71

Кметът на Пловдив пред колеги: Какво сме преживели, само ние си знаем

Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри заседанието на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен регион за планиране (ЮЦР), което се провежда в Голямата зала на Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив.

 

Димитров, който е председател на РСР на ЮЦР, посрещна кметове, областни управители, представители на бизнеса, неправителствени организации, работодатели и висшите училища. Очаква се на форума да се приемат критерии за оценка и приоритизиране на бъдещите проекти в Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ.

Като изключително тежък определи мандата кметът Здравко Димитров, в началото на  заседанието, като се обърна към колегите си от региона: 

"Имахме много тежък мандат. Започна с ковид, КПП-та, локдаун. Какво сме преживели, само ние си знаем. Викам си, това е лошо, какво по-лошо ще се случи. Дойде войната, спряха строежи, всичко спря, програмите спряха, инфлация, емигрантска криза. И за капак пет пъти избори, две години без бюджет. Това ако го е очаквал някой от вас в началото на мандата, да беше дошъл да ни каже, да не се кандидатираме. Но, както е казано, Господ дава сила на тези, които могат да се справят и ги поставя на това място, на което могат да се справят. Имаше период, в който само вие, кметовете работехте. Това беше доскоро, само до преди месец. Така че, благодаря на всички, защото само общините работеха в държавата".

Кметът апелира Регионалният съвет да започне работа активно. Това ще е възможно, след като бъде приет закон за приложение за закона за регионално развитие, който позволява действия по Интегрираните териториални инвестиции.

Дневният ред включваше представяне на подхода за изпълнение на интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) и общата методика за подбор и приоритизация на концепциите за ИТИ. Подробности представи Петя Агушева – главен експерт в отдел „Южен централен регион“ към МРРБ. От презентацията й стана видно, че постигането на целите ще се осъществи чрез двата основни приоритета на подхода „Европа по-близо до гражданите“ – „Интегрирано градско развитие“ за 10 най-големи общини в страната и „Интегрирано териториално развитие на регионите“ за 40 общини в страната.

Съществената част от заседанието беше членовете му да обсъдят варианти и одобряване на методика за дефиниране на Критерий 3 „Насърчаване на социално-икономическото развитие на региона“. Секретарят на РСР и началник отдел на ЮЦР Юлиян Моллов представи два варианта за разглеждане.

„Искам да обърна внимание, че ЮЦР е единствен от всички региони в страната, който предлага възможност за избор между два варианта на методика. Това беше разработено по мое настояване“, каза Здравко Димитров и се обърна към колегите си кметове с припомнянето, че освен нелек мандат с ковид пандемия, инфлация и бежанска война, забавянето на държавния бюджет и стартирането на програмите в новия период 2021-2027 значително е попречило на работата на всички кметове в страната.

След дискусия по критериите в двата предложени варианта мнозинството гласува за вариант 1 с допълнения, който ще позволи на общините да намалят социалните и икономически различия в региона и да насърчат развитието му. Проектите в бъдещите ИТИ, които ще бъдат оценявани по критериите в методиката, ще трябва да отговарят на условията за повишаване на конкурентоспособността на икономиката в областта на научните изследвания, предприемачеството и туризма, също да обхващат темите, касаещи социалната кохезия и демографското развитие и не на последно място - да осигуряват устойчиво развитие и сближаване.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Беля Беляшка

Беля Беляшка

09.06.2023 | 18:27

Когато знам кво ми е значи незнам кво мие!Лингвистичните бисери на лицето ЗД могат да се мерят само с тези на Божинката!Този с нечленоразделни звуци и интелектуалната си мощ може само да получава съжаление от своите колеги!

Отговори
4 0
Хи-хи-хи

Хи-хи-хи

09.06.2023 | 17:24

Зико и твърд? Грамаден мъж със заешко сърце

Отговори
5 0
Западняк

Западняк

09.06.2023 | 16:37

Горкият кмет! Толкова труден мандат, че е готов да се “жертва” пак. Само той си знае колко милиона е сложил настрана.

Отговори
7 2
зикУ:

зикУ:

09.06.2023 | 15:52

Човек само когато знае кво му е, само аз си знам кво ми е!...

Отговори
7 0
Тотев

Тотев

09.06.2023 | 15:47

Здравко яко го цякаме, ама той излезе твърд!

Отговори
4 3
владимиров

владимиров

09.06.2023 | 15:47

Тотев и ГерБойко са вредни за Пловдив, а Здравко Димитров ще излезе готин.

Отговори
5 4
Ай, канарииии

Ай, канарииии

09.06.2023 | 15:46

Имаме стадион! Браво, Зико.

Отговори
4 8
Борянка

Борянка

09.06.2023 | 15:43

Здравко успя, въпреки герп!

Отговори
5 8
Да, но...

Да, но...

09.06.2023 | 15:43

Ковид, война, тежък багаж от мамин, опозиция от общинските съветници .... едва ли друг кмет от областта е имал толкова труден мандат!

Отговори
5 8
Никой от досегашните кметове не е ревал така!

Никой от досегашните кметове не е ревал така!

09.06.2023 | 15:38

Много, ама много олекваш Здравко.Само Тотев и чомака имаха леки мандати.В такова време управляваха и затова лапаха най-много.При покойния Томасян да не би са бе по-леко.Тогава държава нямаше.При гърнето, Жан Виденов.Още по-тежко бе при Славчо.Най-тежката световна икономическа криза в света и войната му с маминия, Цецо и Бойко, които открито саботираха града.Никой от тях , не хленчеше.

Отговори
8 6

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?