Следвайте ни

Кашони заринаха Кючука, кофите - празни СНИМКИ

viber icon

Планини от кашони засенчват контейнерите за отпадъци в Кючука. На ул. „Дрин“ картонените кутии заемат почти целия тротоар, а жълтите кошове, предназначени за изхвърляне на „хартиени и картонени опаковки“, стоят празни.

Картинката се повтаря и на ул. „Трети март“. Тук кашони лежат по земята и стърчат от металната кофа за смет, предназначена само за хранителни отпадъци.

Камари от кашони загрозяват и ул. „Охрид“. Отстрани на широкия павиран път се подават различни по големина картонени отпадъци.

В централната част на града, на бул. „Христо Ботев“, кашоните са натъпкани между разноцветните казани. Този път тук с жълт цвят е обозначен контейнерът за „пластмасови и метални опаковки“, със син „хартиени и картонени опаковки“, а със зелен „стъклени опаковки“. Въпреки наличието и на трите големи съда, картонените кутии пак не са на мястото си.


Община Пловдив - най-зелената в България?

През 2015 година Община Пловдив печели конкурса на ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ „Най-зелена община на 2015 г.“ в категория „Голяма община“. Призът, града под тепетата печели с проект за повишаване ефективността на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в районите Централен и Тракия.

Понастоящем в Европейската столица на културата ОП "Чистота" като подизпълнител на "Екопак България" АД за районите "Централен" и "Тракия" е разпространила три цвята контейнери за разделно събиране на отпадъците: син - за хартиени и картонени опаковки; жълт - за пластмасови и метални опаковки; зелен - за стъклени опаковки. А като подизпълнител на "Булекопак" АД за районите "Южен" и "Западен", ОП "Чистота" е осигурила два цвята контейнери за разделно събиране на отпадъците: жълт - за хартиени, картонени, пластмасови и метални опаковки; зелен - за стъклени опаковки.

Оказва се, обаче че поставените с цел рециклиране цветни контейнери тип „иглу“, се подминават с пренебрежение, а указанията кое къде да се изхвърля изобщо не се изчитат. Хората предпочитат да мятат кашоните цели, а не да ги сгъват и пъхат през специалните отвори.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

клошарят букинист

07.08.2019 | 16:38

Хвърлят книги за четене по казаните бе майна! Може ли да сте такива животни?

Отговори
2 0

Пострадал

07.08.2019 | 16:25

Да бяха го направили още по-малък и тесен отвора на контейнерите! Веднъж си нарязах ръката на метален винкел, който не се виждаше, и повече не повтарям.

Отговори
1 0

Ани

07.08.2019 | 15:42

Глобявайте или увеличете данък смет в района в който не разделят битовият отпадък. Глобявайте и циганите който обикалят и ровят в контейнерите, но на работа не се хващат. За съжаление българина разбира само когато му бръкнеш в джоба.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?