44

Кметът се обяви за пешеходна зона на ул. „Христо Г. Данов”

Кметът Костадин Димитров подкрепя идеята на колегата си на район „Централен” Георги Стаменов част от ул. „Христо Г. Данов” - от ул. „Бетовен” до бул. „Руски”, да стане пешеходна зона. "Пространството около Дондуковата градина може да се превърне също в по-привлекателно място за хората, както стана с ул. „Райко Даскалов”, реконструирана от Римския стадион до Пешеходния мост, и „Капана”, сподели за „Марица” кметът.

Обновената част от ул. “Христо Г. Данов” вече изглежда като пешеходна зона
Снимка: Наташа Манева

Предложението на районния кмет е внесено в Община Пловдив и Костадин Димитров ще го придвижи в местния парламент за следващата сесия на 25 април. По повод становището на експерти, че има и друг вариант - за споделено ползване на тази отсечка от пешеходци и автомобили, но със скорост до 20 км в час, Костадин Димитров отбеляза, че това също е вариант, който трябва да се обсъди. Преди няколко дни той заяви, че и в речното корито на Марица може да се оформи пешеходна зона.

„Общинският съвет, който представлява пловдивчани, ще вземе решение”, подчерта кметът. Пътното платно на ул. „Христо Г. Данов" е изравнено с тротоарите по време на ремонта като пешеходно пространство, но хората са разделени на „за” и „против” промяна в организация на движението в тази централна зона.

Костадин Димитров подкрепя и другата идея - Дондуковата градина да носи името на Иван Вазов. До този момент няма противници на преименуването. Предложението на Георги Стаменов е публикувано на сайта на Община Пловдив за обществено обсъждане и след това ще се внесе за одобрение на сесия.

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 7 оценки
3.9/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
9 юни

9 юни

17.04.2024 | 20:30

Гласувайте разумно.Зависи от вас.

Отговори
0 0
Кмете,

Кмете,

15.04.2024 | 16:27

Нареди на бабата да направи още един проект и да възстанови бордюрите. Също да махне кривите павета и да се асфалтира. Тъкмо ще си поделите още едни пари със строителя, и за хората ще е по-добре.

Отговори
7 1
Арх

Арх

15.04.2024 | 16:25

При целия недостиг на паркоместа, при наличието на пешеходна зона - Главната и Капана, при Тотев изремонтираха Отец Паисий и Хр. Г. Данов така, че колите вместо диагонално, да паркират успоредно. Паркоместата се намалиха наполовина. А разширените тротоари си останаха пак толкова тесни заради паркинг колчетата.

Отговори
6 2
reиж

reиж

15.04.2024 | 15:49

Стаменов слагай антипаркинг колчета от двете страни до края и да може да се паркира платено и преминава. Три елемента тип легнал полицай и да се приключва драмата. В градината може да се правят мероприятия. Улицата е в периферията на супер центъра никой няма да дойде тук въпреки насила организираните ви мероприятия.

Отговори
7 0
реалист

реалист

15.04.2024 | 15:41

Стига сте тормозили хората живущи по улицата и около нея. Места за паркиране няма. Защо не снимате какво става по съседните улици. Как се паркиране колите, къде се намира паркингите на ЕВН, колко нарушители има по улиците, къде паркират общинарите, колко водачи на автомобили не плащат синя зона с любезното съдействие на контролиращите от Паркиране и репатриране, къде паркират служителите на музея, къде паркират служителите на кметството, идват ли 90% от тях на работа с коли, с кола ли идва героя от телевизионното участие Сухоруков?

Отговори
6 4
Кирил Брандийски

Кирил Брандийски

15.04.2024 | 15:05

БРАВО на кмета , много добра идея !

Отговори
5 15
о3еуа

о3еуа

15.04.2024 | 15:46

Господин Кириле, само живущи в раона имат право да решеват подобни казуси. Ако желаеш може да изразиш мнение улицата на която живееш да стане пешеходна, да видим съседите ти как ще реагират.

Отговори
9 3
Мильо

Мильо

15.04.2024 | 14:46

Откакто бе прекъсната връзката между ул. ул Железарска и ул Хр.Г. Данов, последната се превърна в паркинг зона. Но дали това е положително за и без това затапения град? Но там, в тази зона има доста администрации и достъпа до тях ще се затрудни. Никой не иска да слиза от таралясниците! Логично е да попитаме кмета - а защо тогава целия "Капан" да не бъде пешеходна зона? Щом има улица, трябва да има достъп на автомобили!

Отговори
8 4
Арх

Арх

15.04.2024 | 14:30

Уличната комуникация трябва да се решава от специалистите - градостроители и инженери комуникатори. Това не е политически въпрос. А улиците са предназначени освен за пешеходни разходки, също и за движение на превозни средства и обслужване. Пловдив има чудесна пешеходна зона от Централния площад до река Марица, както и част от Капана. Тя има смисъл. Другото не.

Отговори
14 9
Алооо

Алооо

15.04.2024 | 14:12

Герберчо, то няма транспорт в Пловдив бе, те всички улици са пешеходни, ама и кметове си избирате- колко тъпотия има по света - и в Пловдив най-много, само герб

Отговори
15 9
Р. Каменов

Р. Каменов

15.04.2024 | 15:12

Алооо Възпитанието и смелостта Ви липсват.

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?