2374

Кирчо Атанасов към финалистите на "Народните будители и аз": Спечелихте битката с незнанието и забравата

Автор Валерия Герганова

„Всички тук са победители. Вие спечелихте битката с незнанието и забравата.“ С тези думи Кирчо Атанасов, вдъхновител и двигател на проекта "Народните будители и аз", се обърна към участниците и гостите на финала на XII издание на инициативата. Бившият директор на МГ "Акад. Кирил Попов" и зам.-министър на образованието е уверен, че духът на будителите живее във всеки от нас, България има своето достойно бъдеще.  

Заключителната церемония на тазгодишния конкурс "Народните будители и аз" се проведе вчера в зала "Москва" на Гранд хотел "Пловдив". Тази година в надпреварата участваха 235 творби на възпитаници на 48 училища от 18 области, както и на деца от Северна Македония и Молдова.  

За поредна година кметът на Пловдив Здравко Димитров приветства участниците и раздаде част от наградите. Сред гостите бе и бившият вицепрезидент Маргарита Попова (2012-2017).

Инициативата вече има и своя първи международен победител. Това е петокласничката Дария Мальiгина от Молдова, която участва с портрет на Левски. Тя подели първото място във възрастовата група 5.-7. клас с Вера Илчева от Дупница. Сред гимназистите от 8.-11. клас голямата награда отиде при трима ученици - Атанас Гьонев, Ема Бонева и Снежанка Чакърова.

Особен интерес предизвика рисунката на Наталия Желева от НХГ „Цанко Лавренов“. Момичето разказа, че всяка сутрин баща <210> я буди със „Стани, стани, юнак балкански“, и затова избрала да нарисува портрет на Добри Чинтулов, за който получи специална награда.

Публиката развълнува и шестокласника Ивелин Стоилов с обръщението си към Левски: „Апостоле, знаеш ли, че всеки иска да бъде като теб, но никой не те познава!“. Момчето спечели първо място за разказ в категорията 5.-7. клас. В групата 8.-11. клас Румяна Денева бе отличена за творбата „Искрата“.

За стихотворение първи награди взеха Паулина Петкова (5.-7. клас) и Кристина Арабска (8.-11. клас).

Изключително оспорвана бе надпреварата в категорията за най-добра мултимедийна презентация, където имаше 106 проекта. Първите места заеха Станислав Милчев (5.-7. клас) и Димана Начева (8.-11. клас).

За есе първа награда бе дадена само при гимназистите. Поделиха си я Ивайла Андреевска и Преслав Додов - и двамата с творби, посветени на 300-годишнината от раждането на Паисий Хилендарски.

За рецитация във възрастовата група 5.-7. клас бяха отличени Ема Минева (с късометражен филм за Васил Левски) и Момчил Стоянов (за Ботевото „На прощаване“). Шестима получиха награди в групата 8.-11. клас - Мартин Грънчарски, Ирена Йочева, Букет Смаил, Даяна Дурчева, Надежда Лупова и Никол Андреева.

По време на церемонията бе представен сборник с избрани творби от предишните 4 издания на „Народните будители и аз“. Той включва 127 произведения и диск с мултимедийни презентации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?