Следвайте ни

Катедралният храм в Пловдив светна за Голяма Богородица

Митрополит Николай служи Архиерейска света литургия от 9 часа

viber icon

Катедралният храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пловдив чества днес храмовия си празник. От вчера тук кипят трескави приготовления. Цели кашони с цветя са наредени, за да красят различни части в светата обител. По земята са постлани току-що изпрани килими, а иконите до една бяха грижливо почистени. Но въпреки цялото старание има и по-стойностни неща, на които хората трябва да наблягат, а именно - „да се чувстват човешки“.

 

Успение Богородично е един от най-големите църковни празници. Той е еднакво значим както за католици, така и за православни. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил <210> съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Голяма Богородица е на особена почит в Пловдив. По статистически данни над 20 хиляди жени носят името Мария и производно на нея. 

 

„През цялата година единственото най-важно е службата. Няма какво толкова да се разказва за подготовката, тя остава някъде по-назад. Тук е като в една къща, имаш си задължения, трябва да си почистиш и подредиш, преди да посрещнеш гости, това е ясно. Но тези работи ги остави, а и другите бабини дивотини, като гълъби, курбани и други. Трябва да се обърне внимание само на духовното. Най-важното е богослужението, светата литургия, това е празникът. Всичко останало от сорта на това какво ще ядем, как ще посрещаме гости и т.н няма никакво значение. Най-важното е как ние си подготвяме душата за празника, за Света Богородица, за да <210> се помолим, за да попросим, за да благодарим. Това е същественото“, каза отец Тодор, който служи в храма.

 

Той допълни, че днес от 9 часа сутрешната Архиерейска света литургия ще бъде отслужена от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

 

По традиция на този ден в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ се стичат стотици миряни, за да се помолят. Част от ритуалната програма е и пускането на гълъби в небето. Благословени от свещениците, птиците политат нагоре, а хората, които ги хвърлят, вярват, че този вид „курбан“ ще им донесе здраве и щастие и че по този начин ще изпратят директно молбите си до Господ.

 

„Не вярвам в тези неща с гълъбите. Дойдох тук ден по-рано, преди голямата навалица. Паля свещ и се моля за здраве, нищо по-различно от всеки път, в който идвам в църквата“, ​посочи Мира Василева. Други пък като Севдалина смятат да се върнат отново утре, специално за белите птици, а днес са дошли да издиктуват имената на близките си, за да ги запишат за курбана. 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?