Следвайте ни

Кметът иска 9 млн. от държавата за пробив до Водната палата

viber icon

Бойко Борисов: Взехте пари за стадионите, сега ще почакате 

Финансова помощ за  важни пътни обекти в Пловдив е поискал от държавата  кметът Здравко Димитров. Той вече е водил разговори лично с премиера Бойко Борисов и шефката на парламентарната комисия по финанси и бюджет Менда Стоянова. Списък с проектите вече е представен на правителството на взимане на решение.

Тенденцията  в момента е да се дават средства на по-малките градове и  съм помолил, ако има възможност, да ни помогнат с финансиране, макар и не за всички обекти.  За един да дадат, пак е нещо, отбеляза Димитров.

Проектите са на обща стойност  близо 26 млн. лева.

Най-крупният  - 9 млн. лева, е за изграждане на автомобилен подлез под бул. "Цар Борис III Обединител" до Водната палата. 

Другите три проекта са в "Западен". В списъка са включени реконструкцията на   бул. „Хаджи Димитър“ от Коматевския възел до кръстовището с ул. "Царевец" за 4 720 000 лева  с ДДС и  разширението на ул. "Царевец" в участъка от  "Хаджи Димитър " до Пещерско шосе за 7 млн. лева и от Пещерско шосе до бул. "Свобода" за 5 млн. лева. 

Пробивът до Водна палата е проектиран отдавна, но по времето на бившия кмет Иван Тотев бе взето решение за изграждане на кръгово кръстовище, което беше подложено на големи критики от  гилдията на инженери в пътното строителство. Транспортният подлез  ще разтовари трафика по бул. "Шести септември", ще превърне бул. "Марица-юг" в бързо трасе в посока изток-запад и ще намали тапата на вечно задръстеното кръстовище на Чифте баня. Според кмета, ако се осигурят пари, пробивът може да бъде построен за една година.

Ул. "Царевец" е предвидена за удвояване,

както в действащия Общ устройствен план на Пловдив, така и в новия, който е в процес на обсъждане. Част от тази улица  - от жп линията  до бул. "Хаджи Димитър", ще се разширява като част от обществената поръчка за изграждане на подлез "Модър - Царевец", за което в момента се подготвя технически проект.  В останалите два участъка - до Пещерско шосе и покрай Хирургиите, тепърва трябва да се провеждат отчуждителни процедури. 

За реконструкцията на бул. "Хаджи Димитър" има изготвен проект, но и той събира прах заради липса на финансиране. С основния ремонт ще бъде подменена подземната инфраструктура, паветата се премахват и вместо тях колите ще се движат по асфалт, проектирани са нови тротоари и осветление. 

"Разговарях с министър-председателя. Той се усмихна и каза: Взехте пари за стадионите, изчакай малко. Надявам се, защото стадионите са важни, но е важна и пътната инфраструктура", коментира Здравко Димитров. Той предполага, че до края на тази година община Пловдив ще има отговор поне за един от проектите.  

 

Реконструкцията на бул. "Ал. Стамболийски" - приоритет

Кметът потвърди, че за бул. "Александър Стамболийски" в "Кючук Париж" са стартирали отчуждителни процедури,  за да може  едновременно с прекарването на Южен обходен колектор да се извърши  разширението на пътя. Кметът смята, че ще е абсурдно, след като от ВиК изградят колектора, пътят да се възстановява в сегашния си габарит, а след това отново да се разкопава за разширение. Средства за реконструкцията ще се търсят  също така от Фонда на фондовете и банки. Никога не е била такава благоприятна ситуация банките да дават заеми на общини - срещу лихва под един процент. Това е кражба, отбеляза Здравко Димитров. 

Не искам да заробвам общината, увери кметът. Екипът му продължава да води преговори за заем. Ако не се тегли кредит, няма как да финансираме големите проекти със собствени средства на общината, напомни градоначалникът. 

 

.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

смях

смях

05.11.2020 | 15:55

Колелото си е повече от супер. Тва ще е епична глупост, да се прокопава нов подлез и то за 9 млн, предвид, колко неща в тоя град са тотална щета. Чака се около 10 минути между 17:00 и 18:30 часа . А купища важни връзки. Кючука - Тракия. Кючука - Смирненски. Смирненски - Северен са оставен на стенд бай.За следващия мандат Някога. Да може да слушаме на Славчо, като се кандидатира за 236 път за кмет, как ще ги направи тия неща. Зико опичай си акъла.

Отговори
0 0
Бащице, дай още пари да креднем като предишните...

Бащице, дай още пари да креднем като предишните...

23.10.2020 | 17:31

Парите на пловдивчани се похарчиха приоритетно за повишаване заплатите на Общинския съвет, а останалите за политически новоназначения в общинските предприятия на наши хора. Сега всяка седмица ни заливат с всевъзможни проекти за нови милиони, които ги няма. Толкова ли е скъпо довършването на изградената Зоологическата градина, че въобще не става на въпрос в амбициите на местната управа?

Отговори
3 1
никаква разлика в далаверите

никаква разлика в далаверите

23.10.2020 | 17:00

Зико = Мамин Тотю.Единствената разлика е, че тоя път по-яко замезва и Здравчето от пилона.Не че Тотю досега не я захранваше.От зле по на зле

Отговори
4 1
От трън, та на глог

От трън, та на глог

23.10.2020 | 15:44

Зике,ми ти надмина и тотев бе пич.Имайте малко срама бе.

Отговори
5 1
Общински архитект

Общински архитект

23.10.2020 | 15:18

Проекта на Славчо Атанасов е за 2,7милиона с пробив и платна за разгръщане.Вече 10 г.трупа прах в архивите на общината.9милиона????!!!!Зико космодрум на НАСА ли ще строиш???!!???

Отговори
5 1
Ашколсун

Ашколсун

23.10.2020 | 11:42

9 милиона.... тия гербаджии какво ще строят ??? 2 платна които трябва да минат на подземно ниво за има няма 500 метра ??? Това са юнашки грабежи !

Отговори
8 2
Сик

Сик

23.10.2020 | 09:26

Общината да национализира комплекса на Тотев на мястото на Каменица като начало.

Отговори
9 3
Сик

Сик

23.10.2020 | 09:25

Стига с тия стадиони и пробиви, бе барман. Инфекциозна болница, където лежат болните от Ковид е в трагично състояние. Т.икви крадливи гербаджийски.

Отговори
13 3
Тотю

Тотю

23.10.2020 | 08:56

Щом стадионите са по -важни, сега духайте супата!!!

Отговори
15 1
въпрос

въпрос

23.10.2020 | 08:51

Колко кретенски решения взе управата на Тотев.Паркинга под езерото беше добра идея ,но не го направиха -за икономия ,като изхарчиха повече пари .Същото е с подлеза пред моста -за икономия направиха едно глупаво колело с шадраванче за същите пари. сега Зико трябва да почиства фъшкиите на тотя.

Отговори
11 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?