71

Китайци ще правят до Пловдив части за Tesla

Връчват им сертификат за инвеститор клас "А"

Китайски гигант в автомобилостроенето, който вдига завод край Пловдив, ще получи следващата седмица сертификат за инвеститор клас "А". Shanghai Unison Aluminium Products Co. Ltd., със седалище в Шанхай, вече започна строителство на високотехнологично предприятие за производство на авточасти и аксесоари в Тракия икономическа зона. Фабриката ще се разположи в землището на село Радиново, част от Индустриална зона "Марица". Както „Марица“ писа, фирмата ще се управлява от „Зиес Юръп“ ЕООД. Дружеството е регистрирано в София през 2023 г. и е под шапката на сингапурската компания „Зeшенг Интернационал ПТЕ, част от холдинга в Поднебесната империя.

Строителството се изпълнява от „Сиенит строителна група“ и е на стадий вдигната конструкция. Очаква се заводът, който е със застроена площ 10 000 кв.м, от закупени  близо 29 000 кв.м, да бъде завършен до края на 2024 г. В него ще бъдат открити 101 нови работни места, с тенденция да се увеличат до 300.  

От българския завод ще снабдяват с части Tesla, Volvo, Fiat. Това ще бъде първата китайска инвестиция в Пловдив в индустрията. Преди десет години „Тиенджин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България“ стартира мащабна земеделска дейност в района на Първомай. Китайците притежават 50 000 декара земя в селата Дълбок извор, Патриарх Евтимово, Горски извор. Там отглеждат рапица, слънчоглед, пшеница, просо, кориандър, ечемик, царевица. "В момента компанията разширява бизнеса, като строи оранжерия за зеленчуци", съобщи зам.-кметът на Първомай Николай Митков. Любопитна подробност и добра практика, разказана от очевидци, е, че всяка сутрин всички служители на земеделската компания задължително правели групова физзарядка и тогава се впускали към служебните си ангажименти. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 7 оценки
3.7/5 от 7 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?