Следвайте ни

Казусът със спорния имот на ул. „Весела" зацикли в съда

viber icon

Докато Здравко Димитров се опитва да реши спора между инвеститора от "Инджовстрой" ЕООД и гражданите, от район "Централен" бламират извънсъдебните преговори  

Спорът за междублоковото пространство, превърнато в регулиран имот за застрояване на улица "Весела" до бул. "Марица-юг", продължава втора година. В сряда е било поредното заседание на Административния съд по делото. За пореден път обаче фактическото разглеждане на проблема е отложено, макар още на 18 юни в съда да е постъпило заключението по експертизата на вещото лице. 

За пръв път казусът попадна във фокуса на общественото внимание в началото на май 2019 година, когато живеещите на бул. "Марица" 146

осъмнаха със заградена междублокова градинка,

намираща се на ул. "Весела". В имота те завариха работници, които подготвят терена за строителство. Последва вълна от протести, която принуди институциите да се ангажират с казуса, а собственикът временно да преустанови първичните строителни дейности. Допълнително масло в огъня налива фактът, че цялото пространство наоколо е ремонтирано преди броени месеци с пари от "Региони в растеж" а до имота в непосредствена близост има две детски площадки.

Имотът с площ от  535 кв. метра е бил общински до 2005 година, но чрез заменка с реститути, притежаващи земеделска земя край града, се оказва частен. Още тогава новият собственикът направил опит да строи, но ударил на камък, след като  загубил дело във Върховния административен съд. Така през 2017 година фирмата "Инджовстрой" ЕООД, регистрирана в с. Баните, купува имота от реститутите.

На 13 януари 2020 година етажната собственост на бул. "Марица" 146 и 148 вкарва казуса в Административния съд в Пловдив. 

Като жалбоподатели по делото са вписани 50 души

Те оспорват Виза за подземен гараж, издадена с решение на РЕСУТ при район „Централен“ на 31.10.2019 година, с която е допълнена виза за проектиране №1312/20.07.2006 г. с административен адрес: гр. Пловдив, бул. „Марица“ №146 А. Според живеещите в съседство документът е незаконосъобразен, необоснован и постановен в нарушение на административнопроизводствените правила и закона.

Процедурни хватки и различни искания на двете страни отлагат фактическото начало на делото втора година. Така в съдебна зала казусът влиза за първо заседание чак на 10 март 2021 г. На него адвокатът на гражданите отправя предложение към район "Централен" за спиране на производството поради напреднала фаза на преговори за доброволно уреждане на спора.

Причината е, че по думите на адвоката, новият кмет на Пловдив Здравко Димитров е поел ангажимент след срещи с гражданите за предоставяне на свободен парцел за застрояване вместо процесния.

В пледоарията си адвокат​ът на гражданите казва: "Правя искането с цел да избегнем натрупването на разноски за експертизи, поемането на които ще затрудни доброволното уреждане  на спора. Всички живеещи са съгласни за спиране и от името на всички искаме да помолим и колегата от район „Централен“ също да даде съгласие с цел да се позволи

доброволно уреждане на спора в интерес на всички,

което ще е по-добро и от най-доброто съдебно решение". 

Юристът на район "Централен" по делото обаче категорично отказва с аргумент, че искането е неоснователно. Администрацията на района "категорично не е съгласна с обвързването на един индивидуален административен акт, който гл. архитект на район „Централен“ е издал с преговорите, които се водят и действително между инвеститора и Голяма община се търси решение" и оспорва подадените жалби. 

На второто заседание през май е назначена и експертизата на вещото лице, но решението по делото е отложено за пореден път, за да могат юристите да се запознаят със заключението.  

Междувременно спорният имот на ул. "Весела" продължава да стои ограден и да чака своята съдба. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?