2374

Кетъринг скандал: Родители искат смяна на директорка заради лоша храна

Автор: Илияна Ангелова

Родители скочиха срещу директорката на училище "Димитър Димов" в пловдивския район "Северен" заради лоша храна за децата им. На импровизиран протест те поискаха смяната на школската шефка Спаска Кожухарова и незабавно прекратяване на договора с фирмата за кетъринг „Фууд деливъри експрес“. 

Неин собственик е шефът на местния парламент в Община "Родопи" Георги Цанков. В училище „Димитър Димов“ учат 264 деца от 1. до 7. клас.

По думите на родителите, директорката ги е подвела с обещания, че децата им ще имат топла храна, която да е качествена и пълноценна.

В края на миналата година Спаска Кожухарова свикала родителска среща, на която предупредила, че училището започва ремонт на стола и децата за осем месеца ще се изхранват от фирма за кетъринг. Приели го като временно положение. „Обеща ни, че след това децата ни отново ще се хранят с топла храна, с нормални прибори и в порцеланови чинии“, разказва Даниела, която е майка на второкласник. Впоследствие обаче родителите разбират, че е сключен петгодишен договор за кетъринг с „Фууд деливъри експрес“. „Бяха ни обещани нови печки, фурни, аспиратори, нови столчета и друго оборудване, но вместо това се оказва, че децата ни ще се хранят от пластмасови кутии в продължение на пет години“, възмущават се родителите.

 

Освен че се чувстват излъгани, родителите са недоволни от качеството на храната, която децата им отказват да ядат. Количеството пък било с грамаж като за „детска кухня“, твърдят те. И показват снимки, които децата им са изпращали.

„Ако погледнете сайта на фирмата, ще останете с впечатлението, че децата ни ядат аржентински риби и всякакви чудесии по европейски стандарти. В същото време храната изглежда отвратително. Когато в менюто пише скара, 

им се дават две малки кюфтета, омазани с млечна салата или картофено пюре",

разказват гневни майки. Притеснява ги и това, че топлата храна, която учениците ежедневно ядат от пластмасовите кутии, е вредна и става канцерогенна.

„Не позволяват на децата да изнасят храна, за да не виждаме какво ядат“, възмущават се една през друга майките и си показват снимки в телефоните. Чувстват се обидени и от безпардонното отношение на собственика на фирмата Георги Цанков, който директно им заявил, че ако не им харесва яденето,  да не си купуват купони.

Родителите недоволстват и от цената, която плащат за храната - 6 лева за обяд и 3 лева за следобедна закуска. Направили са си и собствено проучване, според което в София родителите плащат 4.50 лв. за тристепенно меню, а в Казанлък - 3.50. Даже взели пример и от Франция, където меню по „магазински цени“ и грамаж от 600 грама, с топла храна, салата и десерт, излиза 7 лева.

Петко Секулов, представител на фирмата за кетъринг, обоснова цените с качеството на продуктите, които са със стандарт БДС и „Стара планина“ и затова са по-скъпи. „Не сме обещавали ремонти и ново оборудване“, твърди той.

Майките и бащите недоволстват и от това, че на децата, които си носят домашна храна, не им се позволява да ядат в столовата. Хранят се в класните стаи, където тичат, няма течаща вода и няма как да почистват после местата. Чувстват се дискриминирани, тъй като купони купуват родителите на едва 50-60 деца.

Недоволните родители направили подписка до директорката, която тя, по техните думи, унищожила.

„Или да готвят на място за децата ни, или да си тръгват“, 

категорични са родителите по отношение на "Фууд деливъри експрес“.

Ако не хапват в стола и не си носят храна от вкъщи, децата могат да разчитат на бюфет с няколко вида пакетирани солети и бисквити, сокчета в разфасовки от 200 мл и хладилник със заготовки за принцеси от същата фирма. Всички са без цени. „Децата си знаят кое колко струва и затова не сме ги сложили“, каза служителка на фирмата пред репортер на „Марица“ и веднага започна да лепи етикети върху тавите с принцеси.

В края на учебния ден вчера трябваше да се проведе родителска среща с участие на представител от „Фууд деливъри експрес“. На нея родителите се канеха да зададат въпросите си към фирмата и да поискат да им се покаже договорът с условията, който досега не са виждали. „Ние не бяхме подведени - бяхме излъгани. Кой го е направил - да се разберат директорката и фирмата. Нас ни интересува децата ни да са нахранени с качествена храна“, категорични са родителите. Те твърдят, че ако собственикът се чувства недосегаем, защото е общински шеф, ще направят подписка, която ще занесат лично в Министерството на образованието.

И за още нещо са единодушни родителите - учителите са много добри, децата ги обичат, подготовката е на високо ниво и затова местата в училището всяка година се запълват още на второ класиране.

Возят порциите в термокутии, столовата е обновена

Собственикът на "Фууд деливъри експрес" Георги Цанков от години е един от най-редовните играчи в обществените поръчки за доставка на храни за училища и забавачки. Той категорично отхвърля претенциите на родителите за качеството на храната.

Твърди, че във фирмата му се спазват всички наредби за здравословното детско и ученическо хранене. Кухнята майка, от която се возят порциите за ОУ "Димитър Димов", е в близкото училище "Райна Княгиня". Тя се пренася със специализиран транспорт в термокутии, които поддържат температурата. „От 20 години съм в този бранш. Ежедневно храним над 3000 деца, било то в училища или детски градини. Храним също и училищния състав, и персонала. Преди няколко седмици имаше инцидент в друго пловдивско училище, преминаха изключително тежки проверки от БАБХ. Няма как да позволя да не предложа най-добро качество. Смея да заявя, че работим на най-високо ниво, а хигиенните условия са безупречни”, заяви Цанков пред пловдивска медия. Той добави, че фирмата му е извършила цялостен ремонт на столовата, която е преобразена. Подменено е всичко, включително и санитарният възел, и мивките.

Директорката: Не аз, а Общинският съвет взима решението

Директорката на ОУ "Димитър Димов" Спаска Кожухарова твърди, че никога не е сключвала договор с външна фирма за кетъринг. През лятото на 2021 г. обаче училището е обявило базата от ученическия стол на конкурс за отдаване под наем по общинска наредба. Конкурсът печели фирмата „Фууд Деливъри Експрес” ЕООД, която се заема и с цялостния ремонт на базата.

„Моята работа е да събирам и съхранявам офертите. Кой да изхранва децата, е решение на Общинския съвет, след като се разгледат предложенията на участниците. Нито една от неспечелилите  фирми не е обжалвала решението. Получихме писмо от Общината коя е избраната фирма", разясни пред "Марица"  Спаска Кожухарова. Тя обясни и защо не допуска учениците да се хранят с донесенето от вкъщи в столовата.

"Разделянето на децата с купони и тези, които си носят храна от вкъщи и ядат в класните стаи, е според изисквания на Агенцията по безопасност на храните, за да не си разменят храни и да се получават натравяния“, оправда се Кожухарова.

Очаквайте позицията на собственика на „Фууд деливъри експрес“ Георги Цанков!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
34 коментара
2c2c52

2c2c52

05.11.2022 | 19:40

Тази Спаска е поредното партийно назначение , където желанието да си директор се разминава в пъти с това да знаеш и да може, Ама то всички училища в Пловдив се сдобиха с такива специалисти, назначени по партийна поръчка.Започнете с английската, руската, математическата и така на всеки километър.

Отговори
6 0
Една от майките

Една от майките

04.11.2022 | 23:42

И двете ми деца учат в Димитър Димов и отказват да са на купони в стола,за това всеки ден им приготвям нещо за закуска,обяд и за следобяд.Забранено им беше да влизат в стола след като нямат купони за деня.Но днес дъщеря ми ми сподели че на обяд било много яко защото ги пуснали в стола /явно след като се вдигне малко шум и се променят нещата/а колкото до ремонта на стола,повече от половин година и накрая ремонтирана сомо едната час и то ремонт силно казано... А като гледах репортажа и изказването на господина от фирмата,че как не си заслужавало за толкова малко деца в училището да се влагат пари за ремонт,много ми е чудно защо изобщо са кандидатствали в този конкурс???

Отговори
8 0
Lpfc

Lpfc

04.11.2022 | 22:25

Жалки комплексари,занимават целия град с това че не искат да платят 6 лв за храна на детето си.А дават по 6 лв за цигари.Смешни сте.

Отговори
2 9
Майка - НЕпушач

Майка - НЕпушач

14.11.2022 | 19:51

За твое сведение, драги кой за какво ще си дава парите си е абсолютно негова работа ! НЕ пуша и НЕ давам 6 лева за пумия в стола! Проблема не е в шесте лева , а в пумията и тоновете изхвърлена пластмаса всеки ден! И ако на теб ти е смешно, смей се колкото щеш , аз няма да пълня нечия гуша ... а и още нещо , щом пресата го е отразила, значи ще се занимаваш с нас .. капиш ?

Отговори
3 0
вонящ бизнес

вонящ бизнес

04.11.2022 | 18:30

Където е Георги Цанков там винаги е корупция! Пробвайте да оставите коментар под статията, където Цанков дава обяснения….. Цанков е грозното лице на корупцията и далаверата!

Отговори
10 3
Явор

Явор

04.11.2022 | 17:25

Докато ГЕРБ управлява , така ще е! Роби!

Отговори
5 5
Запознат

Запознат

04.11.2022 | 15:41

Директорката Кожухарова е кръгла нула. Беше учителка по математика в друго пловдивско училище и всички бяха пропищели от нея. Има политически протекции и затова така се развява. Но вече и в РУО - Пловдив няма кой да ѝ пази гърба и да ѝ замита нарушенията. Пазарджишка глупачка!!! Вън!!!

Отговори
10 2
Аууууу, център

Аууууу, център

04.11.2022 | 15:30

Мрън, мрън, това е съвременният НЕУК родител. Вечно вкиснат, ядосан, злобен, защото другите са му все виновни. Абе, хора, усмихнете се, направете нещо с живота си, защо веднага се наперушинвате и искате оставки, РУО... Ами и от вашата работа има недоволни, ами ако и те ругаят, скачат по вас, уволняват ви.. Но, вие сте ЦЕНТЪР, да, ама не. Сополиви сте, такива са и децата ви, начумерени, нерадостни, мрънкащи.

Отговори
7 7
Младен

Младен

04.11.2022 | 11:28

към уж родителя Антим 1, ела да ближеш пода в столовата на Димитър Димов, сигурен съм че ще ти хареса повече от храната! Такива боклуци си поръчвай в къщи, дори може не 6 лв ами 20 да им даваш, ще бъдеш доволен!

Отговори
8 2
Младен

Младен

04.11.2022 | 11:28

към уж родителя Антим 1, ела да ближеш пода в столовата на Димитър Димов, сигурен съм че ще ти хареса повече от храната! Такива боклуци си поръчвай в къщи, дори може не 6 лв ами 20 да им даваш, ще бъдеш доволен!

Отговори
6 1
Противоречие, или как ?

Противоречие, или как ?

04.11.2022 | 10:52

Много се забавлявам на такива хора, които претендират храната на децата им да не бъде в пластмасова кутия, да не е омазана с млечна салата и тем подобни щуротии, а уви от вкъщи ги пращат по същия начин - с храна в пластмасови кутийки. Лек и ползотворен ден на всички хора изсипали негативните си мисли в интернет !

Отговори
9 16
Живко

Живко

04.11.2022 | 11:25

Към Противоречие, или как? На твоите деца давай директно пласмаса да ядат като искаш! Запознй се с видовете пласмаса и тогава изказвай неадекватното си мнение! Това е фирма която е свързана с престъплния, ни явно ти си наясно господинчо, най вероятно работиш за тях, на вашите калинки които обожавате да целувате клекнали няма да ви пречи да ядете от тях дори храната да е подправена с алкални остатаци! Навашия патрон атопарка му е по голям отколкото на половина училище, едната му кола струва колкото на целия квартал пенсиите на пенсионерите за една година на пред! Яж робе яж докато от алчност не се пръснеш !

Отговори
22 3
До Противоречивата

До Противоречивата

04.11.2022 | 13:01

Драга, когато ги пращаме с млечна салата на сандвича, бъдете сигурна, че млечната салата не е сътворена от картофено пюре и милион “е”-та! Не става въпрос само колко е вкусно, но и колко ще пълнят после онкологиите…

Отговори
6 6
Към Живко и драгата!

Към Живко и драгата!

04.11.2022 | 13:10

Не ангажирам никого с мнението си, предлагам и вие да не го правите! Всеки има право на избор! Предполагам сте наясно ,че всичко което излиза от магазините е пълно с Е-та и др. Освен ако вашите продукти не са домашно производство, смятам че коментара Ви е неуместен!

Отговори
2 0
Хохо

Хохо

04.11.2022 | 15:32

Живкооо, обратно в 1.клас, хаха, неграмотник, хахаха

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?