Следвайте ни

"Капана" се пръска от барове и ресторанти, всички са фул

viber icon

Едно от малкото места за ресторантьорския бизнес в Пловдив, което с нетърпение очаква летните месеци, е Капана. Докато по традиция собствениците на повечето заведения в града стягат коланите през лятото, от колегите им от артистичния квартал разчитат точно тогава да докарат рекордни обороти.

И ако в предишните години кварталът все още се развиваше и ресторантите и заведенията не бяха много, то днес вече те са близо 70% от всички търговски обекти. Освен огромната конкуренция и разходите спрямо предишните две лета (които накараха редица ресторантьори да инвестират в квартала) също са значително по-големи, като наемите вече са близо 30-40% по-високи спрямо лятото на 2017 година.

Въпреки това култовият и актуален статут на Капана го превръща в изключение от общата тенденция, която се наблюдава в Пловдив. Все още няма затворени или ребрандирани заведения. Дори напротив - практически всяко освободено помещение от офис, магазин и ателие се преустройва на ресторант или бар.

За първи път в артистичния квартал на Пловдив пренасищането се усети тази зима. Десетките заведения в Капана посрещнаха зимата, като едва единици успяха да покрият текущите си месечни разходи и заплатите на персонала. Всички, инвестирали пари в квартала, очакваха с нетърпение Европейската столица на културата и обещаните 2 милиона туристи, но в събота вечер традиционно Капана събира пловдивчани и техни познати, гости от други градове.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?