46

Кметът обясни защо поръчката за стадион "Локомотив" е толкова скъпа

Кметът Здравко Димитров обясни по време на обсъждането на бюджета на община Пловдив защо обществената поръчка за реконструкцията на стадион “Локомотив” е толкова скъпа - 42 млн. лева с ДДС или три пъти повече за една трибуна в сравнение с първите три.

Въпросът беше зададен от Асен Костов, шеф на “Спаси Пловдив”.

Сред дейностите Зико посочи 30 000 кв. метра асфалт, 13 000 кв. метра бордюри, 150 осветителни тела, кабели, паркоместа. Само трибуната е 11 000 кв. м., повече от трите трибуни, взети заедно, изброи кметът. 

Граждани и партийни активисти изпълниха залата на Общинския съвет с многобройни искания и атака, че бюджетът за 655 млн. лева е нереален .

Фантазия, коментира общинският съветник Слави Георгиев и упрекна кмета, че вместо в края на мандата да подреди общината, харчи бъдещето на пловдивчани със заеми и необезпечени финансово задължения.

“Всяка стотинка, всеки разход сте гласували на сесии с ваши ръчички”, отвърна Димитров.

Кметът на “Централен” Георги Стаменов даде няколко предложения за финансиране. Едно от тях е за 2,4 млн. лева за ремонта на Хуманитарната гимназия

Борислав Инчев, бивш кмет на “Южен” беше подготвил цял списък, включително 150 000 лева за старта на ремонт на кино “Космос” и 200 000 лева за реставрация на къща “Ламартин”.

Николай Гюров от ПП  изнесе критичен анализ за нереално планираните собствени приходи на общината. За 7 месеца от тази година приходите са изпълнени едва под 45 процента, каза Гюров. 

Веселка Христамян предложи в бюджета да се заложат пари за общинските здравни заведения, сред които са КВД и ДКЦ в Окръжна болница, които имат нужда от ремонт.

Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" също критикува напомпените размери на приходите и прогнозира, че капиталовата програма няма да се изпълни. 

Жителят на “Южен” Бисер Иванов поиска от името на още 100 пловдивчани 60 000 лева за ремонт на водната площ в парк “Молдавия”. 

“Дотук бюджетът става милиард- милиард и половина”, пресметна Здравко Димитров.

Най-важните проекти, включени в бюджета, бяха представени от заместник - кметовете Величко Родопски, Георги Титюков, Пламен Панов, Анести Тимчев. 


Снимки от Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
2.8/5 от 6 оценки
2.8/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Атанасов

Атанасов

31.08.2023 | 16:03

Стига сте наливали пари в тези стадиони достатъчно се направи , който иска още да бъде така добър да си извади пари от джоба,било то фенове или собственици.

Отговори
0 0
далавери

далавери

29.08.2023 | 06:53

Тия милиони ги раздават като топъл хляб! А труда у нас е най-евтиния от в цяла Европа! Нали не са от джоба му....

Отговори
2 0
Далаверов

Далаверов

28.08.2023 | 22:42

Вие повярвахте ли Му? Ако сте го направили значи сте пълни наивници! Ми с тези 42 милиона можеше да се въстанови напълно градския стадион за 50хиляди зрители! Но не!

Отговори
15 0
Вярват му онези от неговото котило.

Вярват му онези от неговото котило.

28.08.2023 | 22:59

Нормален и честен човек няма да му повярва. Тези цифри, които реди без всякакъв свян, не са реални. И ако сме граждани, още утре пред общината и протести: този общински съвет и този кмет да спрат да вземат решения и да издават заповеди! Всякакви подписвания от здраФко да се спрат! През 2019 г. малко преди да напусне областна управа, инициира удобна промяна в ПУП-а на Последния държавен имот, позволяваща повечко строителство. Една година по-късно този имот бе даден на търг с отстъпено право на строеж от каназирева. И стана така, че житейският партньор на бивша служителка с висок и отговорен ранг в общината, строи 5+1 етажа с 3 крила частни апартаменти, без 1 стотинка за около 4 дка земя! Така че здраФко вече е играл този мач и го владее до съвършенство. Затова - протести - да спре да подписва заповеди! Общинските съветници да спрат вземането на решения, касаещи финанси, ПУП-ове и всичко друго, изискващо харчене на пари! Тези неща да ги решава новият общински съвет и следващия кмет.

Отговори
13 0
Пловдив

Пловдив

28.08.2023 | 22:20

Че е завишена ОП за стадион Локомотив така е, но защо чак сега се сетихте? Заради предстоящите избори! Защо не спряхме бездънната яма на "Източен"-10??? 4 години Здравко работи единствено за стадиона на любимият си клуб и го направи! За града нищо! Жалко е поведението на всички. И на кмета и свитата му и на опозицията му. Винаги подобни сцени са преди изборите. Защо ли? Защото всички ядат от една баница. Сега просто ще се борят за по-голямата и част от новия мандат. Ама пак всички ще ядат от нея. Кой повече, кой по-малко. Ама ше ядат всички. Сега всичко е прах в очите на будалите. Така е в цялата държава.

Отговори
11 0
Папиханус

Папиханус

28.08.2023 | 21:50

Банда дърти крадливи михлюзи...дано да има видов ден за вас!

Отговори
15 0
Яна

Яна

28.08.2023 | 21:38

Гербаджийската мафия краде за последно! Затвор им е малко!

Отговори
15 0
Баста

Баста

28.08.2023 | 21:06

Стига вече с тези стадиони...Знаем, че от тях най-лесно се отклоняват средства,но не се ли накрадахте ...Пловдивчани изнемогват с недовършени и недомислени транспортни проекти,с отвратителен частен/обществен/ транспорт,с пренаселеност/разписване на ПУП на килограм/,с мръсен въздух и силна запрашеност,с липса на паркове/свиване на територията на съществуващите/,недостиг на ясли и градинии още много негативи...Кой Ви дава право да изразходвате нашите пари за строителство на клубни съоръжения,след като не сте направили нищо за съгражданите ни...ПРЕКАЛИХТЕ...Годините не успяха да унищожат Пловдив,но Вие -алчните кметове сте на път да го направите

Отговори
16 0
реалист

реалист

28.08.2023 | 20:41

Пловдивчани вече създадоха един олигарх -маминия, който сега строи цели квартали с техните пари.Тоя , сегашния , също иска да става олигарх.

Отговори
22 0
Много си прав!

Много си прав!

28.08.2023 | 22:36

На опашката от чакащи се задава здраФка. Ще допуснем ли да се промуши до кметуване, че след 4 години да пишем същите изречения?

Отговори
7 0
Зодия Стрелец

Зодия Стрелец

28.08.2023 | 20:30

До края на мандата на този бок ..к остават два месеца!Не му давайте повече да харчи пари на ангро?Полувината от тези 42милиона са за него!Другите терерамби да ги говори на жена му Меги!Решил е да стане мулти милионер в края на мандата и после ни лук ял ни мирисал!Тоя филм сме го гледали вече с Мамения!

Отговори
34 0
Сет

Сет

28.08.2023 | 20:23

Ние знаем защо е толкова скъпа. За да крадете!

Отговори
23 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?