Следвайте ни

Кметът на „Западен“ Димитър Колев: В „Прослав“ живеят към 6000 души, срамно е пасарелката да не работи

viber icon

„Хората трябва да знаят, че нито кметът на общината, нито районният кмет, нито Общината като цяло имат отношение към пасарелката. Това съоръжение е изцяло и 100 % собственост на НКЖИ. Както трябва да поддържат релсите и шумоизолиращите стени , така следва да поддържат и тази тяхна пасарелка. И тук става проблемът. Хората звънят на нас, тъй като ние с най-пряк допир до тях, изпращат сигнали, а ние ги препращаме към НКЖИ“. Това каза пред „Марица“ кметът на район „Западен“ в Пловдив Димитър Колев по повод казуса с неработещите асансьори на пасарелката в квартал „Прослав“. 

По думите му от НКЖИ постоянно изтъкват някакви проблеми като причина асансьорите да не работят, включително и вандализъм, което е често срещано явление там. 

„Сложиха видеонаблюдение, следят да няма вандалски прояви. Работата е там, че ние от общината не може да похарчим и един лев за пасарелката, защото не е наше съоръжение. Нямаме инструмент, с който да я ремонтираме. Това изцяло е ангажимент на НКЖИ и аз ги апелирам да измислят някакъв нов начин на поддържане на тези асансьори, дори ако трябва да сменят самата кабина, ако е проблмна, ако трябва да сменят и фирмата за поддръжката им. Това са неща, които са в техните ръце и трябва да помислят, защото кварталът е голям, а пасарелката е единственото съоръжение, по което се минава от едната страна в другата. Идеята е да няма инциденти, да не се пресичат линиите на нерегламентирани места, майките с колички и трудноподвижните хора  да минават спокойно, а не да се мъчат“, коментира Димитър Колев. 

От няколко дни на изцяло изтърбушеният през август асансьор е посатвена предпазна ограда, за да няма достъп до кабината. В момента тя прилича на затворническа килия, а вътре има натрупани боклуци. 

„Надявам се наистина да се помисли потози казус и в крайна сметка той да намери своето решение. При другата пасарелка, която е на „Модър-Царевец“ няма подобни проблеми. Но при тази в „Прослав“ наистина има много посегателства. В началото спираха предпазителите, започнаха да чупят някакви неща. В крайна сметка има способи за охрана - има камери, ако е нужно да се наеме и жива охрана. Нещо трябва да се измислии то съвсем скоро, защото останалите хора нямат никаква вина, че някой е чупил или че асансьорът се е развалил. Ние сме готови с каквото може да помогнем, стига да е в нашите правомощия“, каза още кметът на район „Западен“. 

Колев призова жалбите по посока на пасарелката да се изпращат до НКЖИ, като уточни, че общината и районното кметство не бягат от отговорност. „Ние също искаме да помогнем,но въпросът е, че се превръщаме в една пощенска кутия, която препредава сигнали. В крайна сметка това е проблем на НКЖИ, както съоръженията на територията на града са наш проблем, хората  изискват от нас и и ние намираме начин да ги решаваме“, коментира Димитър Колев. 

Районният кмет подчерта, че „Прослав“ не е квартал с 300 или 500 души население, а с близо 6000. „Проблемите с пасарелката са стара тема и не знам защо толкова години от НКЖИ не измислиха нещо, за да ги разрешат. Надявам се този път, след като гражданите сигнализират и медиите проявят интерес, наистина да се вземат нужните мерки“, посочи Колев. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Митко

Митко

21.03.2021 | 16:25

Мите, смешен си.

Отговори
1 1
Срамно е

Срамно е

20.03.2021 | 18:35

Ела да видиш улица Христо Ясенов - няма асфалт. Дупка до дупка, бабите падат, децата се претрепват, ама на теб не ти пука

Отговори
6 1
Ццц

Ццц

20.03.2021 | 16:08

Ако жена ти се потътри с бебешка количка по стълбите и бебе в ръце, друга песен ще запееш.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?