Следвайте ни

Кастрират уличните котета и ги пускат отново на свобода

viber icon

бездомните котки сеят заразни болести и разнасят бълхи. Затова шефът на общинската дирекция „Екология" Христо Минков се втурва да иска поне 40 000 лева от бюджета за проектиране на коткарник. Минимум 50 клетки могат да се построят в близост с приюта на бездомните кучата на Пазарджишко шосе, ако при актуализацията на бюджета, която се прави по средата на годината, кметът Славчо Атанасов и Общинският съвет склонят да финансират изграждането на коткарник.

Двата приюта задължително трябва да бъдат разделени звуково и визуално, тъй като кучетата и котките не могат да съжителстват, обясни Минков и се позова на Закона за закрила на животните. Той е написан по правилата на Европейския съюз и вече е в сила.

Котките ще се хващат от ловците на Зооветеринарния комплекс, който става общинско предприятие. Ловът ще е затруднен, тъй като ловките животинки се катерят по дървета и покриви, затова ще се използват специални мрежи, разказа Минков. Законът забранява уловът на котките да става с упойващи стрели, както се хващат кучета, защото не може да се измери правилно дозата, потвърди директорът на приюта д-р Петю Станев. Заловените котки ще обезпаразитяват, ще кастрират и пак ще пускат на свобода. Така правят и с безстопанствените песове, като при това законът задължава откъдето е взето животното, там да се върне.

Положението с бездомните котки в Пловдив е сериозно, твърди угрижено Христо Минков. На пл. „Джумаята" той лично е преброил 14 броя. Уличните търговци ги къткат и ги хранят. И аз обичам котки, но те разнасят паразити, напомни Минков. Най-много хората реват от бълхи, уточни д-р Станев.

В общината подготвят пръскане с препарат на обществени места против бълхи. Акцията ще започне, след като изберат изпълнител. Тези дни ще стане ясно, коя фирма ще ни спасява от комарите. Кръвосмучeщите вече нападат пловдивчани, особено край Гребния канал и до реката.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?