64

Кметът на „Тракия” даде старт на 47-годишно футболно дерби

Кметът на „Тракия” Георги Гатев даде началния съдийски сигнал на „Вечното дерби на железничарите”, което по традиция се провежда на 8 декември.  Историята на двубоя датира от 1976 година, като през последните 47 години никога не се е отлагала и винаги се е състояла точно на тази дата.

Първоначално срещата се е играла между висшисти и "останалия свят" на заетите в жп управленията в Пловдив, навръх 8 декември. В последните години отборите в дербито са се трансформирали, като вече срещата се играе между „представителния тим” на НКЖИ и ветераните. Тази година срещата завърши с 3:1 в полза на по-опитните жепейци.

След  края на мача на всички присъстващи бяха раздадени фланелки с логото на ДП НКЖИ. На срещата присъстваха представители от регионалното ръководството на НК„ Железопътна инфраструктура” - Пловдив, служители на БДЖ и представители от Община Пловдив. 

През годините на футболната среща са присъствали футболни легенди, като Петър Зехтински и Атанас Узунов. Сегашният председател на Общинския съвет Атанас Узунов дори ръководи срещата, състояла се през 2017 г.

Навремето малка част от служителите на жп управление, тогава БДЖ, са имали висше образование и на този принцип се е зародило разделянето на два отбора.  Идеята е била да се покаже през спорта, че всички са равни, тъй като отношението към „висшистите” не било особено добро.  В крайна сметка тези мачове са били винаги в духа на сближаването на служителите в жп управленията, независимо различията им.

Основен инициатор на това събитие е бил инж. Димитър Колев, известен както сред железничарските среди на Пловдив, така и в средите на спорта - като основател на тенис клуб "Железничар".

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Измислена "традиция"

Измислена "традиция"

12.12.2023 | 16:14

Това че от реме на време е имало някакъв мач - това не е традиция! Новите политикани се чудят какво да изсмучат от пръстите. А на кума на Стиочков - дайте му да тича по стадиона - той друго нито знае, нито може! /Извинете - дава акъл на Крушо как да му харчат парите /.

Отговори
2 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?