46

Казусът БГ армия: Може да мобилизираме 600 000 запасняци, хиляда лева глоба за скъсана повиквателна

Разпратени повиквателни в разгара на войната в Украйна хвърлиха в паника родните запасняци. Социалните мрежи прегряха от притеснения и догадки на надхвърлили сто кила чичовци дали няма да се озоват в окопите.    

Явилите се във военните окръжия се вайкаха, че никога досега не са ги търсили по подобен повод и начин. Беше им обяснено, че при военно положение имат два часа да се явят на указано за тях място. Трябваше да уточнят и размерите на униформи и обувки. Министерството на отбраната пък се зае да прогони страховете. От ведомството обясниха, че Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет.

За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, което изобщо не означава, че ги  мобилизират. Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация, успокоиха от МО.

От военните окръжия пращат повиквателни два пъти в годината след отписване от военен отчет на съответния набор към юни и декември на календарната година. Идеята призовката да се хвърли в коша и забрави обаче крие рискове. Съгласно чл. 95 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България „запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв.".

Въпреки обяснението на министерството обаче, съмненията у гражданите останаха. „Марица“ се опита да почерпи информация от началника на Военното окръжие в Пловдив полк. Стефан Паскалев, но получи отказ с мотива, че не бива да се създава паника. Което не спря споровете в социалните мрежи колко запасняци може да вдигнем на крак, ако случайно войната стигне и до нас. 

В случай на мобилизация при започнала война ще бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 г., които са преминали военно обучение. В т. ч. влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение. Страната ни към момента разполага с резерв от запасни и доброволци. Доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, изпити и клетка, след което имената им попадат в резерва. Ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Проблемът към настоящия момент е, че намалява с бърза скорост броят на българите, които следва да бъдат мобилизирани. За тяхна сметка се увеличават тези, които никога не са хващали оръжие в живота си. България се прости със задължителната казарма през 2007 г., като набор 1988 г. изтегли късата клечка да бъде последният, принуден да мине през военна служба. През изминалите оттогава 15 години има близо половин милион младежи и мъже над 18 г., които си нямат хабер от военна подготовка. Сметките са според данните, че средно всяка година се раждат 30 000 момчета. В момента при война ще бъдат привикани изкаралите военна служба от набор 1967, които към момента са на пределната мобилизационна възраст от 55 г., до последните преминали през казармата - набор 1988 г. Тоест, служилите в рамките на 21 години, което по груби изчисления прави около 600 000 мъже.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Гост

Гост

08.05.2022 | 17:10

Вие луди ли сте от къде 600000 човека ще се вземат за мобилизация.

Отговори
0 0
Анализът не е за прости, руси и безродни, красиво психидесни

Анализът не е за прости, руси и безродни, красиво психидесни

07.05.2022 | 15:46

https://pogled.info/svetoven/russia/prof-andrei-fursov-samo-pobeda.141975

Отговори
0 0
Пълна отврат

Пълна отврат

07.05.2022 | 14:47

Нацистите са по нашите плажове избягали от мобилизацията на зеления.Подлогите тръгнали нас да мобилизират.Оставка!

Отговори
6 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

07.05.2022 | 13:41

ПУТИН НЕИСКА НАБЪРЗО ДА ПРИВЪРШИ ВОЙНАТА ЕТО ЗАЩО--АКО ИЗБИЕ УКРАИНЦИТЕ-ТО ТАМ ЩЕ БЪДАТ ИЗПРТЕНИ БЪЛГАРИ ПОЛЯЦИ РУМЪНЦИ И КАКВА ЛИ НЕ НАТОВСКА ЗГАН--ЗАБРАВИХ И ДЖИХАДИСТИТЕ ОТ ИДИЛ КОИТО БЯХА ПРЕДВИДЛИВО СКЛАДИРАНИ В ЕВРОПА--И ТАКА ВОЙАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ С ГОДИНИ--ТАКТИКАТА Е УКРАИНЦИТЕ ДА БЪДАТ ИЗТОЩЕНИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ДА ЗАПОЧНАТ ДА ИСКАТ ОСВЕН ВОЕННА ПОМОЩ И ПОМОЩ С ЦЕЛИ ВЗВОДОВЕ КОИТО ЩЕ И БЪДАТ ОСИГОРЕНИ--ТОЧНО ТОВА ЧАКА ПУТИН ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕНА В УКРАЙНА НА ПОМОЩ ВСЯКАКВА ЗГАН И ДА ГИ ИЗБИЕ ПУТИН НА ЕДИН ПЪТ С КОЕТО ВОЙНАТА ЩЕ БЪДЕ ПРИКЛЮЧЕНА ОКОНЧАТЕЛНО

Отговори
3 1
Точно,

Точно,

06.05.2022 | 19:15

Толкова тап мисир като теб в Марица не е имало.

Отговори
1 2
ПЕПИ

ПЕПИ

06.05.2022 | 18:36

САМО ПСИХИЧНО БОЛНИ - ПОДДРЪЖНИЦИ НА НАЛУДНОТО ДЖУДЖЕ СИ МИСЛЯТ ЗА ВОЙНА. НИЕ СМЕ МИРНИ ГРАЖДАНИ, НЕ ФАВОРИЗИРАМЕ АГРЕСОРИ И СМЕ ПОД ОПЕКАТА НА НАТО И ЕС. ВСИЧКО СЕ КАСАЕ ДО ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯ ИЗБОР НА ЧОВЕК, А ДНЕС Е ВРЕМЕ НА КОЛЕКТИВНАТА СИГУРНОСТ.

Отговори
5 7
ОТГОВОР

ОТГОВОР

07.05.2022 | 13:35

ТОЧНО ЧЕ СМЕ ЧЛЕН НА НАТО--ТЕ ЩЕ НИ ВКАРАТ ВЪВ ВОЙНА--И НЕ-САМО С ОРЪЖИЯ А С ЦЕЛИ ВЗВОДОВЕ

Отговори
2 2
Като не ходите на избори, ще ходите на война!

Като не ходите на избори, ще ходите на война!

06.05.2022 | 14:24

Така е като не ходите на избори и политиката я оставихте на психично болни седесари и подплатени с американски грантове соросояди сега ще ходите на война, а тия идиоти няма да ги мобилизират, като жълти книжки!

Отговори
24 4
ОТГОВОР

ОТГОВОР

07.05.2022 | 13:34

ИМА ЛИ ОЩЕ ТАКИВА КОИТО ВЯРВАТ В ИЗБОРИ???

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?