Следвайте ни

Кинаджия опази костюмите от "Капитан Петко войвода"

viber icon

Петнайсет почти 200-годишни народни носии от Беломорието гостуват в Етнографския музей в Пловдив до 11 декември. Премените са участвали в снимките на филма „Капитан Петко войвода”.

Една от тях носи дори самият Васил Михайлов. Костюмите идват от Историческия музей в град Попово, а историята им е малка одисея. Владимир Иванов е негов директор и е специалист по съвременна история.

Дарител на носиите е един от най-известните поповчани - операторът Димо Коларов. Владимир Иванов знае как са открити и какви митарства помнят през годините тези оригинални костюми.

Сериалът „Капитан Петко войвода”, който е сниман за 1300-годишнината на България, превърна за няколко дни актьора Васил Михайлов в голяма звезда. Няма българин, който да не помни хайдушката му носия, която всъщност не е шита специално за филма.

„Тази продукция е била различна от останалите. Тук не са шити предварително реплики на костюми, а са използвани оригинални дрехи от епохата”, обяснява шефът на музея в Попово Владимир Иванов.

Преди да започнат снимките, хора от екипа, сред които и операторът му Димо Коларов, обикалят градчета и села в Северна Гърция. Там е българското Беломорие, където до края на Първата световна война живеят 200 хиляди българи. Посетени са много села около Гюмюрджина, Софлу и Дедеагач.

„Ходили са дори в Доган Хисар - родното място на Петко войвода. Важното е, че това са чисто български костюми на българите от Беломорието. Те дори не са родопски! Хората там са отваряли старите си ракли и са дарявали за филма запазените носии на дедите си”, разказва Иванов. Той пресмята, че още като са станали реквизит за филма, носиите са били на 100-150 години. Сега възрастта им гони около два века, убеден е шефът на музея.

Операторът Димо Коларов е снимал легендарни ленти като „Козият рог”, „Инспекторът и нощта”, „Вълчицата” и „Изгори, за да светиш”. В негова чест в Попово през две години се провежда кинофестивалът за операторско майсторство „Златното око“. В Европа има само още един подобен форум.

След заснемането на филма Димо Коларов прибира костюмите в киноцентър „Бояна”. Оказва се, че там няма условия за съхранението им. Операторът решава да ги подари на Тракийското дружество у нас. Като всяко дарение оттам ги приемат с благодарности.

Много скоро обаче осъзнават, че и те няма къде да ги съхраняват. „Тук говорим за много деликатни грижи. Това са дрехи от вълна на много, много години. Могат да бъдат нападнати от вредители и от тях няма да остане нищо”, подчертава шефът на музея в Попово.

В колекцията, предоставена от Димо Коларов, има 15 носии. Едната е мъжка и е носена в част от сериите от войводата. Другите са женски и с богата украса. От Тракийското дружество проявяват далновидност и решават да подарят колекцията на едно от най-активните си подразделения - дружеството в село Светлен. Селото е на 4 километра от Попово и е почти квартал на града. В него живеят основно бежанци от Беломорска Тракия.

И там бързо осъзнават, че дарението на Димо Коларов изисква специални грижи. „Така от Светлен се обръщат към историческия музей в Попово. След дълго митарстване тези прекрасни костюми попадат в колекцията ни”, разказва Владимир Иванов.

Преди 8 години предишният директор на музея решава да покаже изложбата извън малкия град. Така костюмите от „Капитан Петков войвода” тръгват из страната и добиват голяма популярност. Веднъж вече е гостувала с голям успех в Пловдив. Тази година е била показана в Чепеларе. След месец отива в Кърджали, защото я искат и там.

Димо Коларов е бил кореняк поповчанин. През годините често се връща в малкия град. „Завеща ни много интересни неща, които са били лично негови”, обяснява Владимир Иванов. Операторът дал на музея камерата, с която е снимал легендарната лента „Козият рог”.

Със същата камера снима и „Капитан Петко войвода”. Когато не правел филми, обичал да свири на цигулка и акордеон. Двата инструмента също са в Попово. Дарил и всички награди от международни фестивали и конкурси, които е получил. Всички те сега са част от основната експозиция на музея.

 

Димо Коларов мечтае да стане музикант.

Като ученик подпомага семейството си, като свири през летните месеци в ресторант. През войната е в музикантски взвод. От 1946 отива да учи медицина в Прага. И там се налага да си помага като уличен музикант. Във втората година от следването си се записва в Академията по изящни изкуства, където завършва операторско майсторство. От 1954 година е в студио „Бояна”. Работи там до пенсионирането си. Оператор е на десетки български игрални филми.

 

 

Косово и Долен - дом на войводата във филма

Две български села - пловдивското Косово и благоевградското Долен, претендират да са дали основните сцени от „Капитан Петко войвода”. Сметката показва, че Долен влиза в кадър повече. Селото е снимачна площадка на много български филми. Тук е заснет „Изпит“ с Филип Трифонов. Във „Вечни времена“ използват Долен за декор на пазара. Възстановили всички стари дюкянчета. В селото са снимани и сцени от „24 часа дъжд“ и „Мъжки времена“. В сериала тук е къщата на Капитан Петко войвода. От гробищата на Долен до църквата има таен проход, прокопан преди столетия от местните първенци.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?