49
Следвайте ни

Кметът Здравко Димитров: Градската железница в Пловдив е приоритет СНИМКИ

viber icon

Приоритетен проект за Община Пловдив през този програмен период ще бъде да развием градската железница. Повече от всякога Пловдив се нуждае от нея, защото чрез този екологичен транспорт ще свържем всички райони на града с близките населени места и индустриалните зони. Така ще допринесем значително за намаляване на натоварения трафик. Това заяви кметът Здравко Димитров по време на откриването на международната научна конференция „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика“. Той обясни, че проектът е съвместен с НКЖИ и ще се финансира по линия на ОП „Транспорт“ и други програми на Европейски съюз. 

Форумът се организирана от катедра „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и има за цел да насърчи диалога между академичните среди, бизнеса и държавните институции относно предизвикателствата, които създава преходът към зелена икономика.

„В плана за интегрирано градско развитие предвиждаме създаването на нови зелени зони в това число и два нови парка в южната и източната част на града. Развиваме зелената система на града като поставяме акцент на р. Марица. Предстои коритото й да бъде почистено и обезопасено и с минимална намеса да я превърнем в най-новата зона за отдих и спорт“, посочи още кметът Здравко Димитров в изказването си.

Той подчерта фактът, че Община Пловдив съвместно със Световната банка разработи проект за създаване на общинско дружество за екологичен транспорт. „Амбицията ни е в рамките на две години в града да има две линии, които да се обслужват изцяло от електрически автобуси, а до 2027 г. това да бъде преобладаващият обществен транспорт“, сподели още Димитров. 

"Сега е модерно да се говори за зелени зони, ние ги имаме, а "Тракия икономическа зона" е въглеродно неутрална икономическа зона. Тоест ние прилагаме на практика новото и ще продължим да го прилагаме там, където може", посочи Димитров.

Друг пример той даде с европейския проект за подмяна на печките на твърдо гориво с климатици и с общинския транспорт, където се очаква да се въведат две електронни линии.

"10 млн. лева са заделени и за модернизация на №П "Чистота", защото сега се работи само на ръка. Ще се закупи нова техника и за ОП "Паркове и градини", добави кметът и припомни, че сред основните приоритети на общината е създаване на нови паркове и зелени площи в град. 

Официални гости на събитието бяха Петър Стоянов, президент на България (1997-2002), Розалинде Ван Дер Влис, директор на Дирекция „Чиста планета“ към Европейската комисия, представител на Министерския съвет и евродепутатите Радан Кънев и Цветелина Пенкова.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

До 123

До 123

01.10.2021 | 00:26

Така е, градски. Номера е в симулацията! Бяха решили проблема с въздуха, но само за лятото. Сега като забръска снега, и печките кюмбета ще действат, и патладжаните с гуми ще се топлят. А сега - градска железница?! Номера е да се симулира дейност, заплатата си тече и ден след ден до ---- следващите избори. Келепир, както казва Алековия бай Ганьо Балкански / нашенски демек/.

Отговори
1 0
Биткойнър

Биткойнър

30.09.2021 | 18:17

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 2
До кога

До кога

30.09.2021 | 18:14

До кога ще търпим ид иоти да ни управляват и да ни дават акъл! Че той кмета нека ми обясни как с градската железница ще отида на работа от Кючука до Капана... И това било приоритено ? Унищожихме тролеите и сега говорим за екологичен транспорт.... Колкото акъл у кмета, толкова и на адвокатчето /коня/. Тъ панар да тъ панаря мила моя майно льо!

Отговори
4 3
ИДИ си ОТ   кметството

ИДИ си ОТ кметството

30.09.2021 | 16:09

Все пак проблема с детската железница е решен. Имам чувството, че Карлуково е станал квартал на Пловдив при този кмет.

Отговори
5 4
ИДИ ОТ

ИДИ ОТ

30.09.2021 | 15:35

"Иди от?", "Тъй вярно, иди от!", отговаря Швейк.

Отговори
5 3
Кога

Кога

30.09.2021 | 13:38

Кога община Пловдив ще реализира съществуващия в одобрените ПУП на Пловдив още от преди 40 години булевард академик Петър Динеков? Кога бе идио.ти?

Отговори
4 3
Пловдивчанин

Пловдивчанин

30.09.2021 | 13:14

Ако железопътния транспорт му беше приоритет на Зико досега щеше да е дал идеята за спирка на линиите до улиците Модър и Царевец. Както и на още няколко места в града, където е подходящо, но уви що така ли не се сещат уж голям приоритет. Дори имаше едно момче в skyscrapercity , който беше направил огромен анализ на градския транспорт (къде може да има спирки, трамваи, жп и тн).

Отговори
4 3
Еко Логов

Еко Логов

30.09.2021 | 12:42

Кой още в центъра на града се отоплява с печки? Никой! Кой тогава замърсява въздуха :трафика от автомобили заради лошия и не удобен градски транспорт и самите автобуси? Тогава да питам:Защооо унищожихте тролейбусния транспорт и лишихте града от най-екологичния и евтин транспорт? Това е отговора, защо дишаме най - замърсения въздух в Европа?

Отговори
9 7
123

123

30.09.2021 | 12:28

Г-н кмете, не зная кой Ви пише текста, но да ви кача у нас на терасата само за 1 час, па да Ви питам - кой сега се отоплява на дърва. Нямате си представа за каква ЧЕРНИЛКА става въпрос, какъв въздух се диша, а пък ОП Чистота само симулират дейност. Как не измиха и тротоарите (иначе графици има), за булевардите няма да коментирам- там само ги ОРОСЯВАТ (демек НИЩО не правят) Не Ви ли омръзна от симулиране на дейности ВЕЧЕ.

Отговори
7 6
Амии

Амии

30.09.2021 | 12:34

На това недоразумение всеки градски проблем му е приоритет. За всеки има решение и план за справяне. Само, че за две години кметуване единственото което успя да направи е увеличение на броя проблеми.

Отговори
9 6
Невъзпитан

Невъзпитан

30.09.2021 | 13:45

Циганите в Аджисана горят не само дървата ,а и всякакви боклуци!

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?