Следвайте ни

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Критикувайте, но без да пречите

Общината работи в момента по 26 важни проекта и подготвя новия програмен период, от който зависи развитието на града до 2027 г.

viber icon

Много са критиците на местното управление в Пловдив, но по-важното е, че има дискусия. Тя е възможна, защото общинската администрация в този мандат е диалогична и иска да чуе идеите на гражданите, на обществениците, на политиците, на медии. 

Това е по-трудният път, по-дългият, но верен. Затова, когато отправят критики към нас, ние трябва да отговорим, а това става най-добре чрез цифрите.

Няма да се уморя да повтарям, че наследихме сериозни проекти от предишния мандат, но те бяха на „трупчета“ и ние трябваше да ги рестартираме.

С встъпването ми в длъжност започнахме активна работа по проблемни проекти, които бяха изостанали и изпълнението им беше поставено под риск. Успяхме да задвижим своевременно работата и 

да спасим за града 38 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“. 

С тези средства се изграждат две детски градини, едно училище, транспортна инфраструктура и ще бъдат санирани пет блока. След 10-годишна сага успяхме да задвижим реставрацията на Небет тепе и получихме финансиране от 8 млн. Подписахме договор с Министерството на регионалното развитие и за благоустройството за реализацията на зона „Гладно поле“ в размер на 12 млн. лева. 

Много усилия ни отне наваксването на сроковете за изпълнение на най-мащабния проект в града - Водния цикъл за 120 млн. лева, който се реализира по ОП „Околна среда“.

Започна подмяната на ВиК мрежата в район “Северен” 

Напредъкът на проекта ни дава увереност, че ще го приключим в срока му до края на 2021 г. Започва и изграждането на нова пречиствателна станция на стойност 70 млн. лв.

Вече усилено се работи по изграждането на подлеза „Модър-Царевец“, който ще свърже районите „Западен“ и „Южен“. Предстои през лятото да стартира и още един мегапроект - пробивът под Централна жп гара. В много добра координация сме с НКЖИ и в кратки срокове подготвихме предстоящия старт на  проекта, който е на стойност 80 млн. лева. Но преди това постигнахме ясна договореност с ръководството на НКЖИ за запазването на пътна връзка „Бетонен мост“.

Започна

изграждането и на стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“,

за които миналата година правителството отпусна 37 млн. лв. 

В програмата си за управление имаме разписан ясен инфраструктурен план, който е базиран на действащия Общ устройствен план на Пловдив. В него е разработена  ефективна  транспортно-комуникационна система, която е успешно надградена във вече разписания нов ОУП. Всички проекти, които предлагаме за изграждане, са съобразени с основните документи за развитието на града, като е събрана експертизата и визията на десетки експерти, а не по наше хрумване.

От първия ден започнахме

активна работа по подготовка на новия програмен период,

изработката на един от най-съществените документи, който ще определи средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на Община Пловдив за периода 2021-2027 г. - Планът за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО-Пловдив).

Документът ще очертае ясно политиките и ресурсите за постигане на трайно подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на Община Пловдив и стремежа към по-висок жизнен стандарт на хората в общината и устойчиво развитие на територията. Планът ще ни даде и яснота за потенциала за развитие и възможностите за коопериране със съседни и други общини.  Така че сега ние сме се съсредоточили и върху важни проекти със съседните общини "Родопи", "Марица", Куклен, Асеновград и с градовете, с които попадаме в един клъстер - Бургас и Стара Загора. Ще търсим възможности и по направленията "Електронното управление" и  "Зелена икономика", където със сигурност има много какво да се направи.

С екипа подготвяме също възможности за

алтернативен екологичен транспорт,

за разширяване на велоалеите и пешеходните и зелените зони.

През широко обществено обсъждане минават всички проекти, които искаме да реализираме. На 12 май представихме публично 11 важни проекта за развитието на града, за чиято реализация са ни необходими средства. Сред тях са изграждането на нов мост над река Марица,  пробивът под Водната палата, реконструкцията на улиците "Царевец" и "Хаджи Димитър", разширението на бул. "Марица-север" и ул. „Кукуш".

В плановете на Общината са модернизация на техниката и оборудването на общинските предприятия "Чистота" и "Паркове и градини", за да бъдат по-ефективни и да отговорят на плановете за развитие на града.

Имаме още много идеи и искаме за тях подкрепата на гражданите и политическите сили. Критикувайте ни с ясни аргументи, но не пречете.  

При един коментатор (б.р. - Александър Константинов, автор на "Марица"), когото уважавам, първо прочетох, че нямаме ясна политика в съставянето на бюджета. Втора година обаче се вижда, че бюджетът е добър и гарантира развитието на града и основните комунални и социални услуги. Тази година амбициозната прогноза за местните приходи може би ще бъде изпълнена, въпреки трудностите около пандемията, която се надяваме да затихне. После четох критики за събираемостта на местните данъци и такси. Отчетите за първите месеци на 2021-ва показват, че и в това отношение администрацията се справя много добре.

Събираме в добро темпо текущите данъци и такси и наваксваме значително със стари задължения

на граждани и фирми.  

Сега критиката се пренася към важните проекти - нямало нови и се работ​ело основно по наследени от предишния мандат. Първо - твърдението не е вярно, защото за 18 месеца екипът е разработил много нови идеи, които чакат ред. А работим основно по предишните, защото бяха в риск и сроковете ни притискат. Ако администрацията бездействаше, както се твърди, щяха да бъдат загубени много европейски средства, както вече се е случвало в Пловдив с първия Воден цикъл и парите за Небет тепе. Освен това се опитваме да работим качествено, за да не се случи както с Транспортния проект, разписан в мандата на Славчо Атанасов и реализиран при Иван Тотев, ползите от който, за съжаление, са доста спорни. 

Вярвам в екипа си и заставам зад него, защото с действията на всички ни Пловдив обърна тенденцията да изостава драстично в усвояването на европейски средства. Това е много важно, защото срещу всеки лев, вложен от Общината по програмите, получаваме още 3 за важните инвестиции за града. 

Ако някой има реални идеи как да развиваме Общината, кабинетът ми е отворен за всеки. Освен това дебат по важните въпроси се води непрекъснато в Общинския съвет, както и в поредица дискусии и обществени обсъждания. Ние действаме. А критиците - нека заповядат. 

Приходите в бюджета са завишени с над 64%

С 64% е повишена събираемостта на приходите за тази година спрямо предходната, а събраните данъци само за първите четири месеца на годината са близо 60 млн. лв. Това показва последната справка на дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Пловдив.  

Приходите от началото на годината до 30.04.2021 г. са 59 848 234 лева, от които главници в размер на 58 681 746 лева и лихви за просрочие в размер на 1 166 488 лева.  

За същия период през 2020 г. са събрани приходи в общ размер на 36 476 511 лева, от които главници в размер на 35 779 008 лева и лихви за просрочие в размер на 697 504  лева.    

Ръстът в сравнение с миналата година, в цифрово изражение, е в размер на 23 371 723 лева, а в процентно изражение е над 64%. 

Събраните местни данъци и такси, за минали години, от юридически и физически лица, за периода 01.01.2021 г. - 30.04.2021 г., са общо в размер на 10 603 885 лева, от които главници в размер на 9 476 353 лева и лихви за просрочие в размер на 1 127 532  лева.

С оглед на добрите постъпления в началото на годината смятам, че ще съумеем да изпълним заложения план за приходи от местни данъци и такси, който е в размер на 117 870 480 лева. 

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?