Следвайте ни

Кърваво писмо до властта: МБАЛ "Св. Мина" е непригодна за COVID-болница, има друго решение

viber icon

Идеята МБАЛ „Св. Мина“ да стане специализирана COVID-болница разбуни духовете в града.

От КТ „Подкрепа“ изпратиха специална декларация до областния управител Дани Каназирева и кмета Здравко Димитров, в която настояват решението да се преразгледа. Определят го като „неподходящо“ и „непригодно“. В същото време предлагат като много по-разумен вариант бившата Белодробна болница да се оборудва като специализирано за лечение на пациенти с Ковид здравно заведение.

Позицията на синдикалистите идва в момент, когато от РЗИ обявиха, че "Св. Мина" ще разполага със 150 легла за COVID. Днес се разкриват 22, а в сряда - още 30. Останалите ще бъдат разкрити до 16 ноември, реши Медицинският щаб към областната управа.

Управителят на "Св. Мина" проф. Петър Петров трябва да осигури 24-часова възможност за консултация на пациентите с анестезиолог.

 
 

 

Синдикалистите обясняват подробно и защо смятат, че общинската болница "Св. Мина", която няма нужния персонал, е крайно неудачен вариант да стане заведението, в което ще се карат пациенти с коронавирус от цялата Пловдивска област.

„Мотивите ни са следните: липса на основни атрибути, техника и помещения, касаещи съществуването на подобен тип лечебно заведение, а именно ОАРИЛ /Реанимация/, недостиг и липса на кислородни апарати и всичко, свързано с интубация“, аргументират се от синдикалния регионален съюз – Пловдив.

Синдикатът определя като „абсурд на абсурда, противоречащ на всякакви законови и медицински правила“ и идеята Кардиологията на „Св.Мина“ да се прехвърли в родилен дом „Весела“.

„По наша информация има три смъртни случая в отделението по COVID-19, което според нас към момента не отговаря на изискванията за такова отделение. Спешно се е налагало болни от COVID-19 да се прехвърлят в други здравни заведения за интубация“, се казва още в декларацията.

По-долу публикуваме без редакторска намеса втората част на документа, където „КТ Подкрепа“ предлагат ново лечебно заведение за COVID-болница:

„Уважаема г-жо Областен управител, уважаeми г-н Кмет,

На база съгласуване с експерти и специалисти, отново потвърждавам нашето виждане и становище, че създаването на подобно заведение не трябва да е в центъра на града, както е МБАЛ „Св.Мина“. Категорични сме, че най-подходящо място за подобен тип лечебно заведение е съществуващата сграда на бившата Белодробна болница „Димитър Кудоглу“. Тя е в края на града, със съществуваща инфраструктура и условия за лечение на болни от COVID-19. Освен това, сме крайно притеснени от факта, че превръщайки МБАЛ „Св. Мина“ в специализирана болница, това ще се отрази негативно на трудовите правоотношения на работещите в болницата, което пряко рефлектира на заетостта, доходите, както и условията на труд, за което заявяваме, че ще започнем всякакви законови действия с цел защита интересите на нашите синдикални членове и работещите в системата. 

Оставаме в очакване по бъдещото развитие на горецитираната проблематика“

Декларацията е подписана от синдикалния лидер под тепетата  Атанас Кръстев. 

 В същото време д-р Сийка Димчева, главен секретар на РЗИ-Пловдив, обяви, че в МБАЛ „Св. Мина“ има работеща кислородна инсталация, а интензивното отделение в кардиологията е в отлично състояние. По думите й в болницата работят 72-ма лекари, от които 27 са над 60 год. Медицинските сестри са 47, от които 20 са над 60 год. Тя настоява, че базата е в добро състояние.

"Няма време за капиталови разходи в "Св. Мина" на този етап. Болницата разполага с подходящата база", смята и шефът на Военна болница полк. д-р Ангел Гозманов.

Директорът на Спешна помощ д-р Иван Стойнов посочи, че НЗОК осигурява нужното финансирането на МБАЛ „Св. Мина“ за прием и лечение на средно-тежки случаи на COVID-19.

На проведеното днес заседание на Медицинския щаб са били обсъдени и мерките на територията на Пловдив и областта след 12 ноември. Предстои да бъдат съгласувани и с останалите членове на Областния кризисен щаб и след това приети.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Пловдив

Пловдив

10.11.2020 | 12:47

Затвориха болницата, представете си какво е състоянието на сградата - мухлясало, задушено, без апаратура, без персонал. Иначе СТАВА за лечение на Ковид....

Отговори
0 0
Доброволец

Доброволец

09.11.2020 | 21:31

Тази вечер реших да се включа жестоко категорично и без страх с кото мога в борбата срещу Короната Не тази от Бъкингамския И за туй още тази вечер обищавам да започна пройзводството на медицински персонал.поради явната му недостатъчност Жената хареса веднага каузата ми и се яви на пъва линия Комшийките още са чудят дали да ме подкрепят Но според социологическите проучвания на Калъп чарши лалалала корпорейшън 99 и 9 процента били готови да мъ подкрепът в начинанието благородно ми Остава да не разберат комшийте защото шъ стане международен междублоков скандал.Резултатите шъ чакате след 20 години тъкмо и тогава шъ бъде готова новата ваксина и моето производство ша я поеме в свой ръце Пожелайте ми успех в моето начинание На жената и комшийките здрави утроби А на мен само куродървец от рекламата на Мекица и ша ви засипем с медицински кадри Отивам да включа конвейра

Отговори
0 0
Къде бяха синдикатите ???

Къде бяха синдикатите ???

09.11.2020 | 20:03

Къде бяха синдикатите, когато баталясаха белодробна болница ???????

Отговори
9 1
Кококито

Кококито

09.11.2020 | 17:23

Да не непригодна , дайте им пари и с чума ще приемат пациенти тия бирници

Отговори
13 2
Люси

Люси

09.11.2020 | 17:15

Данка или кака Здравка, както щете как така се разпорежда с общинска болница? Пак не е в час, че е представител на държавата в случая като областен и може да взима подобни решения за държавни лечебни заведения! Много е куха, многооо! С общинската болница може да се разпореди общинския съвет след предложение, гласуване и срок за обжалване! Тотев е прав- тая няма и да се научи!

Отговори
15 0
toto

toto

09.11.2020 | 16:42

Колкото повече се отлага пълния локдаун/изолация/толкова по тежко ще става положението!Вижте какво правят по развитите страни ,не е нужно отново да откриваме топлата вода!

Отговори
18 4
Само пара в свирката си дани

Само пара в свирката си дани

09.11.2020 | 15:38

Дани,здравке и всичките ти имена.Некадърнице жалка.И ти се готвиш да ставаш кмет на Пловдив след като на три пъти не стигна и до балотаж.Това вече ще е дъното на Пловдив.Как тоя шапшал зико те вкара във властта.

Отговори
20 0
Пловдив

Пловдив

09.11.2020 | 15:38

В пика на епидемията се взимат м.алоумни решения от хора,които нямат нищо общо с медицината! Докато се реши къде и коя болница да стане ковид,ще измрат още много болни! Явно т.ъпите решения на пловдивските управляващи,начело с Данчето няма да имат край! Това,което се случва в момента,е анархия и пълен хаос! Ясно ече няма лекари,сестри! Каквото и Да правите,няма да се получи. Закъснели сте безвъзвратно със всичко! Трябва да си понесете политическата отговорност за неадекватните реакции!

Отговори
23 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?