2374
Следвайте ни

Кметът Здравко Димитров иска промяна в Закона за обществените поръчки

Има риск заради инфлацията да спре строителството на общински обекти

viber icon

Без промяна на Закона за обществени поръчки няма как да бъдат бъдат завършени  обектите, чиято стойност е изчислена преди инфлацията.  

„Законодателството трябва да бъде променено”, каза кметът  Здравко Димитров по повод на искането на няколко фирми за увеличение на парите по сключените договори с община Пловдив. 

Фирмите, спечелили поръчки за санирането на жилищни  блокове и детски градини, са алармирали  градската администрация, че не могат да завършат обектите.

„Това е сериозен казус, който трябва да  се реши с промени в ЗОП”, подчерта зам.-кметът Пламен Райчев.

Действащият закон  забранява да се анексират договори за поръчките и общините нямат право да го правят самоволно.  Една от фирмите, уведомила общината за разминаването, е „Парсек груп”, както „Марица” наскоро писа. Фирмата започна от днес разширението на ул. „Даме Груев”, за която  договорът е подписан преди драстичния скок на цените, а ценовата оферта  е подадена  една година преди това.

Разминаване в стойността има и при саниране на жилищния блок на бул. „България” 45 – 47.

Според Здравко Димитров  Народното събрание трябва да даде възможност на кметовете да анексират договорите след мотивиран икономически и финансов анализ. 

 „Ако законодателно не се реши този проблеми, общините ще бъдат с вързани ръце. „Няма да можем да довършим обектите”, предупреди  Пламен Райчев. 

За всички обекти, които ще се изпълняват с 30-милионния заем, цените са изчислени далеч преди инфлацията.  За  подлез „Модър – Царевец” на стойност близо 12 млн. лева, който се строи, засега няма искане за анекс и строителите уверяват, че на този етап се справят.

Обществената поръчка за пробива до Водната плата е обявена на предишната цена, без промяна, както и за реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър”. В момента се подготвя поръчка на  разширението на ул. „Царевец” до бул. „Свобода”. 

В практиката на община Пловдив има случаи, когато заради непредвидените разходи  обектите се доплащаха. При реконструкцията на ДГ „Перуника” цената беше увеличена  с 300 000 лева, но се проведе нова обществена поръчка.  Това забави пуска  с повече от  половин година

За злополучната зоологическа градина   обявената на търга цена беше завишена преди да се подпише договор със строителната фирма „Запрянови – 03”.

 Решението за парите за  зоопарка в размер на 4,6 млн. лева беше взето в Общинския съвет.

Мотивът на администрацията  беше, че офертата на единствената фирма, останала на търга след отстраняване на другите кандидати,  е предложила по-висока оферта от  обявената  цена в поръчката. Освен това  се е оказало, че проектантите са забравили външна канализация и тя не е била  включена в първоначалната количествено – стойностната сметка на обекти. 

Тези промени обаче докараха много главоболия на строителите и тогавашния кмет. В резултат довършването на зоопарка е замразено вече шест години.  

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

сетила се Мара да се побара

сетила се Мара да се побара

15.12.2021 | 17:44

Зико ,ми що бе майна това не го поиска когато бяхте на власт бе,майна.Две години в носа ли си бъркаше?

Отговори
4 1
зикич

зикич

15.12.2021 | 23:10

Не в носа, другаде но се римува

Отговори
0 0
Прокуратурата!!!

Прокуратурата!!!

15.12.2021 | 15:14

Защо лицето И То-ев, Мента и това лице са още на свобода?

Отговори
12 1
Е, де

Е, де

15.12.2021 | 15:24

Ми платили са си, бе майна! Ко са чудиш?!? Така е по тези земи!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?