Следвайте ни

Кърлежи нападнаха Пловдив! Пазете се

viber icon

Зачестяват случаите на ухапани от кърлежи в Пловдив, съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив д-р Моника Троянчева от дирекция "Контрол на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

От началото на този месец има 16 ухапани от кърлежи в Пловдив и региона, каза д-р Троянчева и уточни, че на този етап няма настанени в болница с диагноза кърлежопреносими заболявания. Увеличението на ухапаните от кърлежи се дължи на рязкото затопляне през месец май, което се отличава в сравнение с останалите месеци от началото на годината, каза още д-р Троянчева. Тя уточни, че за периода от януари до април има между един и трима ухапани от кърлежи месечно.

Хората активно се движат навън и трябва да вземат необходимите мерки за предпазване от кърлежи. Препоръчително е да се носят свободни дрехи, които обхващат по-голяма площ от тялото, могат да се използват и репеленти. Добре е да се избягват необработените тревни площи.
С повишаването на температурите зачестяват и чревните инфекции, но на този етап епидемичната обстановка в тази насока е спокойна, допълни д-р Троянчева.

Отбелязва се тенденция към намаляване на варицела в Пловдивско. От началото на годината до момента има 1 418, а само за първото тримесечие на миналата година са 1471, каза още д-р Моника Троянчева. По думите й - увеличението от варицела започна през есенно-зимните месеци на миналата година , но сега е отбелязва тенденция към намаляване и от 530 случая през януари за април броят им е 206.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мартин

Мартин

29.05.2013 | 12:26

Научете повече за Лаймска болест! Аз се борих с болестта години. Ето сайта: http://laimskabolest.ovo.bg/\nБъдете здрави!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?