Следвайте ни

"Къпаха" бебета на Марица за Едерлези ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Музика озвучи брега на река Марица сутринта, а пищно облечени роми се отдадоха на танци. Разпънаха и трапези, а агнета с панделки щъкаха напред-назад. Причината е, че те празнуват най-големия си празник Едерлези. Традицията повелява на този ден малки и  големи да ходят на реката. 

Ромите започнаха да прииждат малко преди 9 часа. Разказват, че техните предци са ходели по-рано – още в 7 сутринта. Полиция и жандармерия бяха завардили Марица, но не за да ги спират, както миналата година, а за да съблюдават за спазването на обществения ред. 

Деца, които още не са навършили 1 година, се крадат и после се откупуват. „Тази година имаме 4 бебета откраднати, значи 4 агнета и към 500 евро и тогава ще ги върнем. Иначе не ги даваме. Дадоха ни агнето, чакаме парите“, каза Янко. 

Той е баща на 12-годишния Лебент, който е влезнал в ролята на крадец на едно от бебетата. Спомня си, че той самият за първи път се е включил в обичая, когато е бил 11-годишен. Според традицията задължително крадецът трябвало да е ерген, а родителите с радост дават децата си, но само на близки хора.

По 100 лв. са броили ромите за живото агне, с което да си върнат наследниците. После то се коли и фамилията се събира около масата. 

„Най-скъпото нещо в живота ни е“, каза семейството на малката Маморе. Един месец е отнело на родителите й да намерят подходящ за нея тоалет. Тя и другите хлапета бяха измити с вода от река Марица. „Това се прави за адет и здраве”, казват ромите. И след това бяха накичени с върбови клонки, за да са живи като клоните и здрави като ствола на дървото.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Trqbva tez sashtestva

Trqbva tez sashtestva

06.05.2021 | 12:22

gi mahnat ot nashite zemi.

Отговори
0 0
Така е...

Така е...

06.05.2021 | 11:51

А шабана !!! Гюзел,гюзел!!!

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?