49

Картите за ученици и пенсионери стават по 13 лева

Ученици, студенти, пенсионери, инвалиди и майки с деца до 3 години ще пътуват в целия градски транспорт с преференциални карти за 13 лева на месец. Досега преференциалните карти в Пловдив струваха 16 лева за всички категории пътници, които имат право на намаление. Хората, които не ползват преференции, плащат за карта 50 лева на месец.  

Новата цена с 3 лева намаление е обсъждана през миналата седмица на среща в Община Пловдив с превозвачите. В понеделник още веднъж ще се разгледат сметките и ако няма промяна, администрацията ще внесе предложението за гласуване в Общинския съвет. Билетът остава един лев. Определени ще бъдат и цените на картите за 3 и 6 месеца, както и годишните. 

Сесията е насрочена за 7 март и темата за преференциалните карти е включена в дневния ред, но с намаление на 14 лева за ученици и студенти и на 15 за пенсионери и инвалиди на месец и съответно на 42 и 45 лева за три месеца, при сегашните 48 лева.   

Намалението се прави в резултат на постановление на Министерския съвет от 25 януари, с което държавата предостави допълнителна субсидия на всички превозвачи за градски и извънградски пътнически транспорт за тази календарна година.

В момента бюрата не продават тримесечни карти, твърдят читатели на „Марица“. „Това е по-добро решение, защото се оказа, че няма как да се връща разликата в цените. Продажбите на картите за следващите месеци ще се възобновят, след като Общинският съвет одобри намалението“, обясни директорът на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

Според данните на Община Пловдив от преференциалното пътуване се възползват най-много пенсионерите. На месец се продават между 7 и 8 хиляди карти, или общо през 2022 г. са 98 811 броя.  На второ място са учениците, на които за миналата година са издадени 63 379 карти с намаление, или между 3 и 4 хиляди на месец. Само през ноември 2022-ра  над 9000 ученици са купили китапи с намаление. На студенти за една година са продадени 18 771 карти, на инвалиди ​- 23 948,  на техни придружители ​- 5817, на майки с деца до три години ​-146, на ветерани ​- 29, а на военнослужещи инвалиди ​- 1365.

Парите от продажбите на превозните документи се разпределят между превозвачите. Те организират и тяхната продажба чрез фирма „Автобусни превози - Пловдив“.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
баба Мими

баба Мими

06.03.2023 | 16:04

Ама истината в заглавието ли е?

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?