46

Кметът предлага терен до "Колодрума" за сграда на Пловдивската опера

Със свое писмо, изпратено до председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и с копие до Директора на Държавна опера Пловдив и до Министъра на културата, кметът Здраво Димитров излага становището на администрацията за безвъзмездно предоставяне на терен, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на операта. 
Както градоначалникът неведнъж е отбелязвал това е единственият подходящ терен към момента, който да отговаря на изискванията за такъв тип обществена сграда. Припомняме, че през 2018 г. Общински съвет – Пловдив взе решение, с което теренът под сградата на пл. „Централен“ 1, в която в момента се помещават общински и държавни структури, да бъде предоставен за ползване от операта след преместване на гореспоменатите администрации. След разглеждане на въпроса от Експертния съвет по устройство не територията става ясно, че въпросното място не отговаря на изискванията по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата. Освен това един модерен център за музикално-сценично изкуство не би се вписал върху този терен чисто пространствено. Поради тази причина администрацията започна да търси по-подходящ вариант, на който да бъде поместен домът на Пловдивската опера.


 
Преимуществата на предложения терен до зала „Колодрум“ са отличната локация и лесната достъпност. Върху тези 13 дка. може да бъде разгъната съвременна сграда с обеми и визия, отговарящи на всички изисквания - репетиционни зали за музиканти, певци и танцьори; гримьорни; зала с голяма сцена и оркестрина; камерни зали; хранилища за костюми и декори, помещения за административни нужди и паркинг. Функционалността на сградата може да бъде доразвита и със създаването на пространства за конференции, представяния на други видове сценични изкуства и презентации.
 
Веднага след положителен отговор от фондация „Дом на Пловдивската опера“ администрацията има готовност да стартира процедура по изготвяне на предложение до Общински съвет - Пловдив за безвъзмездно предоставяне на имота.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Чочо

Чочо

30.06.2022 | 09:30

Аман от тъпите идеи на баскетболиста!

Отговори
4 1
Мочо

Мочо

30.06.2022 | 11:44

Дай ти идея,като тази е тъпа! Най лесно е да се плюе по всичко и всички!

Отговори
2 4
Батко

Батко

29.06.2022 | 18:46

Операта до физкултурния салон. Що да не може, тука е така. А и кметът нали ни е физкултурник :D

Отговори
9 1
стар филибелия

стар филибелия

29.06.2022 | 18:42

Имам по-добро предложене -да направят операта до оловноцинковия завод на асеновградско шосе -така ще е близо и за асеновградчани и за пътниците на летище пловдив Браевалаклете!

Отговори
6 3
Живко

Живко

29.06.2022 | 18:33

На този терен поне ще има място за всички удобства. Проектът за Партийния Дом предвиждаше абсурдните 30 паркоместа.

Отговори
5 4
Петър

Петър

29.06.2022 | 18:08

Терена е подходящ и този път за моя изненада кметът е прав. За да има реална полза трябва да направи нов ПУП на терена и да се уточнят транспортните комуникации. Не забравяйте, че там ще има и надлез, който свързва район Тракия с район Южен. Той ще има своите развръзки с булевард Найчо Цанов, Асеновградско шосе и ул. Цар Симеон. Всичко това трябва да се уточни в един нов ПУП.

Отговори
3 5
Дии

Дии

29.06.2022 | 18:16

Надлезът Тракия - Кючук париж ще е на следващия светофар.

Отговори
5 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

29.06.2022 | 17:42

Ахаха, теренът, на който Тотев искаше да прави буферен паркинг.

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?