Следвайте ни

Кметът на Пловдив: Ще разпоредя проверка на всички граждански договори и външни услуги

viber icon

В момента съм в отпуск и не съм запознат със сигнала. Такъв при мен не е пристигал и научих за него от медиите. Това коментира пред "Марица" кметът Здравко Димитров по повод на твърденията, че в общината е нает психолог на граждански договор, който получава над 1700 лева на месец, без да върши никаква работа. 

Градоначалникът обясни, че административният капацитет в Общината в някои ресори често не достига, което налага да се наемат хора на граждански договори или на такива за външни услуги. Според него обаче всички те трябва да са на светло, за да няма никакви съмнения за злоупотреби и нечисти действия. "Щом се върна на работа, ще разпоредя вътрешна проверка на всички граждански договори и външни услуги, които се възлагат от общината. Ще обследваме сега действащите договори и тези, подписвани в предишни години", обеща градоначалникът. Той уточни, че вече е разговарял по телефона с ресорния зам.-кмет по социални дейности и европейски политики Анести Тимчев, който го е уверил, че във въпросния договор няма нищо нередно. 

В Община Пловдив от години съществува практика за наемане на различни специалисти по граждански договори и договори за външни услуги. Най-често става дума за различни правни казуси, за решаването на които се наемат външни юристи.

Преди години разследване на "Марица" показа, че известната адвокатка Емилия Петрова е сключила 18 договора с различни структури в общината по времето на бившия кмет Иван Тотев. Печелила е и обществена поръчка за юридически услуги. За подобна дейност тя е била ангажирана и от бившата Окръжна болница. 

Граждански договори за десетки хиляди левове са подписване по времето на Иван Тотев с журналисти, специалисти в пиара и други експерти. Такива са подписвани не само от голяма Община, но и от районните кметства и общинските предприятия и звена. Подобна практика съществува и в другите общини. Тя не е незаконна или порочна, ако от възлаганите дейности администрацията е имала реална полза. Съществуват обаче съмнения, че чрез подобни договори местната власт си е гарантирала спокойствие или си е купувала влияние в медиите или в различни съдебни институции. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

наблюдател

наблюдател

27.08.2020 | 13:25

Ей, хора, тези 1700 лева ли са ви проблем. Не разбирате ли как ви правят на балъци, като ви подхвърлят подобни теми за да се възпалявате, а от бюджета на общината се крадат милиони уж за превозвачи, обществени поръчки, фондове и най-вече за отпадъците. Само за отпадъци се плаща над 30 милиона на година, като себестойността на услугата не е повече от 3, 4 милиона на година. Останалото се прибира. Просто не мога да повярвам, как ви успиват с дребнотемие, като тези 1 700 лева на някакъв си психолог, който на всичко може дори и някаква работа да свърши.

Отговори
3 0
Тенева

Тенева

21.08.2020 | 08:59

Общината е пълна с партийни калинки! Назначени от бившия кмет и председател на Партията! И при този кмет нищо не се променя. Само се назначават още. Зам. кметовете станаха 9, а колко още са в екипите им.....Чл. 1. от комунистическата конституция за водещата роля на Партията е все още в сила - всички назначения са съобразени с него!

Отговори
13 1
0808

0808

21.08.2020 | 06:49

Оставка пандела тотев на бесило

Отговори
11 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

20.08.2020 | 22:13

Не е нормално един кмет да лъже,знаеш случая много добре.Познаваш сестра и и нея.

Отговори
17 2
адвокат

адвокат

20.08.2020 | 15:19

А верни ли са слуховете, че община Пловдив възлага на адвокати срещу баснословни хонорари процесуално представителство за дела, която работа може да се върши от юристите на щат???

Отговори
23 1
Така е

Така е

20.08.2020 | 16:01

Вярно е. И? Нищо.

Отговори
16 0
irinka

irinka

20.08.2020 | 14:58

Това са резултатите от раздутата администрация която няма какво друго да прави освен да мисли корупционни схемички. ЕЛЕКТОРАТА НЕ ТИ ВЯРВА, КМЕТЕ! Чуваш ли звука на камбаната?!

Отговори
19 3
Зико не се занимавай с глупости

Зико не се занимавай с глупости

20.08.2020 | 13:59

Кажи, Зико, върви ли трабантът?

Отговори
16 1
Пловдив

Пловдив

20.08.2020 | 13:39

Пълно е с такива в общинските структури, дето цоцат заплатки, водят се на половин щат на още някаква формална службичка - и там заплатка, отделно граждански договори, отделно половината са и пенсионери! Тях кога ще изчистите питам? Хората с келявите заплати семейства гледат, те държат послужните наг.зени мишки от 10 места да цуцат!!!

Отговори
20 1
Зико???? Не бьди лъжец!!!!

Зико???? Не бьди лъжец!!!!

20.08.2020 | 11:52

Ревизия на Тотев кога????

Отговори
40 0
Ковидчо:

Ковидчо:

20.08.2020 | 11:20

Дрън, дрън - ярина! Прах в очите на електоралите, за да изглеждаме много строги. Иначе на всички ни е ясно (е, може би не баш на всички?) какви ще са резултатите от тази "проверка". А и да има нещо нередно, докато му свърши отпуската нещата ще си дойдат.., пардон - ще се нагласят на мястото им.

Отговори
29 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?