Следвайте ни

"Капана фест" празнува юбилей с 4 сцени

viber icon

Свирят бандите, които поставиха началото на феста преди 7 години

Наближава десетото издание на един от най-големите градски фестивали "Капана фест". Той ще се проведе от 20 до 23 август, като освен калдъръмените пресечки ще обхване и Малката главна. Заради юбилея фестът ще е отправил поглед в миналото, а всички изпълнители, освен две банди, ще са тези, които поставиха и началото му преди седем години. 

Концепцията тази година е минимализирана почти на една трета заради пандемията и последствията от нея. Това обаче дава възможност на организаторите да се върнат към корените си, да се концентрират в по-малка зона и да надградят максимално артистичните и визуални ползи от нея. Всички активности ще бъдат покрити с флагчета, което не означава, че останалите зони няма да се включат.

Изданието ще разполага с четири музикални сцени, а главната от тях ще е на паркинга на Халите. Тя ще бъде артистично обособена от Димитър Борчуков. Проектът му представлява визуализации на къщи от "Капана" и как биха изглеждали, ако са ремонтирани и възстановени в оригинал. Към сцената ще се постави и фестивална арка, която е иновация за форума.

Нова сцена, която ще се построи и ще остане и за в бъдеще, ще е на кръстопътя на ул. "Златарска". На нея ще се изявяват DJ-и и ще се правят акустични концерти. 

"С тази сцена полагаме основите на нещо, което ще се случва и извън феста. Периодично, в различни уикенди, ще правим концерти и събития. Ще се превърне в откритата сцена на квартала, защото в момента "Ядрото" е трудна за използване заради липсата на място за озвучителна техника", коментира Никола Сивков, главен организатор на фестивала.

Още от началото основни негови поддръжници са Стефан Skill Колев и Венелин Драганов. 

На ул. "Куртович" пък ще се състои изложба на Lyon Visuals с 52 авторски снимки, разположени шахматно на принципа на флагчетата. Изложбата в "Дърводелие" също ще е нова и интересна. 

"Много неща се промениха от началото на фестивала. Показахме всевъзможни активности, редица изпълнители минаха през нас. Мисля, че успяхме да запознаем хората с квартала по приятен начин", допълва Никола. 

Природа в градска среда

Социалният проектът “Капана” диша” цели облагородяване на квартала, посредством проектирано озеленяване и осветление. Той започва миналата година със създадената градинка в началото на ул. “Абаджийска”. След всяко издание организаторите ще оставят поне по четири нови дръвчета в района. Засега има две зони на инициативата, трета-та ще е на ул. “Христо Дюкмеджиев”.

Инициативата е одобрена от Община Пловдив, а всеки, който има желание да се включи, е необходимо да се свърже с организаторите, за да му предоставят безвъзмездно схемата за растения и лампи и да я адаптира с проектант, спрямо неговия имот.

Възстановка на Куршум хан

Графитите са основна част от "Капана фест". През годините различни графити майстори са оставяли следата си по емблематични сгради, като любимо платно са Халите. На тазгодишното издание те ще бъдат изрисувани от Насимо и Stern от дясната страна. Картината ще представлява възстановка на Куршум хан и зоната около него от 1900-1920 година. 

На ул. "Златарска" също ще се направи нов графит, който ще представи отново отминалата архитектурна стилистика на квартала. Той ще бъде изрисуван с акрилни бои. Ще се смени графитът и на ул. "Христо Дюкмеджиев".

"Всички рисунки ще са възстановки на стари сгради от квартала през призмата на артисти върху стени и щори на сгради. С тях искаме да подтикнем хората да започнат да поддържат и възстановяват обектите си", казва Сивков.

С музиката - до 23.30 часа

"Ще спазваме всички изисквания на общинските наредби. Концертите ще приключват най-късно в 23.30 часа, за да няма недоволни от шума. Ще има и повече охрана, която да следи за реда и безопасността на посетителите". Това казва Никола за създалото се напрежение между живеещите в квартала, артисти и собственици на обекти.

Той допълва, че някои собственици също са против фестивала, макар той да им води голям поток от клиенти. 

"Всички искат да са им високи наемите и обектите да работят, но това може да се случи само ако в квартала идват хора. И живущите, и собствениците трябва да се успокоят и да говорят един с друг, докато постигнат позитивен диалог. Всеки трябва да започне да мисли как да бъде част от един сплотен колектив. Нужно е да изпъкнем като екип, а не поотделно. Колкото повече се разединяваме, толкова по-лошо ще става", коментира организаторът на "Капана фест". 

Няколко човека от "Капана" вече са обсъдили да направят сдружение с нестопанска цел, което да инициира помирителни сбирки, за да се разбират. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?