49
Следвайте ни

Кметът Здравко Димитров откри "синя стая" в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри официално втората „синя стая“ в Пловдив, която бе създадена в общинския Комплекс за социално-здравни услуги „Света Петка" със средства от дарители. 

„Днес откриваме втората специализирана стая за изслушване на деца. Събрани сме отговорните институции и всички знаем колко е важна тази форма на работа, особено с  децата, свидетели и жертви на насилие. Знаем колко е крехка и ранима детската душа. Стаята се използва и при процедурите по осиновяване“, заяви при откриването Здравко Димитров. По думите му институциите трябва да направят всичко възможно, за да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят неговите права. Според него присъствието на самите ръководители на институциите показва колко сериозно е тяхното отношение към работата с децата.

Изграждането на “Синята стая” е в резултат на безвъзмездната материална помощ на дарителите и петима доброволци от неправителствената организация Humanity first international, и е с най-голямото по мащаб Венецианско стъкло в България.

На официалното откриване присъстваха председателят на председателят на Окръжния съд Розалия Шейтанова, Районния съд Иван Калибацев, окръжният прокурор Ваня Христева, районният прокурор Чавдар Грошев, директорът на ОДМВР ст. комисар Димитър Балев, директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева, директорът на РДСП Мария Гарабедян, директорът на ДСП д-р Надя Танчева, общественият посредник инж. Борислав Стаматов. На събитието присъства и зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков. 

„КСЗУ ”Света Петка” вече има „синя стая”, в която ще се извършва изслушването на деца - свидетели, извършители или жертви на престъпления по всички стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.  За мен, като директор и  психолог от класа на професор Румен Стаматов е изключително важно това, което правим да е в интерес на детето, по най-добрия начин за това, намирайки най-добрия път от всички гледни точки.“ Това заяви при откриването директорът на комплекса Петя Вълчева. Тя благодари на ръководството и на  кмета Здравко Димитров и неговия екип, които са застанали зад тази идея и са помогнали за реализирането на този важен проект. 

 В България към 2021 г. има повече от 40 такива помещения предназначени за деца, но тази е направена по изключително професионален начин, коментираха гостите. Според тях двете стаи  ще допринася за по-доброто сътрудничество между институциите и ще гарантират интересите на децата. 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай вчера изпрати специален подарък за „КСЗУ ”Света Петка” – осветена лично от него икона на Св. Петка. Вчера по повод големия християнски празник в Комплекса  бе отслужен тържествен водосвет за здраве на децата и специалистите, които се грижат всекидневно за тях. 

„Вярваме, че с извършването на молебен Водосвет за здраве и благоденствие вчера  положихме едно ново начало за децата в техния дом към намирането на своя път и надежда за семейство, сподели директорът  Петя Вълчева.

Дейността на комплекса за социално-здравни услуги „Света Петка“ е разпределена в Център от семеен тип за деца с тежки множествени увреждания с потребности от постоянни медицински грижи, в който са настанени 16 деца и  Дневен център за деца с тежки множествени увреждания, който се посещава 20 външни потребители.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Белчева

Белчева

15.10.2021 | 20:30

По повод посещението на попа вчера в КСЗУ се отглеждат 8 деца- статия на 24 Plovdiv и пост на Вълчева. А сега в тази статия изведнъж станаха 16 деца, което също не отговаря на истината. Водосвет за адецата , а персонала кучета го яли. Колко кадърни хора напуснаха и бяха уволнени от великата подмазваща се Директорка. Но за това Община Пловдив мълчи и си трае. Нищо, че навсякъде говорят за нея като за човек имаш нужда от психиатрична помощ. Иначе браво за инициативата. Запитайте се обаче, защо родители на деца посещаващи Дневния център на КСЗУ са възмутени от държанието на Директорката и някои други хора и искат да прекратят ползването на услуги там.

Отговори
0 0
Аладин

Аладин

15.10.2021 | 18:54

А червена стая зацда изслушват крадливи политици и кметове няма ли да открият?Трябва да има за да се изповядат за греховете, като откраднати милиони, бизнеси и взети рушвети! За да имат покои и да могат да спят, че сега все ги мислят парите и ги е страх да не ги хванат и по цели нощи не могат да спят!

Отговори
2 0
Mimeto

Mimeto

15.10.2021 | 16:47

Хич бива ли такава излагациш? Преди имахме Синя къща ама май изгоря.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?