Следвайте ни

КАТ обясни как се регистрират газови уредби и кого ще глобяват

viber icon

От седмица шофьорите, които карат автомобили на газ или метан, са в паника. КАТ в страната се активизира и започна да глобява наред водачите, които не са пререгистрирали возилата си, след като са им поставили газова уредба. Според действащата наредба санкцията за това нарушение е 150 лева.

Проблемът обаче дойде от там, че

всеки сектор на КАТ в страната действаше по собствен начин

– на едно място глобяваха наред, на друго предупреждаваха, на трето санкционираха само стопаните на коли, сложили газ след 2014 година.

Заради неразбориите днес и в КАТ-Пловдив се заеха да изяснят и изчистят правилата за смяна на регистрацията на автомобили с газови уредби. В крайна сметка в късния следобед излезе и официално съобщение от пресцентъра на пловдивската полиция, в което се обяснява как трябва да се процедира и кой рискува да отнесе глоба на пътя за нерегистрираната си АГУ.

 

 

Ето какво гласи съобщението на ОДМВР-Пловдив:

Съгласно изискванията на Наредба I 45/2000 на МВР всяка промяна на данните за вида на горивото на МПС следва да бъда отразена в регистрационния талон - в Част 1 и част 2.  Вписването на промяната на вида на използваното гориво в сектор “Пътна полиция Пловдив”  се извърша в следния ред: 
Посещавате  сектора БЕЗ автомобила.
Регистрацията е само по документи.
ВАЖНО: Носете лична карта или пълномощно, в случай че представлявате собственика.
Задължително трябва да представите голям и малък талон на МПС , валидна полица на застраховка “Гражданска отговорност”, документи за преминат годишен технически преглед на МПС и удостоверение/ протокол за първоначална проверка на монтираната газова уредба.
Законът предвижда  направената промяна да бъда отразена в  срок  не по- късно от три години от първоначалната проверка на монтираната газова уредба.   
Таксата, която дължите  за  преиздаване на регистрационните талони– голям и малък, е 20 лв. Можете да я заплатите в банковия офис в сектор “Пътна полиция“ или през ПОС терминал на гишето.  Ако предпочетете да направите плащането през банката, обслужваща сектор “Пътна полиция”, дължимата сума е  24 лв.
Проверките на територията на ОДМВР Пловдив,  се извършват съгласно разпореждане от ГДНП.  Санкциите, предвидени в закона са регламентирани с чл.179 ал 1  от ЗДВП и гласят, че собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата ППС , чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение, се наказва с глоба в размер до 150 лв. 

 

 

За тези, които не са разбрали кои водачи ще бъдат глобявани, и кои – не, се наложи да поискаме допълнителни разяснения, за да сме полезни на читателите си. Оказа се, че собственици на коли, оборудвани с газова или метанова уредба след септември 2014 г., задължително трябва да имат нов талон за регистрация на МПС, в който е посочена промяната на използваното гориво.

Именно тези водачи ще бъдат санкционирани на пътя,

ако в срок от 3 години не са си сменили големия талон.

Санкциите обаче не засягат шофьорите на коли на газ, които са монтирали уредбите преди септември 2014 г., тъй като те не попадат в обсега на наредбата. Според дадените инструкции такива водачи не подлежат на глоба, стига да покажат редовен документ за монтажа на газовата или метанова  уредба.

Екип на „Марица“ днес провери на място какво е положението в КАТ-Пловдив.  В ранния следобед десетки пристъпяха от крак на крак пред гишето на КАТ за промяна на регистрацията. Опашката се виеше в няколко ката. „За 15 минути не съм помръднала и със сантиметър, отиде ми половината ден тук“, негодуваше жена от колоната.

„Има и друг проблем -

списъците с необходимите документи за смяна на талона са разлепени непосредствено до гишетата.

Тоест, ти трябва да изчакаш да дойде твоят ред, за да разбереш, че ти липсва някой документ“, още по-гневен беше мъж на средна възраст.

Пловдивчани негодуваха, че никъде няма ясна и точна информация какви документи са необходими и кой трябва да сменя талона на МПС-то и кой - не. Услугата струва 20 лева, ако се плати през ПОС-терминал в КАТ и 24 лева, ако мине през банка.

 

Към 15,30 ч. пред гишетата за регистрация на МПС вече бяха останали десетина чакащи.

  

Междувременно стана ясно, че много от сертифицираните пунктове за годишни технически прегледи, които имат право да издават протоколи и за газови уредби,

са надули цените поне два пъти.

До миналия месец масово тарифата бе 40 лева, а ако се иска узаконяване на уредбата, скача на 80 лева. Има обаче фирми, които заради наплива са вдигнали цените директно на 100 лева, разказаха чакащите пред КАТ.

Тези дни пунктовете за годишни технически прегледи в целия град се задъхват от работа. В Пловдив сертифицираните за газови уредби са около десетина. Раздават се часове, но днес цял ден имаше поне по 15 коли отпред, разаказа съсед на пункт в Кючук Париж.

снимки: Атанас Кънев

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Коментари (10)

Гого

03.03.2020 | 23:35

За 3-ти март не "препоръчват" хората да се събират на Шипка заради коронавируса, но виж, пред КАТ може да се вият опашки от хора...Що за лицемерие и простотия?

Отговори
3 0

разярен читАк

02.03.2020 | 17:06

уникални бок*уААци са тия. не стига, че го правят само за пари , а толкова го усложняват . не стига, че чакаш по опашки, не стига, че другите бокуАААААци от сервизите искат по 100 лв за талон, ами отгоре и глобяват, вместо поне да дадат някакъв гратисен период. МАЙКОО... НЕ МОГА И ДА ГИ ПСААААВАМ ТУКА, НЕ МИ ДАВА КОМЕНТАТОРА. ДА ВИ *БААААМ мА*КАТАААА НА ВСИЧКИТЕ. БОКЛ*УЦИАААА

Отговори
2 0

Обикновен

27.02.2020 | 13:40

Има някаква договорка между така наречените сервизи за сертифициране и държавните институции ( мафия ). Защо не се самосезира НАП понеже не се издават касови бонове, както и не е ясна фирмата която извършва сертификацията, или само издадените сертификати след работно време са без касов бон!? Интересно но факт. Кой ли ще напълни торбата пак? Проста сметка 1000 сертификата, а може и повечко да са по 50лв. се получава добра сумичка за делване май а! Само скубят народа и нищо на среща поне с нещо да стимулират тези, които карат на газ – нали уж е екологичен, ама то пак колите са стари, що пак да не вдигнат цената и на газта понеже става по – актуална от другите горива пък и газопроводи прекарват уж да ни е по – евтино, ама на дали! За съжаление потърпевши са гражданите, който живеят под прага на бедността, понеже в БГ цените ни са европейски а стандарта си е БГ. И си крадат, а народа спи. Ама то и хора не останаха повечето мият чинии, стълбища и тоалетни по чужбина, младежа останала в страната не и пука какво се случва, защото мама и тати пращат от чужбина да има за кафенца, управниците това ги устройва щото и кафененцата са техни, а с пенсионерите “ бъдещето на страната“ няма как да се прави революция, че чак да се викат танковете да ги спасяват – ще викат F-овете ама те пак са в некермана – каталога с прототипи за сега. Медиите са също с управниците и то картинката е ясна. Седим си коментираме си и нищо, че като надигне някой глава го профилактират в районното. Дано само тоя електорат дето си го отглеждат да не надигне глава и да стане, както като се чу, че социалните ще им вземат децата докато са на училище и да посетят по същия начин сградата на жълтите павета и да ги изнесат. Тогава ще стане забавно.

Отговори
7 1

Колчо Колчев

26.02.2020 | 19:59

То идват избори догодина. Да му мислят сегашните управляващи какъв автогол ще си вкарат.

Отговори
13 0

Плаен

26.02.2020 | 19:48

През 2015 си купих англииски джип и монтирах газова със всички необходими документи от сервиза.До май месец 2018 го карах с англииските номера и го регистрирах с БГ табели.Но в талоните пише само бензин.Кой сега ще ми поеме разходите и загубеното време.Защо трябва да глобяват мен а не уволнят тия лешове в кат.На Бойко ако му трябват пари по малко да крадът

Отговори
19 1

Жоро

25.02.2020 | 20:54

Закупих Волекс С10 с монтирана в завода газова уредба,на лизинг.В талона не е отбелязано .Колата е купена февруари 2003.Трябва ли да сменям талон?

Отговори
7 2

КАТ

25.02.2020 | 21:01

Сменяй държавата, братко...ТУКА Е ТАКА!!!

Отговори
11 1

В помощ

26.02.2020 | 00:41

Не би трябвало: "Санкциите обаче не засягат шофьорите на коли на газ, които са монтирали уредбите преди септември 2014 г., тъй като те не попадат в обсега на наредбата. Според дадените инструкции такива водачи не подлежат на глоба, стига да покажат редовен документ за монтажа на газовата или метанова уредба." Имате ли някакви документи, че автомобилът е с газова уредба ?

Отговори
7 1

Енчо

29.02.2020 | 20:21

То в талона си пише , кога е издаден. "Санкциите обаче не засягат шофьорите на коли на газ, които са монтирали уредбите преди септември 2014 г., тъй като те не попадат в обсега на наредбата. Според дадените инструкции такива водачи не подлежат на глоба, стига да покажат редовен документ за монтажа на газовата или метанова уредба."

Отговори
0 0

Док

25.02.2020 | 19:16

А така, в условия , преди епидемия. Събирайте зорлем хората. Защото са недоволни. Милиционерска им работа.

Отговори
24 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?