Следвайте ни

Кипи война на Гребната база: Велосипедисти срещу пешеходци

viber icon

По близо 50-километровата мрежа от велоалеи в Пловдив има няколко места, които са изградени като споделено пространство между колоездачи и пешеходци. Тези трасета често стават както повод за спор между поделящите си конфликтната територия, така и арена на сериозни инциденти.    

 

Гребната база - място, замислено за отдих, развлечение и спорт, се превърна в най-големия кошмар за пловдивчанка. Тривиална разходка там вкара Надя Петрова в Спешното за операция на счупен лакът и гипс за 45 дни след случаен сблъсък с колоездач.  

Той се движеше по велоалеята, а аз по пешеходната, спомня си пострадалата. Велосипедистът се разсеял за миг и блъснал жената отзад. Надя полетяла към тревата отстрани, ударена от рамката, а гумите на велосипеда я довършили. "Бях като замаяна, дълго време не можех да стана от тревата, гърбът ми беше с огромни синини, а лявата ми ръка висеше неестествено", разказа пострадалата. Притеснен, колоездачът се суетял около нея и се чудел как да помогне. Предложил да я заведе до Спешното, но тя отказала, защото я придружавали нейни близки. Била стресната, уплашена, боляло я, но казала на мъжа да не се притеснява, че няма да пусне жалба срещу него.

Надя е убедена, че това е случаен инцидент и определено мъжът не го е направил с умисъл да й навреди. Едва по-късно от разговори с лекари и други хора осъзнала, че 

тези "случайни" инциденти се случват почти всеки ден. 

И си дала сметка, че уплахата, болките и 2-часовата операция на ръката й не са само неин проблем. А може да се случат на всеки, който се разхожда на любимото място на пловдивчани край Гребния канал. 

Някой трябва да помисли за безопасността на Гребната, защото тя наистина е опасна, счита ​Надя Петрова. Там ежедневно се разхождат стотици, а през уикенда и хиляди хора ​- млади, стари, бебета с колички, току-що прохождащи деца, младежи със скейтове и ролери, велосипедисти. Събота и неделя, особено в следобедните часове, Гребната е по-посещавана и от главната улица на Пловдив и е истинско гъмжило. В този контекст проблемът идва от малките алеи и за велосипедисти, и за пешеходци. И това

от Община Пловдив може да го видят на камерите, 

разположени из цялата Гребна, посочва Надя Петрова. Набляга обаче именно на велосипедистите, с риск да си навлече гнева им, защото те нито се чуват, нито се виждат, идвайки отзад. Ролери и скейтове издават специфичен шум и дори да не ги виждаш, усещаш, че се приближава някой на колела, обосновава се тя. А неочакван удар от колело, движещо се със скорост над 20 километра в час, нанася страшни щети, категорична е Надя от собствения си горчив опит.

И понеже Надя Петрова е опитен журналист с дългогодишен стаж (сега позната със сайта си agroplovdiv.bg) и е свикнала, като назове проблема, да потърси и решения, предлага няколко неща. Първо, отговорните лица да прегледат записите от камерите на Гребната и да се убедят колко много хора идват тук, особено през почивните дни. На тази база те лесно могат да преценят, че пространството не е безопасно нито за спортуващите, нито за разхождащите се. След това стигаме до трудното. Според нея трябва да се проектира още една алея, която да е оградена с бордюри.

"Това ще е един вид спирачка и за малките деца, които се щурат напред-назад, и за каращите велосипеди, ролери, скейтове. А е трудно, защото ще изисква финансиране.

Но не ​са ли по-ценни здравето и живот​ът на хората?

Третият вариант е служителите на Общинска охрана, които са разпределени по Гребната, да наблюдават потока от спортуващи и разхождащи се и в случай на необходимост да имат правата да ограничават дори и достъпа до Канала", дава още една идея тя. 

В неформални разговори със служителите на Общинска охрана, които се грижат за реда на Гребната база, Надя Петрова разбрала, че подобни инциденти се случват ​почти ежедневно. Докато чакала за операция по спешност в болницата пък, разговорлива медицинска сестра споделила, че доста често при тях се озовават спортуващи от Гребната база. Най-вече колоездачи и ролеристи, които са се наранили помежду си при разминаване или сблъсък. 

След инцидента ръката на Надя е 45 дни в специална шина. Предстои <210> втора операция, за да извадят "иглите" от лакътя й. През това време тя не може да шофира и да работи пълноценно, някой трябва да й помага и в домакинството. Големият й "късмет" е, че е пострадала лявата, а не дясната ръка. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

Пловдив културната столица на България

Пловдив културната столица на България

25.08.2020 | 17:38

Всичко опира до възпитанието ни. Мястото в сегашния му вид е прекрасно за спортуване и разходки. Темата с така изведено заглавие е излишно провокативна.

Отговори
3 1
Отговор

Отговор

25.08.2020 | 14:39

Гребната база е спортен комплекс предназначен за професионално и любителски спортуващи, така че и сега велоалеите са си на правилното място - просто не е редно да изгоним спортистите от спортната база, която е предназначена именно за тях а не като място за размотаване с бира в ръка, като има толкова други места за пиене на алкохолни и разхладителни напитки.

Отговори
7 3
Истина

Истина

25.08.2020 | 13:43

Нали се УСВОИХА едни пари, пък хората кучета ги яли. Правила, няма такива. Кое не се разбра - пешеходеца е с предиство дори на споделен тротоар и велоалея. Който му се кара бясно да ходи на стадион или писта.

Отговори
4 5
Анонимен

Анонимен

25.08.2020 | 12:37

Колоездачите в Пловдив са изключително груби и невъзпитани ****. Бях на гости на града и се разхождахме 3 приятелки, когато някакво перекенде- говедо на колело взе да ни псува, че вървим по велоалея, а то няма достатъчно място за 3ма да се разхождат един до друг на тротоара !

Отговори
5 10
Жоро

Жоро

25.08.2020 | 14:16

По начина ти на изразяване си личи кой е груб и невъзпитан. Освен това като вървите по тротоара като стадо овце наредени една до друга, естествено че няма да има достатъчно място. Специално за вас няма да тръгнат да правят пет метрови тротоари.

Отговори
9 4
До Жоро

До Жоро

25.08.2020 | 15:18

Начина на изразяване е спрямо, псуващия колоездач. А ми се иска да те видя, интелектуалецо, как се разхождате с приятелите ти по тротоара и вървите един зад друг на разходка.

Отговори
2 4
Арх

Арх

25.08.2020 | 11:58

Как да обясниш на велосипедист, че на пешеходна пътека трябва да тика колелото, а не да профучи? Шофьорът няма време за реакция, а на велосипедиста му се втълпи морално превъзходство. Същото е и около Гребния канал, там пък пешеходците им пречат. А че са разделили алеята по равно, без да мислят за родителите с малки деца? Така е и по тротоарите. Някъде и 2/3 са за велоалея. За късмет на пешеходците поне пловдивсите велосипедисти не са нагли като софийските.

Отговори
10 5
Отг

Отг

25.08.2020 | 12:14

Не е вярно че на гребната има равно разделение между велосипедисти и пешеходци. Частта за пешеходци е по-голяма, тъй като те разполагат и с тротоарната част разположена до канала. За родителите с малки деца също е помислено - имат детска площадка като слънце. Какво повече да им се направи.

Отговори
7 5
Примерно

Примерно

25.08.2020 | 12:34

Примерно, може да се направи една велосипедна алея по Дигата и само там да си фучите на воля!

Отговори
4 6
Отговор

Отговор

25.08.2020 | 14:35

Това е безсмислено, тъй като Гребната е спортен комплекс предназначен за професионално и любителски спортуващи, така че и сега велоалеите са си на правилното място - просто не е редно да изгоним спортистите от спортната база, която е предназначена именно за тях а не като място за размотаване с бира в ръка, като има толкова други места за пиене на алкохолни и разхладителни напитки.

Отговори
3 2
Тик ток

Тик ток

25.08.2020 | 10:29

Проблемът е в това, че на 2,5 м се натикаха и пешеходци и колоездачи и ролери и тротинетки и майки с колички. Това само болен мозък може да го сътвори. Тази алея трябва да е само за пешеходци и как едно дете да го спреш да тича и да играе, да го вържа с каишка, като кученце ли? С най-голямо уважение към спортуващите с разни средства, но за тях трябва да има обособено място за спорт. Да си карат на воля и там пешеходец да няма. Общината не помисли ли сега, някой татко може да покаже на някой колоездач колело плува ли.

Отговори
17 9
Ток тик

Ток тик

25.08.2020 | 11:10

Не е необходимо да си връзваш детето с каишка, като кученце. Просто го заведи да играе на детската площадка, нали тя за това е изградена. А стигне ли се до там някой татко да покаже на някой колоездач колело плува ли, то винаги съществува и обратния вариант - някой колоездач да покаже на някой родител детска количка плува ли. И след това вместо първоначално замислената приятна разходка ще последват неприятности и за двете страни: полиция, арести, следствие, съд и т.н.т. Така че едва ли саморазправата е решение. А ако става въпрос за обособено място за спорт, то именно гребната база е създадена с тази цел. Още повече че в града съществува зона само за пешеходци, като главната улица.

Отговори
8 6
Абе

Абе

25.08.2020 | 09:51

Карам колелото си там от мн години. С всяка година гмежта се увеличава. Добре, че маминият затри зоото, щото там щеше да си е мам, аПловдив е петимен за алеи за разходки и велоалеи. Палячото в общината е с мозък на чехълче и претенциите към него са неуместни. Изхода е не рестарт, а старт на нова система в държавата и съответно в общината. А това става само с ОСТАВКА на сегашните гепи калинки.

Отговори
8 8
Колоездач и пешеходец

Колоездач и пешеходец

25.08.2020 | 09:48

Нарушенията и инцидентите се предизвикват основно от пешеходци неспазващи правилата и навлизащи във велоалеите. Също и от родители оставащи децата си без надзор и контрол да навлизат в зоната на велоалеите. На гребната база има специално изградена детска площадка, където родители могат да заведат децата си да играят необезпокоявани. Да оставиш детето си да играе и тича по велоалеята е толкова безотговорно поведение от страна на родителите, колкото би било и от страна на велосипедистите ако те отидат да карат велосипед през детската площадка. Слава богу това последното не се прави, тъй като по мой наблюдения велосипедистите в по-голямата си част са дисциплинирани и спазват правилата, може би с малки изключения от страна най-вече на някои хлапаци. Аз лично съм шофьор, велосипедист и пешеходец и смятам че всеки участник в движението трябва да спазва правилата.

Отговори
12 9
Илия савчев

Илия савчев

25.08.2020 | 09:08

Тези пътеки около Гребната са голямо недоразумение - всички са дошли на разходка и раздвижване. Все пак велосипедите се движат бързо и спирането е проблемно и ударите са фатални, затова велоалеята трябва да се премести.

Отговори
13 9
Колоездач и пешеходец

Колоездач и пешеходец

25.08.2020 | 09:55

Не смятам че велоалеята трябва да се мести, защото гребната база е спортен комплекс и място за активно спортуващи, така че това е точното място за колоездачите. По-скоро пешеходците трябва да спазват правилата или да се разхождат по главната, където движението на велосипеди е забрането.

Отговори
11 11
Барабата

Барабата

25.08.2020 | 09:02

Почти всеки ден карам колело,пешеходците не спазват никакви правила,майки си пускат децата без контрол,същото важи и за кучетата,охрахата лежи и си почива.Тази коментар важи са всички велоалей

Отговори
14 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?