Капана става работилница за партита и дебати

Емблематичните улички в центъра на града оживяват с акции, изложби, намеси, форуми

Второто издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK е на път да превърне квартал Капана в нов град, който обединява архитекти, творци, граждани, деца, оживява като градче, което интегрира всички, каза заместник кметът Стефан Стоянов. Форумът стартира на 10 октомври и в рамките на 9 дни всички прозорци в емблематичния пловдивски квартал ще светят вечер.

Ще има прожекции, дебати, беседи, лекции, изложби, партита край музикалния бар. Центърът ще бъде на ул. Загреб № 16, където единственият общински имот в района е превърнат в сцена за творчески индустрии. По фасадите ще тече мащабна интерактивна аудиоинсталация на Биг Банда - група млади независими музикални и визуални артисти, които ще трансформират звука в ефектен аудио мапинг. В това шоу се очаква да участват и зрителите. 

„Вече имаме няколко реализирани проекта с ONE ARCHITECTURE WEEK, които подобряват трайно градската среда в Пловдив, разчитаме много на фестивала, за да продължим да създаваме заедно новите културни емблеми на града“, каза още Стоянов.

Очакват се седмина архитекти с международна известност. Един от тях е българката Мария Айолова, която живее в Ню Йорк и за първи път ще говори в родината си пред пловдивската публика.

С пловдивски адрес е и проектът „Фасада” на архитект Антоанета Топалова и Постстудио.

Акцент в програмата на фестивала е поредицата от разговори-пърформанси между американския кураторски екип Експириънс Економис и различни събеседници от Пловдив „У дома той е турист”, които ще превърнат урбанизма в предмет за размисъл и забавление.

Архитектурната седмица за деца е на Римския стадион. А в двата уикенда - на 11 и 12, и на 18 и 19 октомври, събитията са концентрирани по уличките в квартал Капана.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
пловдивчанин 2

пловдивчанин 2

10.10.2014 | 17:52

Към пловдивчанин: твоето име или започва с \"Й\" или те бъркам с жена ти:). Освен вас никой друг не смята, че случващото се в Пловдив е лошо - напротив. Много му се радваме и го подкрепяме. Оцени го и международното жури за избор на Европейска столица на културата. Сумата, която цитирате не е вярна, но защо пък да не пуснете нещо ей така в оборот. Изчакайте поне да свърши фестивала. Оценявате като лошо нещо, което още не се е състояло:) Този негативизъм ще ви донесе болести. Вземете се в ръце и гледайте по-позитивно на тази част от света, която не познавате. Може пък да ви изненада приято:)

Отговори
0 0
пловдивчанин

пловдивчанин

09.10.2014 | 17:40

за тези простотии общината даде 400 000 лв

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?