Следвайте ни

„Капитан Бураго“ - 200 метра тишина и мистерии

viber icon

Всички много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? "Марица" реши да провери, като започна от най-важното - хората и улиците на този вековен град. Наш екип ще ви гостува, за да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем заедно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни!  

Мистериозна тишина е обладала улица „Капитан Бураго“ в подножието на Сахат тепе. Докато по околните артерии на града се движат стотици автомобили, хора размахват нервно смартфони и говорят за ангажименти, крачат по тротоари и пресичат ту на зелено, ту на червено, павираният път в близост до бул. „Руски“ остава настрана от шума и глъчката. Имунизирано от забързания ритъм под тепетата, авенюто кротко пази своите къщи, мълчаливо прегръща няколкото спрели коли и спокойно приема минувачите, които за целия ден могат да се преброят на пръстите на една ръка.

Улицата е дълга едва около 200 метра и води началото си от старата еврейска баня Орта мезар. Сградата е със статут на паметник на културата, но е притихнала като всичко наоколо и рядко буди интереса на минувачите. Качваме се по широки калдъръмени стълби и излизаме на минатюрна площадка от три квадрата, обозначена с адрес "Площад „Цар Калоян“ 15.

Обозначителната табела е поставена на входа на просторен двор, който, изглежда, е необитаем. В центъра му се издига разчупена къща, която на времето била давана под наем от „Жилфонд“. След няколко потропвания по вратата опитите ни да получим внимание остават безуспешни, затова продължаваме напред. Поглеждайки настрани, откриваме четириетажен строеж, който повече от 20 години тъне в мрак и разруха. 

Няколко крачки и вече се намираме пред голяма светлооранжева сграда. На фасадата отгоре с кафяви букви е изписано „Църква на адвентистите от седмия ден“. Почукваме на масивната дървена порта и чакаме. Нищо. Протестантският храм остава да пази своите тайни с хлопната врата.

Докато се разхождаме, забелязваме, че всеки от живеещите тук сам е "облякъл" земята пред дома си така, както намери за добре. Пред някои кооперации площадките са със сиенитни блокчета, пред други - с теракота, а трети са оставили хилядолетните скали неразбити. Така са направили и съседите отсреща, чийто дом се извисява с няколко метра над останалите.

Обгърната от грамадни камъни и бръшлян, къщата граничи с друга постройка, която също би могла да разкаже интересна случка. Като например защо пази в двора си рухнал гараж. Тъй като не успяваме да се срещнем със собствениците, разкриваме картината от погледа на минувачи.

Виждаме част от бронята на автомобил, почти изцяло затрупан от летви и сухи клони. Бързо установяваме, че става дума за "Волга" и че навярно дървеният гараж е паднал при някой порой. Сега „инсталацията“ кротко мълчи, закрепена с метални въжета.

Малко преди да се сбогуваме с улицата, попадаме на усмихната старица. И тъкмо решаваме, че ще намерим отговор на всички загадки, разбираме, че бабата е глухоняма. Нищо, жената ни кимна и помаха за чао.

В далечината върви мъж, облечен в черен анцуг и с плетена шапка. Подхващаме разговор, та да научим нещичко по-така за "Капитан Бураго". "Тук има само луди хора, всичките са освидетелствани.

Имаше няколко свестни, но измряха.

Периодично стават какви ли не престъпления. През 2015-а се вдигна голяма врява за един съсед, който почти не уби жена си от бой, а после извади нож на полицай. Година по-късно намериха труп на бездомник в изоставения строеж. Шантаво място е това", каза господинът.

На тръгване оставаме учудени от две големи породисти кучета. Макар заели ролята си на пазачи, животните тихо ни наблюдаваха и сякаш за да не нарушават тишината на "Капитан Бураго", вместо с лай ни изпратиха с поглед и въртене на опашка.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?