49

Кметът на „Централен“ се пребори за ремонта на Дондуковата градина

Благодаря на Общински съвет Пловдив за подкрепата за проекта за реконструкция на Дондуковата градина! Показвайки уважение към историята, ние работим за бъдещето! 

С тези думи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов се обърна към местния парламент, който гласува единодушно осигуряването на средства за възраждането на най-стария пловдивски парк. 

Преди вота Стаменов направи кратка ретроспекция на значението и мястото в историята на Дондуковата градина - една от емблемите на Пловдив.

„Дондуковата градина е първата градска градина под тепетата, тя е връстник на Третата българска държава, а от 1880 г. лично Люсиен Шевалас се грижи за нейното облагородяване. Вдъхновител и инициатор за създаването ѝ е генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име носи и днес. През 1992 г. е обявена за паметник на парковото изкуство. Тази градина е пълна с история и е един от символите на Пловдив“, посочи кметът на район „Централен“.

Той отбеляза и най-важните акценти от проекта за реконструкция на Дондуковата градина.

„Проектът е съгласуван с НИНКН, има избран изпълнител и възможност да бъде  финансиран. В рамките на година паркът може да бъде реновиран и да се превърне отново в притегателно място за малки и големи. Предвидени са цялостна подмяна на подземната инфраструктура, изграждане на две нови детски площадки за безопасна игра на най-малките, създаване на водно огледало, увеличаване на зелените площи чрез намаляване на габаритите на алеите. Планира се и възстановяване на съществуващата беседка, която ще има връзка към Природонаучния музей и ще се използва в бъдеще за различни лекционни и образователни  процеси на деца и възрастни“, подчерта Георги Стаменов.

Предложението на кмета Здравко Димитров за поемане на дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 4 476 000 лева с включено ДДС за финансиране на реконструкция на Дондуковата градина, бе прието с 39 гласа „за“, 0 „против“ и 4 „въздържали се“. Средствата се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който не бе реализиран.

След гласуването кметът на район „Централен“ благодари на съветниците на микрофон и допълни, че приема като градивна критика гласовете на въздържалите се.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Яна

Яна

08.03.2023 | 07:46

Стаменов се бил преборил, хахаха! Гербаджийския т кмет иска да открадната за последно! Това е!

Отговори
0 0
Един от хилядите дневно потерпенши

Един от хилядите дневно потерпенши

07.03.2023 | 20:27

Аз съм един от хилядите потерпеши минаващи ежедневно покрай пропадналата шахта до бившия свързочен полн и кръстовището до ВСИ. Преди два-три месеца разтървах млада майка и дебел шофьор на същото кръстовище. Водачката около 45 кгр. взе да вика по другия, а той с един шамар я завъртя на място. Тя за да избегне дупката явно бе кривнала вдясно, а той е бил изненадан. Дете на 14-15 години ме поздрави за постъпката.Кмета да пита водачите на автобуси 17 и 24 те знаят за пропадналата шахта от години. С поздрав пловдивски

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?