари.

Отговори
4 3
Вот

Вот

16.10.2020 | 10:08

Абе кмете, ти от кои си че нещо не мога да те разбера?! Или по-скоро кой е твоя екип,кои са твоите експерти, кои са ти хората с които работиш.....Ти твоя политика водиш ли или ....такъв ръководител кат тебе никога и никъде не е имало!

Отговори
10 1
Ала-бала за мат*ряла

Ала-бала за мат*ряла

16.10.2020 | 10:06

Всички сте отговорни как се харчат парите на града, но хората на Тотев продължават да се облажват приоритетно. Вече и на Каназирева. Имало нужда от милиони за още кадрови назначения в администрацията и ако останат пари ще има за инвестиции. Ами милионите отпуснати на Тотев?

Отговори
8 1
Ванко 1

Ванко 1

16.10.2020 | 16:33

Сега вече само момичето от комина лапа яко. Ще изяде и Зико.

Отговори
5 0
Реалист

Реалист

16.10.2020 | 09:06

Абе не ви ли че да сте отговорни многозащото предизборно обещавахте много неща а нищо не свършихте досега за нови общински дружества обещавахте да създадете обещах ти модерен транспорт сиекологичен чистя спорт обещахте даже някои хора обещаха да възродят тролейбусния транспорт да създадете дружество за тролейбусен транспорт дори и електробуси нищо не правите не види че да сте отговорни за града

Отговори
10 1
Камбура

Камбура

16.10.2020 | 09:00

И как отваряш ветрилото. Като онова лакомото му даваш да гризе още повече, ех спортисте - много си страхлив.

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?